Jak bude vypadat po 50 letech sestavování a zveřejňování účetní závěrky?

Vydáno: 5 minut čtení

Divíte se otázce? Co to má zase znamenat? Čekání na nový zákon o účetnictví v České republice přerušují soustavné toky nových zahraničních předpisů. Ministerstvo financí staví vzhledem ke změnám v ekonomice, financování, přednostním volbám účetních principů a účetních metod nový zákon o účetnictví již několik let a stále se vrací na začátek. Koncepce, která již vypadala nadějně, se zase hroutí, neboť účetní závěrka se rozšiřuje o další související zprávy. Původně určené rozšiřování požadavků na informace velkým účetním jednotkám dopadá na střední, malé, ale i mikro. Získávání informací za dodavatelské řetězce jde napříč kategoriemi účetních jednotek.

Jak bude vypadat po 50 letech sestavování a zveřejňování účetní závěrky?
doc. Ing.
Hana
Březinová,
CSc.
 
Mezinárodní účetní standardy/Mezinárodní standardy finančního výkaznictví
Účetní jednotky, které mají cenné papíry kótované na kapitálových trzích, sestavují a zveřejňují účetní závěrky podle IAS/IFRS. Nařízení EU č. 1606/2002 je tedy aplikováno i v České republice od roku 2005. Ten, koho do té doby IAS/IFRS nezajímaly, musel příslušnou metodiku nastudovat. Standard IAS 1 Sestavování a zveřejňování účetní závěrky již v té době měl 30leté narozeniny a byl významně záplatovaný novelami. Vzhledem k měnící se ekonomice, financím a z toho plynoucího upřednostňování účetních metod se situace stala nepřehlednou. Dne 20. 12. 2023 bylo v Úředním věstníku Evropské unie publikováno Nařízení EU č. 2023/2822 s
právním stavem od 1. 1. 2024
. Zrušilo předchozí Nařízení EU (č. 1126/2008 – to následovalo po již zmíněném Nařízení č. 1606/2002).
Právní stav IAS 1 se zejména stanovil na východiska pro sestavení a zveřejňování obecné účetní závěrky, aby byla zajištěně srovnatelnost účetních závěrek účetní jednotky se závěrkami za předchozí období i s účetními závěrkami jiných účetních jednotek. Stanoví zároveň všeobecné požadavky na zveřejňování účetních závěrek, jejich strukturu a minimální požadavky na jejich obsah.
IAS 1 ve znění Nařízení EU č. 2023/2822 tedy určuje, aby jej využily účetní jednotky při sestavení a zveřejnění obecné účetní závěrky sestavené a zveřejňované v souladu s mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS). Je nutné vzít na vědomí, že uznávání, oceňování a zveřejnění specifických transakcí a dalších událostí je zpracováno v jiných IFRS.
IAS 1 se nevztahuje na strukturu a obsah zkrácených mezitímních účetních závěrek v souladu s IAS 34
Mezitímní účetní výkaznictví.
Standard IAS 1 se stejnou měrou vztahuje na všechny účetní jednotky, včetně těch, které předkládají konsolidovanou účetní závěrku v souladu s IFRS 10
Konsolidovaná účetní závěrka,
a těch, které předkládají samostatnou účetní závěrku v souladu s IAS 27
Samostatná účetní závěrka.
Pokud se jedná o terminologii, IAS 1 vyhovuje potřebám účetních jednotek, které jsou zřízené za účelem dosahování zisku, tj. podnikatelů, a to včetně podnikatelských subjektů veřejného sektoru. Pokud účetní jednotky vyvíjejí v soukromém nebo veřejném sektoru neziskovou činnost, aplikují IAS 1, mohou se však odchýlit od terminologie jak účetních výkazů, tak i jejich položek.
Samozřejmě, že pokud účetní jednotky nemají vlastní
kapitál
v souladu s definicí uvedenou v IAS 32
Finanční nástroje: vykazování
, což mohou být například některé podílové fondy a účetní jednotky, jejichž akciový
kapitál
není typickým vlastním kapitálem (například některá družstva), mohou být nuceny přizpůsobit zveřejňování podílů členů nebo podílníků v účetních závěrkách.
 
IAS 1 bude nahrazen IFRS 18
Pokud se zúčastníte v závěru června 2024 Výroční konference IFRS Foundation, která se bude konat v Leonardo Royal Hotel London Tower Bridge, bude zde vydán již nový
IFRS 18
Prezentace a zveřejňování v účetní závěrce
IASB (Rada pro mezinárodní účetní standardy) 1).
Standard IFRS 18 začne být aplikován
od ledna 2027
. Požadavkem je srovnatelnost v účetních výkazech běžného a předchozího období, tj.
2026
. Stávající kritéria pro vykazování a způsoby oceňování jednotlivých položek účetních výkazů nezaznamenají výrazné změny. Počítá se, že výkaz zisku a ztráty bude (obdobně jako cash flow) členěn na provozní, investiční a finanční část. Management bude v rámci standardu definovat ukazatele výkonnosti a požadavek na zveřejnění informací o těchto ukazatelích. Jedná se o auditovanou oblast. Vzhledem ke zobecněným účetním výkazům IFRS 18 přinese podrobnější komentáře týkající se seskupování obdobných položek. Protože součástí účetní závěrky je také cash flow, dozná změny IAS 7 Přehled o peněžních tocích (cash flow). Upraveny budou ale i další mezinárodní účetní standardy.