Příjmy poživatele důchodu a zdravotní pojištění

Vydáno: 12 minut čtení

Za poživatele všech důchodů vyplácených českým systémem důchodového pojištění platí pojistné stát. To znamená, že tyto osoby jednak mají z titulu pobírání důchodu vyřešen ve zdravotním pojištění svůj pojistný vztah (přičemž v daném měsíci postačí pobírání důchodu i jen po část tohoto měsíce), jednak a priori nemusejí přispívat platbami do tohoto systému. Podotýkám, že za poživatele důchodu se pro účely zákona o veřejném zdravotním pojištění považuje osoba i v měsících, kdy jí podle předpisů o důchodovém pojištění výplata důchodu nenáleží.

Příjmy poživatele důchodu a zdravotní pojištění
Ing.
Antonín
Daněk
Jeden z četných mýtů hovoří o tom, že poživatelé důchodů žádné pojistné zdravotní pojišťovně neplatí. Toto tvrzení je pravdou pouze tehdy, pokud nejsou tyto osoby výdělečně činné, tedy pokud nejsou zaměstnány nebo nepodnikají jako OSVČ. Jestliže však tyto osoby vykonávají výdělečnou činnost, pak pojistné platí:
zaměstnavatel za zaměstnanou osobu (a také za sebe),
poživatel důchodu jako OSVČ za podmínek daných zákonem č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění (dále jen „zákon č. 592/1992 Sb.“), ve znění pozdějších předpisů,
v obou případech se zvýhodněním, že jak pro zaměstnance (a zaměstnavatele – plátce pojistného), tak pro OSVČ neplatí z hlediska placení pojistného povinné minimum.
 
Pojistný vztah, oznamovací povinnost a platba pojistného státem
Poživatel důchodu z důchodového pojištění má ve zdravotním pojištění řešen svůj pojistný vztah (tj. pojištění u zdravotní pojišťovny) po celé období pobírání důchodu, tedy od data, kdy je důchod přiznán, do data, kdy je důchod rozhodnutím odejmut, a to pod