Dispozice s vlastním a svěřeným majetkem příspěvkové organizace

Vydáno: 22 minut čtení

Územní samosprávné celky mohou zřizovat k plnění úkolů ve veřejném zájmu speciální typ právnické osoby – příspěvkovou organizaci. Tyto subjekty reguluje zejména zákon č. 250/2000 Sb. , o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů , ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon obsahuje speciální úpravu týkající se majetkové problematiky příspěvkových organizací a vztahu ke svému zřizovateli. Aktuální příspěvek se zabývá problematikou dispozic s majetkem, který je příspěvkové organizaci svěřen svým zřizovatelem, ale také majetkem ve vlastnictví příspěvkové organizace.

Dispozice s vlastním a svěřeným majetkem příspěvkové organizace
JUDr.
Václav
Dobrozemský
Zřizovat a rušit příspěvkové organizace a schvalovat jejich zřizovací listiny je dle § 84 odst. 2 písm. d) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o obcích“) vyhrazeno zastupitelstvu obce. Jde o pravomoc vyhrazenou, tudíž nemůže být svěřena jinému orgánu obce. Naproti tomu radě obce je dle § 102 odst. 2 písm. b) zákona o obcích vyhrazeno plnit vůči právnickým osobám zřízeným zastupitelstvem obce úkoly zřizovatele podle zvláštních předpisů.1)
Aby mohla příspěvková organizace efektivně plnit cíle a úkoly, pro které byla zřízena, bude k tomuto potřebovat určitý rozsah majetku. Typicky se bude jednat o majetek, který byl organizaci svěřen zřizovatelem. Právo hospodaření je speciální typ správy majetku regulovaný právě zákonem o rozpočtových pravidlech. Zřizovatel může příspěvkové organizaci svěřit majetek (movitý i nemovitý) v jeho vlastnictví, přičemž příspěvková organizace má k tomuto majetku právo hospodaření, avšak zřizovatel k němu vlastnické právo neztrácí. Svěřením majetku příspěvkové organizaci zřizovatel nepřestává být jeho vlastníkem, nezbavuje se možnosti vykonávat vlastnická práva k němu, nemůže se zprostit povinností souvisejících s tímto majetkem. Zřizovatel svěřením majetku vymezuje, která vlastnická práva a v jakém rozsahu dovolí vykonávat jím zřízené příspěvkové organizaci. Příspěvkovou organizaci ve vazbě na právo hospodaření můžeme označit jako „vlastnicky nezpůsobilou“. Organizace je sice právnickou osobou, ale není subjektem vlastnického práva k majetku, který je vlastnictvím jejího zřizovatele, a tudíž má k němu jen taková práva, která jí zřizovatel svěří. Příspěvková organizace je tedy „vykonavatelem“ vlastnického práva a jiných majetkových práv obce k tomuto majetku prostřednictvím institutu práva hospodaření.
Svěří-li zřizovatel k hospoda