Zdravotní pojištění a studenti nejen jako brigádníci

Vydáno: 17 minut čtení

Výpomoci studentů zaměstnavatelé rádi využívají i z toho důvodu, že ve zdravotním pojištění neplatí pro tyto osoby jako zaměstnance minimální vyměřovací základ, což je z finančního hlediska výhodné jak pro zaměstnavatele, tak i pro zaměstnaného studenta. To znamená, že vyměřovacím základem může být částka relevantně i nižší než 18 900 Kč. Aby však zaměstnavatel mohl při stanovení vyměřovacího základu a navazujícím odvodu pojistného takto postupovat, musí mít oporu ve formě potvrzení o studiu vystaveného příslušnou školou.

 

Zdravotní pojištění a studenti nejen jako brigádníci
Ing.
Antonín
Daněk
 
Krátkodobé nebo dlouhodobé zaměstnání
I když zaměstnavatelé často sjednávají se studenty brigády na kratší dobu, zejména na období školních prázdnin, nejsou výjimkou situace, kdy se jedná o dlouhodobější pracovněprávní vztah. V případě déletrvajícího zaměstnání si však musí zaměstnavatel důsledně hlídat, aby byl student stále nezaopatřeným dítětem, tedy ve zdravotním pojištění osobou, za kterou platí pojistné stát. Z tohoto důvodu je nutné průběžné dokládání (obnovování) vystaveného potvrzení o studiu, jelikož platnost tohoto potvrzení bývá časově omezena. Nikdy nelze vyloučit alternativu, že by student mohl v průběhu zaměstnání studium ukončit nebo přerušit, což by situaci u zaměstnavatele (a také u zaměstnance) zcela zásadním způsobem změnilo – viz dále uvedený příklad č. 1.
 
Zaměstnanec a zaměstnání ve zdravotním pojištění
Pro plnění povinností zaměstnavatelem je důležité, zda se osoba považuje z pohledu zdravotního pojištění za zaměstnance. Osoba je ve zdravotním pojištění zaměstnancem tehdy, pokud jí plynou nebo by měly plynout příjmy ze závislé činnosti podle § 6 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“). Zaměstnání ve zdravotním pojištění vzniká, pokud osoba jako zaměstnanec vykonává pro zaměstnavatele činnost a je-li jí za výkon této činnosti zúčtován příjem zdaňovaný podle § 6 ZDP, mimo výjimek daných