Pro odpočet DPH z pozemku je nutno prokázat reálný záměr využití - prověřeno soudem

Vydáno: 23 minut čtení

Plátce DPH koupil pozemek za účelem jeho podnikatelského využití, a proto standardně nárokoval plný odpočet DPH na vstupu. Správce daně ale měl pochyby, zda je tvrzený záměr plátce reálný, tedy pravdivý. Dnešní soudnička nám (ne)hezky předvede, jak v praxi může vypadat názorový střet zastánce své jediné pravdy a jejího úředního oponenta, kterým už naštěstí není středověká inkvizice. A šlo o hodně – co do kvality (časté téma), i kvantity (kupa zlaťáků). Spor se obvyklým kolečkem dostal až na stůl Nejvyššího správního soudu..., avšak nepředbíhejme, než prozradíme „kdo je vrah“, osvěžíme si stručně základní pravidla a podmínky nároku na odpočet DPH. Předesílám, že nepůjde o daňový podvod, ale právě o posuzování pravdivosti tvrzení.

 

Pro odpočet DPH z pozemku je nutno prokázat reálný záměr využití – prověřeno soudem
Ing.
Martin
Děrgel
Mluvíte pravdu? Vždy? Vím, je to složité. Nechceme urazit (Vypadáš báječně!), zarmoutit (To víš, že tě miluji), nebo naopak chceme zůstat ve své sociální bublině (Patříme na Západ, resp. Všichni kradou), být zvolení (Zachráníme vás...) apod. Také víme, jak dopadli se svými pravdami Giordano Bruno a Jan Hus, ostatně i na prezidentské standartě není „Pravda zvítězí“, ale jen, že „vítězí“, takže někdy, když to vyjde. Lhaní je holt lidem přirozené, s čímž počítá i správa daní, a moc dobře dělá... Proto
není pravdou
a priori
to, co daňový subjekt napíše do daňového přiznání – jde jen o jeho (verzi) tvrzení
. Které musí berňák nahlížet kriticky s nedůvěrou, případné (důvodné) pochybnosti namítat a požadovat jejich odstranění. Pokud se to dotyčnému poplatníkovi či plátci daně nepodaří – bez ohledu na to, zda má objektivně pravdu – pak oficiálně o pravdu nejde a přijde postih.
 
Význam odpočtu DPH
Aby byla daň z – přidané hodnoty – (dále jen „
DPH
“) hodna svého jména, měli by její plátci odvádět do státní kasy daň pouze z vlastní „přidané“ hodnoty a nikoli z celé ceny zdanitelných plnění. Například Prodejce nábytku od Výrobce – oba plátci DPH – koupí stůl za 1 000 Kč a prodá jej s obchodní přirážkou (ziskem) 10 % za 1 100 Kč, obě částky jsou zatím bez DPH v základní sazbě 21 %. Aby Prodejce přiznal a odvedl DPH jen ze své „přidané“ hodnoty – tedy z navýšení ceny o 100 Kč – měla by jeho daň být 21 Kč. Problémem je, že Výrobce musel k prodejní ceně stolu 1 000 Kč připočíst svou DPH 210 Kč. Prodejce za stůl tudíž zaplatil 1 000 Kč + DPH 210 Kč, proto jej nemůže zákazníkovi prodat za nižší konečnou cenu 1 100 Kč + DPH 21 Kč, to by byl ve ztrátě.
Naštěstí na to systém DPH pamatuje tím, že jednou ze základních zásad je nárok plátce na odpočet DPH z jeho nákupu od jiného plátce, tzv. DPH na vstupu („
DPHin
“). Prakticky řečeno
je odpočet daně pohledávkou vůči správci daně
. Pro našeho Prodejce nábytku – v daném případě stolu – proto DPH uplatněná Výrobcem není nákladovou položku, kterou zahrne do kalkulace své prodejní ceny. Jeho nákladem tak zůstává pouze kupní cena stolu v úrovni bez DPH uplatněné jeho Výrobcem, tedy v modelovém příkladě částka 1 000 Kč. K ní si připočte požadovaný zisk z prodeje 10 %, čímž dojde ke své prodejní ceně stolu – ještě v úrovni bez daně – 1 100 Kč. Tím to ale ještě nekončí, coby plátce
de facto
musí konečnou prodejní cenu navýšit o svou daňovou povinnost k DPH z titulu prodeje
alias
dodání stolu. (Poznámka: Sice by ji nemusel přenášet na zákazníka a uhradit z vlastní kapsy, ale to je v praxi výjimečné...) Jde o DPH na výstupu („
DPHout
“), která
je jeho dluhem vůči správci daně
a počítá se z prodejní ceny (úplaty) bez daně, tj. v daném případě činí 21 % z 1 100 Kč = 231 Kč. Konečná cena stolu od Prodejce nábytku proto vychází 1 100 Kč + DPH 231 Kč = 1 331 Kč. Jeho DPH na výstupu tedy nebyla vypočtena pouze – z přidané hodnoty – 100 Kč, ale z celé prodejní ceny bez daně 1 100 Kč. Ovšem z pohledu Prodejce stolu byla odvedena daň skutečně jen z této jeho „přidané hodnoty“ ve výši = DPHout – DPHin = 21 Kč.
 
Podmínky nároku na odpočet DPH
Možnost odpočtu DPH je stěžejní podmínkou neutrality této daně vůči plátcům. Bez něj by bylo daňově znevýhodněno materiálově i technologicky náročné podnikání a hlavně obchodníci.
Nárok na odpočet daně
na vstupu ovšem není automaticky dán již registrací k DPH (plátcovstvím), ale
je vázán na podmínky stanovené především v § 72 až 76
zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „ “). Zcela oprávněně je ta nejdůležitější podmínka uvedena hned v prvním ustanovení § 72 odst. 1:
Plátce je oprávněn k odpočtu daně na vstupu u přijatého zdanitelného plnění, které v rámci svých ekonomických činností použije pro účely uskutečňování
a)
zdanitelných plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku,
b)
plnění osvobozených od daně s nárokem na odpočet daně s místem plnění v tuzemsku, ...
Nejde nám o detailní rozbor, to podstatné pro většinu plátců zaznělo.
Pro odpočet DPH je stěžejní účel využití daného vstupu
, přičemž může nastat pět scénářů.
Přijaté zdanitelné plnění plátce použije
(zestručněno):
1.
Jen pro uskutečňování „nárokových plnění“
uvedených v § 72 odst. 1 ZDPH (zejména vlastní plnění zdanitelná a osvobozená s nárokem na odpočet),
pak má nárok na odpočet daně v plné výši
. Ponechejme stranou výjimky týkající se nákupů na reprezentaci a od letošního roku nově u nadlimitních osobních aut.
2.
Pouze pro jiné „nenárokové účely“, pak plátce vůbec nemá nárok na odpočet daně
na vstupu. Nesplní totiž – ani zčásti – onu výše citovanou základní materiální podmínku odpočtu, tedy použití přijatého plnění (nákupu) pro uznatelné neboli nárokovatelné účely uskutečňování své ekonomické (podnikatelské) činnosti.
3.
Pro plnění „nároková“ a zčásti i jiná, „nenároková“, která nesouvisejí s ekonomickou činností plátce
. Pak smí uplatnit
odpočet daně jen v částečné výši – poměrné
, připadající na použití pro „nároková plnění“. O co může jít? Nejčastěji o firemní auto OSVČ využívané zčásti rovněž pro jeho soukromé, osobní účely.
4.
Pro plnění „nároková“ a zčásti i jiná, „nenároková“
, která sice jsou ekonomickou činností plátce, ale jde o plnění
osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně
ve smyslu § 51 až 62 ZDPH (např. finanční a pojišťovací činnosti, dodání a nájem nemovité věci).
V tomto případě může plátce nárokovat odpočet daně opět pouze v částečné – tentokrát ale krácené – výši
připadající na použití pro „nároková plnění“.
5.
Pro plnění „nároková“ a zčásti i „nenároková“
obou typů – tedy jak nesouvisející s ekonomickou činností plátce, tak s ní související, ale
osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně
.
Odpočet daně je možný jen v částečné výši – současně v poměrné i krácené ad výše –
připadající na použití pro „nároková plnění“.
Příklad 1
O odpočtu daně rozhoduje využití přijatého zdanitelného plnění
Paní Lenka podniká jako OSVČ v oboru vázané živnosti vedení účetnictví a je plátce DPH. Poskytování účetních služeb představuje zdanitelné plnění, které proto musí zatížit DPH na výstupu – pro účely odpočtu není podstatné, zda výstup podléhá jiné (vyšší/nižší) sazbě DPH, než související vstup (přijaté zdanitelné plnění). Jde o činorodou podnikatelku, takže má ještě druhou ekonomickou činnost, kde předává odborné účetní zkušenosti studentům. Jde o vzdělávací činnost na vysoké škole v programu tzv. celoživotního vzdělávání, což je v souladu s § 57 odst. 1 písm. c) ZDPH činnost osvobozená od DPH na výstupu, ale bez nároku na odpočet daně na vstupu.
Naše živnostnice si koupila – od českého výrobce (samozřejmě také plátce) – nové osobní auto za 500 000 Kč + DPH 105 000 Kč. Bude mít coby plátce nárok na odpočet daně na vstupu a v jaké výši? Jak už víme, existuje obecně pět možných scénářů, tři poslední v řadě dílčích variant (z nichž pro určitost uvádíme po jedné):
1.
Auto bude využívat výhradně (ze 100 %) pro zdanitelnou účetní profesi, tj. jen pro „nároková plnění“:
Může uplatnit plný odpočet DPH na vstupu 105 000 Kč, čili státu z prodeje vozu na dani nezůstalo nic.
2.
Auto bude využívat jen pro jiná „nenároková plnění“, tj. pro potřeby osobní/rodinné nebo při výuce na VŠ:
Ačkoli jde o registrovaného plátce, nemůže si uplatnit odpočet ani části DPH na vstupu (odpočet 0 Kč).
3.
Auto bude využívat z 50 % pro zdanitelnou účetní profesi („nárokové plnění“) a z 50 % pro osobní účely:
Může si nárokovat odpočet DPH v částečné – poměrné – výši odpovídající využití auta pro „nároková plnění“, takže částka odpočtu DPH na vstupu vychází jen polovičních 52 500 Kč (50 % ze 105 000 Kč).
4.
Auto bude využívat z 80 % pro zdanitelnou účetní profesi („nárokové plnění“) a z 20 % pro „nenárokovou“ ačkoli také ekonomickou (
alias
podnikatelskou, viz § 5 odst. 2 ZDPH) vzdělávací činnost na škole, která je od DPH sice osvobozená (hurá! zákonodárcům) – žel jde však o osvobození bez nároku na odpočet daně:
Lze uplatnit odpočet DPH v částečné – krácené – výši odpovídající využití auta pro „nároková plnění“. Takže částka odpočtu DPH bude 84 000 Kč (80 % ze 105 000 Kč). Je však nutné zdůraznit, že v tomto případě se rozsah využití neposuzuje věcně (dle ujetých kilometrů k danému účelu), ale jde o složitější poměr úplat za jednotlivé typy plnění, čemuž odpovídá oněch 80 %; jen pro odvážné viz § 76 ZDPH.
5.
Auto bude využívat z 50 % pro zdanitelnou účetní profesi („nárokové plnění“) a z 50 % pro „nenárokové“ osobní účely a současně z 50 % pro „nenárokové“ vzdělávání na VŠ osvobozené bez odpočtu daně. Nejde o překlep, součet uváděných procent nemusí být 100 %, protože poměrný
versus
krátící koeficient se počítají zcela odlišně, z jiných částek. První odpovídá reálnému poměru využití věci (auta), druhý poměru úplat...:
Může uplatnit odpočet DPH v částečné – poměrné i krácené – výši odpovídající využití auta pro plnění „nároková“. Početně jde o součin poměného a krátícího koeficientu, o nichž v rámci únosné stručnosti a čtivosti pojednáváme zjednodušeně, což vychází na 26 250 Kč (50 % z 50 % ze 105 000 Kč).
Pokud plátce splní uvedené věcné podmínky nároku na odpočet daně – ohledně účelu přijatého plnění – může si jej uplatnit v daňovém přiznání. Ale nesmí to uspěchat ani příliš zaspat...
Nárok na odpočet daně totiž:
Vzniká okamžikem, kdy nastaly skutečnosti zakládající povinnost tuto DPH přiznat (obvykle dodavateli).
Je možno uplatnit nejdříve za zdaňovací období, ve kterém plátce obdržel daňový doklad (až na výjimky).
Zapotřebí uplatnit do tří let od konce zdaňovacího období vzniku nároku na odpočet daně (jsou i výjimky).
Pozor je třeba dát také na to, zda údaj na dokladu odpovídá správné výši DPH, neboť
uplatnit odpočet daně je možné jen ve správné výši dle zákona o DPH, nejvýše však částku uvedenou na daňovém dokladu!
 
Když se správci daně odpočet nějak nezdá...
Každý asi uzná, že finanční úřad musí mít možnost kriticky posuzovat údaje uvedené plátcem v přiznání k DPH, jinak by byla správa daní pro smích a enormně by přibylo požadavků na vyplácení nadměrných odpočtů. Proto správce daně může, resp. musí, průběžně prověřovat předkládaná daňová přiznání, která oprávněně patří mezi již zmíněná „tvrzení“ a nejsou sama o sobě posvátným důkazem. A jestliže při kontrole odhalí – důvodné – pochybnosti například právě ohledně uplatňovaného odpočtu daně na vstupu, musí požádat plátce o vyjasnění.
Obecně lze říci, že „
v daních je pravdou jen to, co se podaří prokázat
“. Známe to i z trestních kauz, kdy nebylo moc podstatné, „že to tak skutečně bylo“, ale síla, relevance důkazů. A tak jak se žel stává v trestním řízení, že je odsouzen a uvězněn zcela nevinný člověk, může být obdobně „jen“ pro nedostatek či nevěrohodnost důkazů po právu neuznán odpočet DPH poctivému plátci, který holt nepřesvědčil o své pravdě berní úřad ani pak soud. Z dnešní soudničky a průvodního komentáře by mělo ulpět v mysli stěžejní motto: „
Bez důkazů nemáš pravdu!
“, aneb „
Co neprokážeš, to neuplatníš!
“, přičemž dobrých důkazů není nikdy „nadbytečně“ mnoho...
Provádění dokazování je svěřeno správci daně
, který je tak ve výhodné pozici žalobce i soudce, což vyvažují zásady a postupy správy daní stanovené
zákonem č. 280/2009 Sb., daňový řád
(dále jen „ “). Na rozdíl od trestního řízení se ovšem neuplatní zásada vyhledávací, jelikož
důkazní břemeno je primárně na straně daňového subjektu
, čemuž odpovídá základní pravidlo dle § 92 odst. 3 DŘ:
Daňový subjekt prokazuje všechny skutečnosti, které je povinen uvádět v řádném daňovém tvrzení, ...
“.
Všichni známe věhlasného starořeckého Sokrata, ačkoli po něm nezbyl skoro žádný písemný doklad. Víme o něm hlavně díky textům Platóna, jehož „tvrzení“ se naopak dochovalo hodně. Podobně ani berní úředník nic moc neví o obchodech mezi plátcem XY s dodavateli a odběrateli. Pouze zprostředkovaně z jeho přiznání k DPH se dozví, jak to – podle tvrzení plátce XY – tehdy bylo a další související daňové informace. Uvěří nebo neuvěří těmto tvrzením? Vyspělé programové vybavení, probouzející se „umělá inteligence“ spolu se zkušeností a interní metodikou odhalí (snad) většinu pokusů o daňové podvody. Ovšem není „podvod jako podvod“ a úplně všechny nepravosti úředníci také nezachytí již na počátku, často to není vůbec ani možné. To bude právě situace v níže představované daňové soudní kauze. Tam šlo o to,
jestli měl plátce – pravdu – když při koupi pozemku (přijatého zdanitelného plnění) tvrdil, že jej použije pouze pro svá „nároková plnění“
. Jak už víme, tohle je rozhodující materiální podmínka nároku na odpočet DPH na vstupu, v tomto případě z koupeného pozemku. Jenže... Z hlediska kontrolní správy odpočtu daně je potíž v tom, že „nárokové“ použití pozemku mohlo chvíli počkat. A pro výběr daní je ještě tristnější, že když původní záměr nakonec nevyjde – holt tržní prostředí – nutně to neznamená zpětný zákaz odpočtu daně z promarněného přijatého zdanitelného plnění. Jedinou
šancí úřadu je zpochybnit již ono první tvrzení plátce XY, tedy že ve skutečnosti neměl vážný záměr pozemek použít jen pro svá „nároková plnění“
. Správně tušíte, že to nebude snadné ani pro jednu stranu sporu... Podstatné ovšem je, že
důvodnost pochybností o tvrzení plátce je povinen prokázat správce daně
– jak velí § 92 odst. 5 DŘ:
„Správce daně prokazuje ... c) skutečnosti vyvracející věrohodnost, průkaznost, správnost či úplnost povinných evidencí, účetních záznamů, jakož i jiných záznamů, listin a dalších důkazních prostředků uplatněných daňovým subjektem, d) skutečnosti rozhodné pro posouzení skutečného obsahu právního jednání nebo jiné skutečnosti, ... f) skutečnosti rozhodné pro posouzení účelu právního jednání a jiných skutečností rozhodných pro správu daní, jejichž převažujícím účelem je získání daňové výhody ...“
No, a když takto berňák učiní, vrací se pak „horký důkazní brambor“ zpátky na bedra plátce...
 
Pro odpočet DPH z pozemku je nutno prokázat reálný záměr využití – prověřeno soudem
Když už jste nyní „experty“ na odpočet DPH, můžeme se směle pustit do avizované soudničky. V pěti bodech stručně přiblížíme nedávný
rozsudek Nejvyššího správního soudu
(dále také „
NSS
“)
ze dne 20. února 2024
se spisovou značkou
7 Afs 94/2022-49
. V čem byl problém? Dalo by se říci, že v rozporu slov a činů... Správci daně, resp. z jejich popudu zákonodárci, se trvale snaží efektivně omezovat prostor pro daňové podvody, nekalá účelová jednání a další zlovolné „optimalizace“ DPH. Stěžejní obranou bylo zavedení kontrolních hlášení plátců o většině obchodů, rozšiřování režimu přenesení povinnosti přiznat daň na příjemce a také ručení za DPH neodvedenou dodavatelem, které ovšem někdy narazí na soudní přezkum. Nicméně koumáci s vyšším odporem k placení daní umějí mezi těmito úskalími proplouvat jako bájný Odysseus mezi Charybdou a Skyllou.
Hlavní potíží je velmi silný nárok plátců na odpočet DPH na vstupu
, který nařizuje – českému zákonu nadřazená – unijní směrnice o DPH; v zájmu spíše vysněné nežli reálné daňové neutrality. Zatímco DPH na výstupu musí plátce přiznat, až nastane důvod zdanění – tj. teprve při uskutečnění svého zdanitelného plnění nebo při dřívější úplatě – tak s uplatněním odpočtu DPH na vstupu plátce nemusí vyčkávat na okamžik, kdy pro něj nastane ten pravý (věcný a definitivní) důvod. Prakticky řečeno, s odpočtem DPH z koupeného zboží nemusí plátce čekat až na jeho prodej. Je to obdobné, jako by obchodní
korporace
na poli daně z příjmů mohly snižovat základ daně již při naskladnění zásob zboží, a nikoli až pro jejich realizaci (např. při prodeji). A to dokonce bez ohledu na zaplacení dodavateli zásob, což by bylo ještě významně výhodnější než u OSVČ s daňovou evidencí.
Jakže zněla ona stěžejní podmínka odpočtu daně v § 72 odst. 1 ZDPH citovaná již výše?
Plátce je oprávněn k odpočtu daně
na vstupu
u přijatého zdanitelného plnění, které
v rámci svých ekonomických činností
použije pro
účely uskutečňování a) zdanitelných plnění ...“
Takže vlastně stačí příslib plátce XY, že perpetuum mobile koupené za miliardu eur od novopečeného plátce Lojzy s místem pobytu na obecním úřadě v Horní Dolní použije pro svá zdanitelná plnění, třeba až za 100 let. Skutečně to v principu takhle nějak funguje, přesto utěšeně narůstá inkaso DPH, stěžejní pro státní pokladnu. Než ale na tom začnete stavět nový byznys plán a hledat vhodného „Lojzu“, doporučuji si pročíst, jak to – zdravě kriticky a pro blaho lidu – vidí nejen finanční správci (kteří musí být tak trochu podjatí), ale hlavně soudy. Proč, když u nás neplatí anglosaský systém precedenčního práva, které kromě psaných zákonů dotváří rozhodnutí soudů? Je totiž dobré vědět, jak obdobné daňové spory posuzovaly české soudy. Především Nejvyšší správní soud, u něhož obvykle kauzy končí poté, co se daňový subjekt či správce daně nespokojili s výsledkem odvolání ani správní žaloby – řešené krajským soudem – a podali kasační stížnost. Sice je každý spor jedinečný, ale pokud již NSS řešil obdobnou kauzu, je vysoká pravděpodobnost, že „nezapře sám sebe“ a i naši věc posoudí stejně...
1.
Plátci nebyl uznán odpočet DPH z koupeného pozemku:
Společnost s r. o. ze Zlínska za prosinec 2016 uplatnila odpočet DPH 1,5 milionu Kč z koupě pozemku. Finanční úřad však měl pochybnosti o nároku a inicioval postup tzv. k odstranění pochyb, který jej nepřesvědčil – plátce dle něj neprokázal využití přijatého zdanitelného plnění pro uskutečňování ekonomické činnosti. Odpočet daně proto úřad neuznal a platebním výměrem v květnu 2017 vyměřil DPH ve výši nula Kč. Proti tomu se plátce odvolal, což mu ale nepomohlo. Dle rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství z ledna 2020 firma sice prokázala použití přijatého plnění – koupeného pozemku – k uskutečňování své ekonomické činnosti... Tato činnost ale spočívá v nájmu nemovité věci, což je obecně dle § 56a ZDPH plnění osvobozené od daně bez odpočtu daně, takže nezakládá nárok na odpočet daně. Přičemž plátce neprokázal, že by mělo dojít k nájmu subjektům (plátcům), u kterých lze uplatnit zdanitelnou výjimku.
2.
Domnělou křivdu berňáku napadl plátce soudní žalobou:
Firma se bránila správní žalobou... Důvod? Označila za nesprávný názor správce daně, že pro přiznání odpočtu daně je plátce povinen prokázat užití dotčeného plnění výhradně k uskutečňování zdanitelných plnění s nárokem na odpočet. Žalovaný úřad ničím nevyvrátil pravdivost podnikatelského záměru s. r. o., přičemž prokazovat lze toliko skutečnosti nastalé a nikoli budoucí. A pokud plátce uplatňuje nárok na odpočet daně u nemovitého majetku pořizovaného za účelem jeho budoucího nájmu s možností volby zdanění, nemusí tuto volbu učinit již při uplatnění nároku na odpočet daně. Správci daně neprokázali, že by si žalobce počínal při uplatnění nároku na odpočet daně podvodným či zneužívajícím způsobem. A navržené řešení situace úpravou odpočtu daně (§ 78 ZDPH) považuje za narušení neutrality DPH. Této argumentaci firmy však krajský soud nepřisvědčil. Zdůraznil, že žalobce uplatnil odpočet daně v plné výši. Pak ale musí přijaté plnění (pozemek) použít výhradně k uskutečňování zdanitelných plnění. Sice deklaroval, že na pozemku vystaví polyfunkční dům a nájem nebytových prostor bude ve zdanitelném režimu § 56a odst. 3 ZDPH (tj. plátcům pro podnikání), avšak toto neurčité a nejisté tvrzení neprokázal.
3.
... a neuznal ani argumenty krajského soudu:
Firma proti zamítnutí žaloby podala obdobu odvolání, kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Důvod? Namítá, že ZDPH nevyžaduje, aby přijaté plnění bylo využíváno jen pro účely uskutečňování zdanitelných plnění a soud hodnotil záměr plátce nesprávně. U počátečního odpočtu je podstatný stav v době přijetí zdanitelného plnění, zamýšlený účel použití. Cituje rozsudky Soudního dvora EU („
SDEU
“), který dovodil, že pořízení pozemku a odstraňování stavby jsou přípravné úkony zakládající nárok na odpočet DPH, pokud nejde o zneužívající či podvodné jednání. Přičemž, dojde-li posléze ke zmaření podnikatelského záměru, nárok zůstává plátci zachován. Stěžovatel přitom stále tvrdí, že na koupených pozemcích hodlá postavit polyfunkční budovu s nebytovými prostory k nájmům plátcům, které bude zdaňovat v souladu s § 56a odst. 3 ZDPH. Což dokládá jednáními s architekty, kteří zpracovali stavební studii, čestným prohlášením i smlouvou o zprostředkování pronájmu prostor. Nemá v plánu bytovou výstavbu. Správci daně na plátce kladli důkazní břemeno, které nemohl unést, protože nelze dokazovat budoucí, nejisté a dosud nenastalé skutečnosti. To je v rozporu s celou koncepcí unijního systému DPH založené na existenci prvotního nároku a jeho případných korekcích při odchýlení se od záměru ...
4.
Plátce má nárok na odpočet daně i z přípravných prací...:
Z ustálené judikatury SDEU vyplývá, že nárok plátců odečíst (uplatnit odpočet) DPH za obdržené vstupy je základní zásada společného systému DPH. K tomu je však nezbytná existence přímé a bezprostřední souvislosti mezi konkrétním plněním na vstupu a jedním či několika plněními na výstupu zakládajícími nárok na odpočet. Přičemž „
ekonomická činnost může sestávat z řady po sobě následujících jednání, a mezi těmito jednáními přípravné úkony, jako nabytí prostředků pro provozování, musí být považovány za ekonomické činnosti
“. Nárok na odpočet daně je tedy oprávněný i u „přípravných prací“. Skutečné nebo zamýšlené použití zboží a služeb pak určuje pouze rozsah počátečního odpočtu, ale neovlivňuje vznik nároku na odpočet daně. Jednou vzniklý nárok na odpočet zůstane zachován, i když zamýšlená činnost následně nevedla ke zdanitelným plněním, nebo když plátce z důvodu okolností nezávislých na své vůli nepoužije uvedené vstupy v rámci zdanitelných plnění. SDEU ale opakovaně zdůraznil, že daňová správa může po plátci požadovat objektivní důkaz stran jeho obchodního záměru a použití přijatých plnění, z nichž je uplatňován nárok na odpočet, k tomuto účelu, přičemž pouhý úmysl plátce nestačí...
5.
Ale také u přípravných prací je nutno prokázat vážnost a reálnost záměru:
Po plátci je ovšem možné požadovat objektivní důkaz o obchodním záměru a budoucím použití plnění – přijatého zboží a služeb i investiční povahy – který určuje rozsah počátečního odpočtu. Jinak by došlo k porušení zásady neutrality k ostatním subjektům. Možnost odpočtu i z počáteční investice pro budoucí ekonomickou činnost je podmíněna dostatečným doložením (investičního) záměru plátce. Krajský soud skutkový stav vyhodnotil správně – stěžovatel neunesl důkazní břemeno, jež mu ukládá povinnost prokázat svá tvrzení, která vyvolala oprávněné pochybnosti úřadu. NSS proto zamítl kasační stížnost a potvrdil správnost závěrů správních orgánů, které neuznaly nárok plátce na odpočet daně z pořízení pozemku pro neprokázání reálného záměru o jeho využití. Správce daně firmu opakovaně vyzýval k prokázání budoucího využití pozemku, nicméně i když šetření trvalo tři roky, tak s. r. o. uvádělo pouze nepodložená tvrzení o možné budoucí výstavbě polyfunkčního domu a pronájmu prostor plátcům. NSS zhodnotil, že okolnosti věci nasvědčují spíše tomu, že ani samotný plátce neměl zcela ujasněn způsob využití pozemku, natož konkrétně doložitelný reálný záměr, proto nemohl uplatnit plný odpočet daně.