Vymezení pojmu "výzkum a vývoj" pro účely odpočtu na podporu výzkumu a vývoje a vymezení pojmu "ocenitelný prvek novosti"

Vydáno: 25 minut čtení

Poplatníci mohou s účinností od roku 2005 od základu daně odečíst dle § 34 odst. 4 a 5 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP “ nebo „zákon o daních z příjmů “) odpočet na podporu výzkumu a vývoje (dále jen „odpočet“).

Vymezení pojmu „výzkum a vývoj“ pro účely odpočtu na podporu výzkumu a vývoje a vymezení pojmu „ocenitelný prvek novosti“
Ing.
Ludmila
Dvořáčková
V soudních řízeních je poplatníky velmi často namítáno, že pojem „výzkum a vývoj“ není v ZDP vymezen. Zároveň velmi diskutovaným pojmem nejen v široké odborné veřejnosti je vymezení pojmu „ocenitelného prvku novosti“, neboť jednou z podmínek pro uplatnění výdajů z výzkumné a vývojové činnosti do odpočtu je, že v činnostech realizovaných poplatníkem musí být přítomný ocenitelný prvek novosti a poplatníkem musí být prokázáno, že v rámci realizovaných činností byla vyjasňována výzkumná nebo technická nejistota. Z důvodu rozsahu se tento článek nebude dále zabývat pojmem „výzkumná nebo technická nejistota“.
Je pravdou, že zákon o daních z příjmů vymezení pojmu „výzkum a vývoj“ neobsahuje. Nicméně ustanovení § 34c odst. 1 ZDP odkazuje na zákon upravující podporu výzkumu a vývoje, kterým je zákona č. 130/2002 Sb., zákon o podpoře výzkumu a vývoje, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 130/2002 Sb.“).
V § 34c odst. 1 ZDP je konkrétně uvedeno:, že
„K projektu výzkumu a vývoje
(poznámka autora: k samotné
činnosti
výzkumu a vývoje, nikoliv k dokumentu)
, ke kterému se váže oznámení o záměru odečíst od základu daně odpočet na podporu výzkumu a vývoje, poplatník zpracuje projektovou dokumentaci, ve které uvede oznámený název projektu výzkumu a vývoje
a vymezí činnost ve výzkumu a vývoji podle zákona upravujícího podporu výzkumu a vývoje.
To jinými slovy znamená, že poplatník je povinen již v projektové dokumentaci vymezit činnost, která bude činností dle definic § 2 zákona č. 130/2002 Sb.
Tato vazba mezi zákonem o daních z příjmů a zákonem č. 130/2002 Sb. je v judikatuře různých soudních instancí od roku 2008 neustále zdůrazňována a jedná se tak o ustálený právní názor. Není tedy pochyb, že pojmosloví v oblasti „výzkumu a vývoje“ vychází ze zákona č. 130/2002 Sb., což opakovaně potvrdil i Nejvyšší správní soud v rozsudku ze dne 25. 6. 2020 čj. 7 Afs 447/2018-55, když uvedl, že vzhledem k tomu, že