Snížená sazba DPH v roce 2024

Vydáno: 20 minut čtení

Ke změnám v sazbách DPH dochází poměrně často a jejich úprava byla i obsahem konsolidačního balíčku účinného od 1. 1. 2024. Tentokrát si pro nás zákonodárce přichystal změnu ve výši snížené sazby DPH na 12 %, úplné zrušení druhé snížené sazby DPH, přesun vybraného zboží a služeb ze snížené do základní sazby DPH, a navíc přeřazení knih do plnění osvobozených s nárokem na odpočet DPH. Až praxe ukáže, jak se změna sazeb DPH promítne do ceny zboží a služeb, které zdanění podléhají. Tento článek se zabývá novinkami u snížené sazby DPH, které jsou účinné na základě konsolidačního balíčku k 1. 1. 2024.

 

Snížená sazba DPH v roce 2024
Mgr. Ing.
Alena
Wágner Dugová
 
Snížena sazba DPH ve výši 12 %
Nejpodstatnější změnou v oblasti sazeb DPH obsaženou v konsolidačním balíčku je změna ve sjednocení a výši snížené sazby DPH z 15 % na 12 %, a tedy úplné zrušení druhé snížené sazby DPH ve výši 10 %.
Snížená sazba od 1. 1. 2024 v České republice je již pouze jedna ve výši 12%. Pro aplikaci sazby DPH platí pravidlo, že u zdanitelného plnění se uplatňuje sazba DPH platná ke dni vzniku povinnosti přiznat daň, přičemž u přijaté úplaty za zdanitelné plnění se uplatní sazba DPH platná pro toto zdanitelné plnění ke dni vzniku povinnosti přiznat daň z přijaté úplaty. V případě oprav se použije sazba DPH platná ke dni povinnosti přiznat daň u původního zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, z níž vznikla povinnost přiznat daň.
Důvodová zpráva k zákonu č. 349/2023 Sb., změna některých zákonů v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů (dále jen “konsolidační balíček”) ke změnám sazeb DPH uvádí, že hlavním cílem tohoto opatření je zjednodušení systému DPH sjednocením dvou snížených sazeb (15 % a 10 %) do jedné společné ve výši 12 %. Opatření povede k vyšší efektivnosti a transparentnosti systému DPH, omezení příležitostí k daňové optimalizaci a v neposlední řadě k odstranění absurdit (jako např. aplikace tří různých sazeb DPH u točeného piva). Sjednocením snížených sazeb DPH ve výši 12 % se současně snižuje DPH (a tím i inkaso veřejných rozpočtů) u řady aktuálně citlivého zboží a služeb, jako např. u potravin s výjimkou většiny nápojů či stavebních prací, dětských autosedaček nebo pohřebních služeb. Speciální položkou jsou knihy, které se navrhuje DPH vůbec nezatěžovat. Naopak položky bez prokazatelného sociálního či zdravotního významu, které byly v minulosti zařazeny do snížené sazby v reakci na skutečnosti, které již pominuly (covidová krize, zákonem stanovená povinnost evidence tržeb), se navrhuje přesunout do základní sazby DPH. Konkrétně se jedná o kadeřnické a holičské služby, točené pivo, služby autorů a umělců, sběr, přeprava a skládkování komunálního odpadu, opravy obuvi, kožených výrobků a kol, úklidové práce, palivové dřevo a některá periodika. Ostatní položky z některé ze dvou snížených sazeb zůstávají ve sjednocené snížené sazbě 12 %, výjimku tvoří pouze řezané květiny a dekorativní listoví, noviny, časopisy a periodika vycházející častěji než třikrát týdně a dovoz uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností. Ze základní do snížené sazby DPH se přesouvá pouze příležitostná a zvláštní linková hromadná autobusová doprava osob.
 
Plnění spadající do snížené sazby DPH k 1. 1. 2024
Změny obsažené v konsolidačním balíčku se také dotkly vymezení plnění spadajících do snížené sazby DPH. Snížená sazba DPH se přitom uplatňuje u služeb uvedených v příloze č. 2 zákona o DPH a u zboží uvedeného v příloze č. 3 zákona o DPH a dále u zboží a služeb, které je přímo vymezeno v § 47– 49 zákona o DPH.
Snížené sazbě DPH podléhají služby, které odpovídají současně číselnému kódu klasifikace produkce CZ-CPA, ve znění platném k 1. lednu 2015, a výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části přílohy č. 2 zákona o DPH. Na základě přílohy č. 2 zákona o DPH spadají do snížené sazby k 1. 1. 2024 níže uvede služby:
36.00.2 – Úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí
37 – Odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi
49 – Pozemní hromadná doprava osob a jejich zavazadel; osobní doprava lyžařskými vleky
50 – Vodní hromadná doprava osob a jejich zavazadel
55 – Ubytovací služby
56 – Stravovací služby s výjimkou podávání nápojů jiných než pitné vody a vybraných nápojů; podávání pitné vody a vybraných nápojů.
59.14, 90, 91, 93 – Poskytnutí oprávnění ke vstupu na představení, do divadel, do cirkusů, do zábavních parků, na koncerty, do muzeí, do zoologických zahrad, do kin, na výstavy a na podobné kulturní události nebo do podobných kulturních zařízení; poskytnutí oprávnění ke vstupu do botanických zahrad, přírodních rezervací a národních parků
77, 85, 91 – Půjčování nebo nájem novin, časopisů a periodik, na jejichž dodání se uplatňuje snížená sazba daně, pokud se jedná o veřejné knihovnické a informační nebo další služby poskytované podle knihovního zákona nebo obdobné služby poskytované podle jiného právního předpisu
86 – Zdravotní péče
87 – Sociální péče
88.10, 88.91 – Domácí péče o děti, staré, nemocné nebo zdravotně postižené občany
93.11, 93.12, 93.13, 93.29.11, 93.29.19 – Poskytnutí oprávnění ke vstupu na sportovní události; použití krytých i nekrytých sportovních zařízení ke sportovním činnostem; služby související s provozem rekreačních parků a pláží; provoz lyžařských svahů
96.03 – Pohřební a související služby mimo pohřebních služeb pro zvířata
96.04 – Služby tureckých lázní, saun, parních lázní a solných jeskyní
Příklad 1
Příležitostná doprava osob
Mateřská škola objednala od přepravní společnosti dne 5. 1. 2024 službu dopravy žáků do divadla, která se uskuteční 8. 2. 2024. Daňový doklad byl vystaven s 21 % sazbou DPH ve výši 10 000 Kč + 2 100 Kč. Mateřská škola nemá nárok na odpočet DPH a účetní si povšimla, že došlo k novele a služba dopravy by měla podléhat snížené sazbě DPH. Jak lze postupovat?
Pozemní hromadná doprava osob a jejich zavazadel pod kódem CZ-CPA 49 podléhá od 1. 1. 2024 snížené sazbě DPH. Podle zákona o DPH se hromadnou dopravou osob pro účely DPH rozumí přeprava osob po stanovených trasách, kdy cestující nastupují a vystupují na předem určených zastávkách nebo místech podle předem stanovených jízdních řádů schválených podle zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, nebo zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, a přeprava osob, která je linkovou osobní dopravou nebo příležitostnou osobní silniční dopravou podle zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě. Doprava žáků do divadla tak podléhá snížené sazbě DPH. Mateřská škola může požádat o opravu výše DPH u dodavatele.
Snížené sazbě DPH podléhá zboží, které odpovídá současně kódu nomenklatury celního sazebníku a výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části přílohy č. 3 zákona o DPH. Kódem nomenklatury celního sazebníku se rozumí kód popisu vybraných výrobků uvedený v celním sazebníku ve znění platném k 1. 1. 2018. Na základě přílohy č. 3 zákona o DPH spadá do snížené sazby k 1. 1. 2024 následující zboží:
01-05, 07-23, 25 – Potraviny; krmiva pro zvířata; živá zvířata, semena, rostliny a přísady, obvykle určené k přípravě potravin; výrobky obvykle používané jako doplněk nebo náhražka potravin. Mimo nápojů a vody; to neplatí pro vybrané nápoje.
2201 – Pitná voda.
0601, 0602 – Živé dřeviny a jiné rostliny; cibule, kořeny a podobné.
07-12 – Rostliny a semena.
28-30 – Sorbit pro diabetiky, aspartam, sacharin a jeho soli, antibiotika, farmaceutické výrobky – jen určené pro zdravotní služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely; radiofarmaka, očkovací látky, léky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě – určené pro zdravotní a veterinární služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní a veterinární lékařské účely.
4902, 8523 – Noviny, časopisy a periodika, včetně zvukového záznamu přednesu jejich obsahu, pokud nejde o zboží, u kterého reklama podle zákona upravujícího regulaci reklamy představuje více než 50 % obsahu, nebo které výlučně nebo převážně sestává z hudebního zvukového nebo audiovizuálního obsahu.
01-96 – Zdravotnické prostředky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady upravujícího zdravotnické prostředky č. 2017/745 ze dne 5. 4. 2017 o zdravotnických prostředcích, změně směrnice 2001/83/ES, nařízení (ES) č. 178/2002 a nařízení (ES) č. 1223/2009 a o zrušení směrnic Rady 90/385/EHS a 93/42/EHS, v platném znění (dále jen „nařízení o zdravotnických prostředcích“) a jejich příslušenství podle tohoto nařízení a diagnostické zdravotnické prostředky in vitro podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2017/746 ze dne 5. 4. 2017 o diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro a o zrušení směrnice 98/79/ES a rozhodnutí Komise 2010/227/EU, v platném znění(dále jen „nařízení o diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro“) a jejich příslušenství podle tohoto nařízení, které lze zařadit do úhradové skupiny v tabulce č. 1 oddílu C přílohy č. 3 k zákonu o veřejném zdravotním pojištění, pokud se nejedná o zdravotnické prostředky, které lze zařadit do úhradové skupiny „Nekategorizované zdravotnické prostředky“, vatu buničitou nebo náplast s výjimkou hypoalergenní náplasti, přílohy č. 4 k zákonu o veřejném zdravotním pojištění.
01-96 – Zdravotnické prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích a jejich příslušenství podle tohoto nařízení, pokud jsou zhotovené podle předpisu kvalifikovaného zdravotnického pracovníka, kterým tento pracovník vydává individuální návrh charakteristik zdravotnického prostředku určeného k použití pouze pro jednoho konkrétního pacienta.
01-96 – Zdravotnické prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích a jejich příslušenství podle tohoto nařízení a diagnostické zdravotnické prostředky in vitro podle nařízení o diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro, které jsou určené pro jedno použití.
9001 30 – Kontaktní čočky, které jsou zdravotnickými prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích.
9001 40 – Brýlové čočky ze skla, které jsou zdravotnickými prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích.
9001 50 – Brýlové čočky z ostatních materiálů, které jsou zdravotnickými prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích.
9003 – Obruby a obroučky pro brýle, pro ochranné brýle nebo pro podobné výrobky, a jejich části a součásti, které jsou zdravotnickými prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích, a jejich příslušenství podle tohoto nařízení.
9004 – Brýle korekční, ochranné nebo jiné a podobné výrobky, které jsou zdravotnickými prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích.
9018 31, 9018 32, 9018 39 00 – Injekční stříkačky, jehly, katétry (cévky), kanyly a podobné výrobky, které jsou zdravotnickými prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích.
9019 – Přístroje pro mechanoterapii; masážní přístroje; psychotechnické přístroje; přístroje pro léčbu ozonem, kyslíkem, aerosolem, dýchací oživovací přístroje nebo jiné léčebné dýchací přístroje. Pouze pokud se jedná o zdravotnické prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích. Příslušenství těchto zdravotnických prostředků podle tohoto nařízení.
9020 00 00 – Ostatní dýchací přístroje a plynové masky, kromě ochranných masek bez mechanických částí a vyměnitelných filtrů, které jsou zdravotnickými prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích, a jejich příslušenství podle tohoto nařízení.
9021 – Ortopedické pomůcky a přístroje, včetně berlí, chirurgických pásů a kýlních pásů; dlahy a jiné prostředky k léčbě zlomenin; umělé části těla; pomůcky pro nedoslýchavé a jiné prostředky nošené v ruce nebo na těle anebo implantované v organismu ke kompenzování následků nějaké vady nebo neschopnosti. Pouze pokud se jedná o zdravotnické prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích. Příslušenství těchto zdravotnických prostředků podle tohoto nařízení.
9025 – Teploměry, které jsou zdravotnickými prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích.
9026 – Přístroje a zařízení na měření hladiny, tlaku nebo jiných proměnných charakteristik kapalin nebo plynů, které jsou zdravotnickými prostředky podle nařízení o zdravotnických prostředcích, a jejich příslušenství podle tohoto nařízení.
48, 64, 66, 84, 85, 87, 90, 91 – Zboží pro osobní používání nemocnými nebo zdravotně postiženými k léčení nemoci nebo zdravotního postižení nebo ke zmírnění jejich důsledků, jež není zdravotnickým prostředkem nebo příslušenstvím zdravotnických prostředků podle právního předpisu upravujícího zdravotnické prostředky, a to:
Braille papír
Osobní a kuchyňské váhy s hlasovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby
Psací stroje a stroje na zpracování textu (slovní procesory) upravené k používání nevidomými a částečně vidícími osobami nebo osobami s amputovanou nebo ochrnutou horní končetinou
Elektronické kalkulačky s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby a elektronické počítací stroje s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby
Počítače speciálně upravené pro nevidomé a částečně vidící osoby s hlasovým nebo hmatovým výstupem nebo hardwarovým adaptérem pro zvětšování písma a obrazu, a jejich jednotky a přídavná zařízení s hlasovým nebo hmatovým výstupem nebo hardwarovým adaptérem pro zvětšování písma a obrazu
Braillská počítačová tiskárna pro nevidomé a částečně vidící osoby, klávesnice pro nevidomé a částečně vidící osoby a jiné výstupní a vstupní jednotky počítače pro zpracování hmatového písma
Jednotky počítačů a přídavná zařízení k počítačům umožňující jejich ovládání osobami se sníženou jemnou motorikou nebo amputovanými končetinami
Telefony a videotelefony konstruované pro použití neslyšícími osobami
Zvětšovače televizního obrazu pro nevidomé a částečně vidící osoby
Speciální akustické nebo vizuální přístroje pro neslyšící, nevidomé a částečně vidící osoby
Ruční ovládání nožních pedálů, ruční páky, včetně řadicí páky, pro tělesně postižené osoby
Hodinky pro nevidomé a částečně vidící osoby s hmatovým nebo hlasovým výstupem s pouzdrem jiným než z drahých kovů a vibrační a světelné hodinky pro neslyšící osoby
Vibrační a světelné budíky pro neslyšící osoby a budíky s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby
Části a součásti těchto výrobků, u kterých je čestným prohlášením doloženo, že zboží náleží k určitému výše uvedenému druhu zboží.
94 – Dětské sedačky do automobilů.
 
Příklad 2
Prodej autosedačky a náhradního potahu
Dětský obchod prodává různé druhy zboží a specializuje se také na prodej autosedaček a náhradních dílů na autosedačky. Dne 10. 1. 2024 si zakoupila rodina pro novorozence dětskou sedačku do automobilu za 14 999 Kč včetně DPH (uplatněna sazba 12 %). Za měsíc přišla rodina pro náhradní potah do sedačky, protože byla sedačka znečištěna. Náhradní potah stál 1 999 Kč (včetně DPH 21 %). Rodina se dožaduje snížení ceny za náhradní potah, jelikož má být zatížen pouze 12 % sazbou DPH. Jaká sazba DPH se podle zákona o DPH uplatní u prodeje náhradního dílu na sedačku do auta?
Pouze zboží zařazené pod kód 94 harmonizovaného celního sazebníku splňující zároveň slovní popis „Dětské sedačky do automobilů“ uvedený v příloze č. 3 zákona o DPH spadá do snížené sazby DPH. U sedačky do auta byla tedy správně uplatněna snížená sazba DPH. U náhradního potahu ale nebyl splněn slovní popis, a proto byla obchodem správně uplatněna základní sazba DPH.
 
Plnění uvedená v textu zákona o DPH
Další plnění, u kterých se uplatní snížena sazba DPH jsou uvedena v textu zákona o DPH, kde je také případě obsaženo další vymezení (například co zahrnuje definice sociálního bydlení) a jedná se o tato plnění:
služby spočívající v opravě nebo úpravě zdravotnických prostředků podle přílohy č. 3 zákona o DPH (§ 47 odst. 5 zákona o DPH)
elektronicky poskytované služby spočívající v poskytnutí novin, časopisů a periodik, na jejichž dodání by se uplatnila snížená sazba daně, pokud by byly obsaženy na hmotném nosiči, včetně jejich zpřístupnění v rámci veřejných knihovnických a informačních nebo dalších služeb poskytovaných podle knihovního zákona nebo obdobných služeb poskytovaných podle jiného právního předpisu (§ 47 odst. 6 zákona o DPH)
při poskytnutí stavebních nebo montážních prací provedených na dokončené stavbě, pokud se jedná o stavbu pro bydlení nebo stavbu pro sociální bydlení (§ 48 zákona o DPH)
při poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou stavby, která je stavbou pro sociální bydlení nebo při poskytnutí stavebních a montážních prací, kterými se stavba nebo prostor mění na stavbu pro sociální bydlení (§ 49 odst. 1 a 2 zákona o DPH)
dodání stavby pro sociální bydlení, pozemku, jehož součástí není jiná stavba než stavba pro sociální bydlení, práva stavby, jehož součástí není jiná stavba než stavba pro sociální bydlení, nebo jednotky, která nezahrnuje jiný prostor než obytný prostor pro sociální bydlení (§ 49 odst. 3 zákona o DPH)
Příklad 3
Nesprávně uplatněná sazba DPH a pokuta
Daňový subjekt (měsíční plátce DPH) je developer, který staví nové byty a prodává je. Doposud se specializoval na menší byty o rozloze do 70 m2, u kterých vždy uplatňoval aktuální sníženou sazbu DPH. Jako nový projekt postavil několik bytů v Praze, kde jsou pouze 4 velké byty s velkou terasou. První velký byt o rozloze 140 m2 + 50 m2 terasa byl dne 2. 1. 2024 prodán fyzické osobě pro bydlení. Cena byla dohodnuta jako konečná ve výši 22,4 mil. Kč (20 mil. Kč + 2,4 mil. Kč DPH (uplatněna snížená sazba DPH 12 %). Ostatní byty zatím nemají zájemce. Dne 25. 2. 2024 podal plátce řádné přiznání k DPH za leden 2024. Správce daně otevřel daňovou kontrolu a zjistil, že byla nesprávně uplatněna sazba DPH u bytu o rozloze 140 m2, jelikož v tomto případě se nejedná o obytný prostor pro sociální bydlení, u kterého se uplatní snížená sazba DPH. Proto byly správcem daně doměřena DPH a celkový doměrek činil 1,8 mil Kč. Částka doměřené DPH byla uhrazena plátcem DPH a byla připsána na účet správce daně dne 30. 6. 2024. Jaké sankce budou stanoveny?
Podle § 48 odst. 6 zákona o DPH se obytným prostorem pro sociální bydlení pro účely DPH rozumí obytný prostor, jehož podlahová plocha nepřesahuje 120 m2, a proto měla být uplatněna základní sazba DPH. Správce daně tedy doměřil DPH oprávněně a dále bude stanoveno také penále ve výši 20 % doměřené daně (tedy ve výši 360 tis. Kč). Dále bude plátce DPH povinen uhradit odpovídající úrok z prodlení, který začal nabíhat od 4. dne od původní splatnosti až do dne skutečné úhrady doměřené daně.
 
Přesun do základní sazby DPH
Na základě konsolidačního balíčku přešla některá plnění ze snížené sazby DPH do základní sazby DPH. Například se jedná o tyto položky, které tedy s účinností od 1. 1. 2024 podléhají základní sazbě DPH ve výši 21 %:
kadeřnické a holičské služby
nápoje (kromě dodání pitné kohoutkové vody a vymezených mléčných nápojů)
sběr a přeprava komunálního odpadu, příprava k likvidaci a likvidace komunálního odpadu, zpracování komunálního odpadu k dalšímu využití,
služby autorů a umělců,
opravy obuvi a kožených výrobků, opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků, opravy jízdních kol,
úklidové práce,
palivové dřevo,
vybraná periodika,
dovoz uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností,
vnitrostátní letecká hromadná pravidelná doprava,
dodání řezaných květin a dekorativního listoví.
Příklad 4
Služby kadeřnictví
Paní Nováková navštívila v půlce ledna 2024 kadeřnictví. Za barvení, stříhání a foukanou uhradila 5 000 Kč, což se jí zdálo moc, protože obvykle hradí o přibližně 500 Kč méně. Na účtence si povšimla, že jí kadeřnictví (které je čtvrtletním plátcem DPH) naúčtovalo DPH ve výši základní sazby 21 %. Paní Nováková reklamuje výši sazby DPH, jelikož si pamatuje, že od pandemie COVID jsou kadeřnické služby v super snížené sazbě 10 %. Má paní Nováková pravdu?
Paní Nováková zřejmě nezachytili změny v konsolidačním balíčku, který přeřadil kadeřnické a holičské služby do základní sazby ve výši 21 %. Kadeřnictví tak účtovalo správnou sazbu DPH.
 
Závazné posouzení u sazby DPH
Na základě § 47a a 47b zákona o DPH lze požádat Generální finanční ředitelství o vydání závazného posouzení, jehož předmětem je určení, zda je zdanitelné plnění z hlediska sazby DPH správně zařazeno do základní nebo snížené sazby daně. V žádosti o vydání rozhodnutí žadatel uvede popis zboží nebo služby, jichž se žádost o vydání rozhodnutí o závazném posouzení týká, přičemž v žádosti lze uvést jednu položku zboží nebo služby, a dále uvede návrh výroku rozhodnutí o závazném posouzení. Správní poplatek za závazné posouzení činí 10 000 Kč a může jej podat jakákoliv osoba, tedy nejen daňový subjekt poskytující plnění.
Příklad 5
Využití závazného posouzení
Plátce DPH provozuje lékárnu, kde prodává léky, zdravotnické prostředky a pomůcky, ale také další doplňkový sortiment. V důsledku řady změn v oblasti sazeb DPH u zdravotnického zboží nemá lékárna jistotu ohledně sazby DPH. Jak může lékárna postupovat?
Pokud má plátce nejistotu ohledně sazby DPH, tak lze (kromě konzultace s daňovým poradcem) situaci řešit formou žádostí o závazné posouzení. Závazné posouzení se však podává na každé jednotlivé plnění a za každé takové plnění se hradí správní poplatek 10 000 Kč.
 
Závěr
Změny sazeb DPH patří k častým úpravám v daňové legislativě a nejinak tomu bylo v rámci konsolidačního balíčku účinného od 1. 1. 2024. U některých plnění došlo k redukci snížené sazby DPH z 15 % na 12 %, na druhou stranu řada plnění podléhá namísto 10 % sazbě DPH ve výši 12 % a dále došlo k podstatnému přeřazené plnění do základní sazby DPH. Uvidíme tedy časem, jak se tyto změny promítnou do cen zboží a služeb, které DPH podléhají.