DPH u prodeje knih, novin a časopisů

Vydáno: 18 minut čtení

Vládní konsolidační balíček přinesl vydavatelům a prodejcům knih dárek v podobě osvobození od daně z přidané hodnoty u dodání knih při zachování nároku na odpočet. Za stejných podmínek je možné od ledna prodávat i audioknihy. Dopady této novinky do konkrétních ustanovení zákona jsou stěžejní částí tohoto článku.

 

DPH u prodeje knih, novin a časopisů
Ing.
Petr
Vondraš,
daňový poradce BDO Czech Republic
 
Osvobození se netýká všech tiskovin
Novelou zákona č. 349/2023 Sb., všeobecně označovanou jako vládní konsolidační balíček, byl rozšířen zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, o § 71i, který umožňuje osvobození od DPH při dodání knih a při poskytování obdobných služeb. Aby kniha, omalovánka, brožura, hudebnina nebo mapa mohla být osvobozena, musí patřit pod kód nomenklatury celního sazebníku číslo 4901, 4903 až 4905, 4911 nebo 8523, a to ve znění sazebníku platném k 1. 1. 2018. Zároveň obsah tiskoviny uvedené pod danými kódy nesmí obsahovat z více než 50 % reklamu. Mimo osvobození tak bude například třicetistránková publikace o Šumavě, v níž 20 stran budou tvořit reklamy na ubytovací a stravovací zařízení v této lokalitě.
Osvobození se s ohledem na vyjmenované kódy celního sazebníku nevztahuje z výrobků polygrafického průmyslu na plány a výkresy pro stavební, strojnické, průmyslové a podobné účely, které jsou ručně zhotovenými originály. Stejně tak nelze osvobodit podle § 71i dodání tištěných karet s osobními pozdravy, zprávami nebo oznámeními (přáníčka) ani kalendáře všeho druhu.
V případě zvukového záznamu, který má být považován za dodání zboží, se musí jednat o hmotný nosič, typicky CD nebo DVD. Zvukový záznam určený ke sta&