Specifické odměny členů zastupitelstva obce

Vydáno: 16 minut čtení

Právní úprava odměňování zastupitelů je obsažena v zákoně č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení ), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o obcích “). Systém odměňování zakotvuje měsíční odměnu za výkon funkce uvolněných a neuvolněných členů zastupitelstev obcí. Tyto dvě kategorie zastupitelů, respektive rozdíl mezi nimi, je zásadní. Rozdíl spočívá v tom, že uvolnění členové zastupitelstva mají nárok na odměnu za výkon funkce automaticky ze zákona, o jejich odměně tudíž žádný orgán nerozhoduje. Neuvolněným zastupitelům může být odměna poskytnuta, což znamená, že o tom, zda poskytnuta bude a v jaké výši, rozhoduje příslušné zastupitelstvo. Následující příspěvek se věnuje specifickým odměnám zastupitelů, z nichž některé jsou právě vázány na rozlišení výše zmíněných kategorií zastupitelů.

Specifické odměny členů zastupitelstva obce
JUDr.
Václav
Dobrozemský
 
Odměna neuvolněného starosty
Jak bylo výše uvedeno, platí, že uvolněným členům zastupitelstva náleží odměna za výkon funkce automaticky ze zákona a o jejím poskytování nerozhoduje žádný orgán obce. Určení, které funkce budou vykonávány v obci jako uvolněné, náleží do vyhrazené pravomoci zastupitelstvu. Platí tedy, že určí-li zastupitelstvo, že některá z funkcí bude vykonávána jako uvolněná, je s tím spojen automatický nárok na poskytování odměny. K rozpočtovým možnostem obce stran vyplácení odměn by tedy zastupitelstvo při rozhodování o tom, které funkce budou vykonávány jako uvolněné, mělo taktéž přihlédnout.
Právní úprava však obsahuje jednu výjimku, a to v případě neuvolněného starosty, neboť zakotvuje garantovanou minimální výši odměny. Důvodem podle záko­nodárce je, že na starostech, zejména menších obcí, leží největší míra odpovědnosti za fungování obce. Cílem opatření je garantovat alespoň minimální výši odměny neuvolněnému starostovi a nese v sobě prvky motivace pro výkon funkce starosty.
Dle § 72 odst. 4 zákona o obcích poskytuje obec neuvolněnému členovi zastupitelstva obce, který vykonává funkci starosty, odměnu v rozmezí od 0,3- do 0,6násobku výše odměny, která by náležela uvolněnému členovi zastupitelstva obce, který vykonává funkci starosty. V tomto ohledu má tedy zastupitelstvo určitý manévrovací prostor. Ovšem zákon obsahuje i určitou pojistku, respektive minimální výši odměny. Pokud zastupitelstvo obce neuvolněnému starostovi odměnu nestanovilo, náleží mu ode dne zvolení do funkce star