Přirozené úbytky zásob a ztratné v maloobchodě

Vydáno: 35 minut čtení

S problematikou inventarizace, mank a škod na zásobách a vyřazení zásob velmi úzce souvisí další téma a tím jsou přirozené úbytky zásob a ztratné v maloobchodě, včetně postupů jejich správného stanovení a aplikace.

 

 

Přirozené úbytky zásob a ztratné v maloobchodě
Ing.
Alena
Kochová
 
Obecná charakteristika
Přirozené úbytky zásob a ztratné v maloobchodě jsou
jevy, které nelze v daných oblastech podnikání zcela obejít či vyloučit
, a to ani s maximálním úsilím. Vzhledem k tomu, že jsou prakticky nevyhnutelné, je nutné na ně pohlížet tak, že při správném stanovení jejich norem
jde rovněž o možnou položku daňově uznatelných výdajů
, a to velmi důležitou. Problém je především v tom, že se v této oblasti podnikatelé dopouštějí mnoha zbytečných chyb, které často bývají předmětem doměření daně z příjmů a případných dalších sankcí ze strany správce daně. Jde tedy o to, poukázat na význam vnitropodnikových předpisů a pomoci stanovit možný postup, jak takovou normu přirozených úbytků a ztratného v maloobchodě vymezit a prakticky používat tak, aby nedocházelo ke zbytečným problémům pro poplatníka. Postupy uvedené v dalším textu na příkladu maloobchodu lze analogicky použít i v oblasti stravovacích služeb.
Přirozené úbytky zásob a ztratné v maloobchodě patří mezi případy, které podle daňových předpisů
se za škodu nebo manko nepovažují
. Stanovení ekonomicky zdůvodněných norem přirozených úbytků a ztratného v maloobchodě umožňuje, že úbytek zásob zjištěný při jeho inventarizaci, avšak nepřevyšující tyto stanovené normy, může být kvalifikován jako úbytek, který nevznikl zaviněním hmotně odpovědné osoby, nýbrž přirozenou povahou zásob, tedy přirozeným úbytkem nebo úbytkem vzniklým z objektivních příčin, jako jsou úbytky, ke kterým došlo i přes to, že byly dodrženy veškeré technické, technologické, bezpečnostní, manipulační a hygienické normy.
U zásob mankem nejsou technologické a technické ztráty
vznikající např. rozprachem, vyschnutím v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu, ale jde o úbytky zásob v rámci norem přirozených úbytků (Český účetní standard, dále jen „ČÚS“ č. 007 bod 2.2.). Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“) to v § 25 odst. 2 definuje obdobně s tím, že kromě těchto úbytků
za škody a manka nepovažuje také ztratné v maloobchodním prodeji
, a to do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků a ztratného stanovené poplatníkem.
Pokud jde o
ztratné ve velkoobchodním prodeji
,
není uvedeno jako daňově uznatelný výdaj
a je tedy nanejvýš nutné, aby při velkoobchodním prodeji, stejně jako při výrobě a ostatních činnostech, které nejsou maloobchodem, byly dobře zpracované normy přirozených úbytků jednotlivých druhů zásob a normy technologických a technických ztrát při výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu.
Poznámka:
V příloze č. 4 nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností, se v oboru činnosti č. 48 Velkoobchod a maloobchod uvádí, že velkoobchod obsahuje činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti a maloobchod obsahuje činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho prodeje přímému spotřebiteli a prodej tohoto zboží.
 
Úbytky zásob v rámci norem přirozených úbytků
Úbytky zásob v rámci norem přirozených úbytků nelze zaměňovat:
1.
se škodou
vzniklou např. likvidací nepotřebných nebo neprodejných zásob, která se z daňového hlediska řeší podle § 24 odst. 2 písm. zg) zákona o daních z příjmů. Důvod, proč v případě zjištěných inventarizačních rozdílů nelze uplatnit daňově uznatelnou, tzv. protokolární likvidaci zásob ve smyslu uvedeného ustanovení zákona o daních z příjmů, je zjevný, že k žádné prokazatelné likvidaci zásob zde nedošlo, chybějící zásoby totiž nebyly dohledány, a proto je tedy nelze ani likvidovat,
2.
s překročením spotřeby materiálu, která je stanovena technologickou normou ve výrobním procesu.
Odlišná (vyšší nebo nižší) spotřeba od této normy je ovlivněna zejména odchylkami ve kvalitě materiálu, použitých nástrojů a nářadí, jejich poruchovostí, zkušeností obsluhy nebo i kvalitou vlastní normy. Rozdíly ve spotřebě materiálu proti normě nejsou považovány za škodu z účetního ani daňového hlediska. Obdobně to platí např. i pro normy výtěžnosti v potravinářském průmyslu (ale i v jiných oborech), které sledují využití vstupních surovin. Výrobní normativy jsou individuální záležitostí každého výrobního procesu a je vždy na příslušném podniku, aby před správcem daně dokázal postup obhájit. Pokud ovšem podnikatel-výrobce, např. pekař, bude mít při pečení chleba podle vlastního normativu dvojnásobnou spotřebu mouky, než je obvyklé při srovnatelné receptuře, bude daňová kontrola přirozeně požadovat zdůvodněním rozdílu. A také je pravděpodobné, že při takto výrazně rozdílné spotřebě bude věrohodnost receptury zpochybněna,
3.
s náklady na zmetky
, které se posuzují v rámci nákladů na výrobu. Zmetky jsou věci vlastní výroby, případně polotovary, které neodpovídají příslušným kvalitativním normám nebo předepsaným parametrům. Účetní ani daňové předpisy se touto problematikou jmenovitě nezabývají. S ohledem na případnou další použitelnost (pokud přichází v úvahu) lze zmetky posuzovat jako použitelný odpad vrácený z výroby na sklad v ocenění reprodukční pořizovací cenou, nelze-li zjistit vlastní náklady [viz § 25 odst. 1 písm. l) vyhlášky č. 500/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška“)]. V případě úmyslného zavinění může podnik po svém zaměstnanci požadovat náhradu podle zákoníku práce. Náklady na zmetky nejsou v zákoně o daních z příjmů výslovně uvedeny, avšak existence zmetků je standardním jevem, ke kterému při výrobě dochází. Proto lze náklady na zmetky považovat za náklady daňově uznatelné.
Vzhledem k tomu, že škodou v provozní oblasti je podle § 28 vyhlášky fyzické znehodnocení, to je neodstranitelné poškození nebo zničení majetku, se
o škodu nejedná za předpokladu, že poškozený majetek
(např. zásoby zboží)
lze opravit
. V případě, že k rozvahovému dni nebude toto zboží opraveno, je třeba postupovat podle § 26 odst. 1 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o účetnictví“) a vyjádřit sníženou hodnotu opravnou položkou (vyjma např. případu kdy vznikl obdobný reklamační nárok vůči dalšímu dodavateli).
 
Normy přirozených úbytků zásob a u maloobchodu i ztratného
Normy přirozených úbytků zásob a u maloobchodu i ztratného mají účetní jednotky možnost stanovit si ve vnitřním předpisu jako maximální hodnoty, v rámci kterých nezaviněné úbytky zásob nejsou z hlediska účetnictví ani daně z příjmů mankem ani škodou. Je to obvykle obtížný problém. Takové normy si musí účetní jednotka stanovit na základě víceletých zjišťování ve svých konkrétních podmínkách, přičemž vychází z průběhu skladování těchto zásob, ochrany obalem, způsobu skladování, distribuce apod. Není možné stanovovat normy přirozených úbytků na základě paušálních odhadů nebo okopírováním od jiných účetních jednotek. Stanovené normy musí být
ekonomicky zdůvodněné
a musí být objektivní. Měly by být podloženy, pokud možno technickými propočty, popřípadě je lze doložit statistickým sledováním v delším časovém intervalu a mají být srovnatelné s hodnotami stanovenými jinými subjekty s obdobnou strukturou majetku a používaných technologií. Normy přirozených úbytků mají spíše technologický charakter, takže při jejich stanovení lze vycházet i z fyzikálních, popř. chemických vlastností materiálu (např. množství odpařené kapaliny za určitý čas po určitou dobu). Ztratné v maloobchodě má i svou ekonomickou rovinu a je třeba brát zřetel na to, aby norma nebyla stanovena nepřiměřeně, tj. zpravidla neobvykle vysoká vzhledem ke srovnatelným podmínkám u ostatních poplatníků s obdobným předmětem činnosti. Není na škodu ani prostá logika – vyšší nezaviněné ztráty jistě budou v rozsáhlé samoobslužné prodejně u rozměrově malých balení potravin, hraček a drogistického zboží. Naproti tomu u pultového prodeje, kde zákazníci nemají fyzický přístup k vystavenému zboží, bude norma podstatně nižší. A stěží normu ztratného obhájí například prodejce automobilů či kotlů ústředního topení.
Do výpočtu ani aplikace normy
nelze zahrnout zaviněná manka
vzniklá v důsledku působení lidského faktoru, například manka v důsledku nedodržování předepsaných pracovních postupů, předpisů pro manipulaci s materiálem, bezpečnostních předpisů, záměny při evidenci příjmů a výdejů, početní chyby. Nejobjektivnějším způsobem stanovení těchto norem jistě bude změření či zvážení konkrétní položky zásob v určitém okamžiku a protokolární záznam výsledku. Tyto zásoby se pak sledují v běžných provozních podmínkách, a v předem vymezených intervalech se pak opět změří či zváží a výsledek se zaznamená do protokolu. Rozdíl představuje normu přirozeného úbytku. Není vyloučena ani kontrola s ověřeným výstupem provedená autorizovanými zkušebnami, je to ovšem organizačně i finančně náročná záležitost.
Účetní jednotka musí
normy stanovovat vždy pro příslušné účetní období
, přičemž tyto normy každoročně posuzuje na základě vývoje skutečnosti a v důsledku toho je upravuje podle změněných podmínek. Přirozené úbytky zásob je nutno zohlednit ještě před vyčíslením manka. Žádný platný právní předpis v současné době způsob stanovení těchto norem neřeší. Stanovené normy by měly zahrnovat jednak normy přirozených úbytků, ale je nutné pamatovat také částí na obchodní rizika (např. drobné neodhalené krádeže v samoobsluhách, vyblednutí zboží aranžovaného ve výkladní skříni, rozbité křehké zboží dopravou či manipulací apod.). Taktéž při stanovení norem je nutné brát v úvahu i podmínky, v nichž jednotlivé podniky a jejich provozovny vykonávají svoji činnost, např. normy nezaviněných ztrát zvlášť např. pro pojízdné prodejny, kiosky a stánky pevné a sezónní, provozovny veřejného stravování, velkoobchodní činnost, nákupní činnost, výrobny potravin. Normy jsou vždy stanoveny jako maximální, účetní jednotka ji stanovuje svým vnitřním aktem řízení.
Manka a škody nad normu přirozených úbytků
zásob se účtují na vrub účtu 549-Manka a škody v provozní oblasti,
ztráty v rámci norem
pak u nákupu od jiných subjektů na vrub příslušného účtu skupiny 50 – Spotřebované nákupy nebo u zásob vlastní výroby na vrub účtů skupiny 58 – Změna stavu zásob vlastní činnosti a aktivace.
Příklad 1
Výpočet normy ztrát přirozeného úbytku položky materiálu ve výrobním podniku (zjednodušeně)
Podnik používá při výrobě kanalizačních trubek z plastů jako jednu z výchozích surovin práškovou křídu. Ta se dováží speciálními cisternovými vozy a na místě se pomocí kompresoru a tlakových hadic plní do zásobníků umístěných v objektu podniku. Určitá část křídy se při manipulaci i následném zpracování (míchání směsí) vysype a rozpráší, přestože obsluha dodrží technologii plnění. Na analytickém účtu 112-Materiál na skladě – křída byl za sledované účetní období (1. až 4. čtvrtletí) tento pohyb zásob:
 
Příjem
Výdej
1.čtvrtletí
120 000 kg
145 500 kg
2.čtvrtletí
160 000 kg
148 000 kg
3.čtvrtletí
160 000 kg
165 300 kg
4.čtvrtletí
163 300 kg
164 500 kg
Celkem za úč. období
603 300 kg
623 300 kg
Průměrný obrat zásob křídy za sledované období
(603 300 + 623 300) / 2 = 613 300.
Norma ztrát přirozeného úbytku vzniklého rozprášením při manipulaci a skladování křídy je stanovena technickým propočtem ve výši 0,03 % z průměrného obratu těchto zásob. Ztráta v rámci normy za sledované období činí 613 300 × 0,03 = 183,99, tj. 184 kg.
 
Normy přirozených úbytků zboží a ztratného v maloobchodě
Pro naše účely zaměření se na maloobchod je třeba legislativní vymezení těchto pojmů, které bylo uvedeno v předcházejícím textu, doplnit o jejich
bližší výklad a příklady
. V maloobchodě budeme uvažovat o zásobách v intencích rozvahové položky „C.I.3.2. Zboží“ vymezené v § 9 odst. 5 vyhlášky.
Přirozenými úbytky vyplývajícími z povahy zboží
jsou úbytky zboží vzniklé vysušením, vypařením, vychlazením, vymražením, prosakováním, táním, rozlitím, vypečením, rozptýlením, rozsypáním, rozdrobením, krájením, porcováním, řezáním, sekáním, rozkladem, těkavostí, tvrdnutím, usazením a ulpěním na obalech nebo jiných předmětech. K přirozeným úbytkům může docházet v jakékoliv fázi výrobního nebo obchodního procesu. S normou přirozených úbytků v oblasti obchodu je možné pracovat jak v oblasti velkoobchodní, tak i maloobchodní činnosti (na rozdíl od ztratného). Pro maloobchod jsou normy přirozených úbytků jedním z nutných předpokladů i pro správné stanovení normy ztratného v maloobchodě vzhledem k tomu, že ztratné se posuzuje obdobně.
Ztratné v maloobchodě
vyjadřuje jednak přirozené úbytky zásob vyplývající z jejich povahy uvedené výše a jednak úbytek zásob vzniklý např. poškozením zboží při manipulaci s ním v rámci zásobovacího a odbytového procesu, přičemž nelze zjistit odpovědnou osobu ani uplatnit reklamaci u dodavatele zboží. Ztratné tedy zohledňuje i určité ztráty způsobené lidským faktorem, jako je rozbití nebo znehodnocení zákazníkem, neodhalené krádeže části zboží z prodejny při maloobchodním prodeji apod.
Norma ztratného v maloobchodě
jako celkově vypočtené a ekonomicky zdůvodněné procento z objemu maloobchodního obratu má objektivně stanovit množství nezaviněných (objektivních, uznaných) úbytků na zboží zjištěných při inventarizaci zásob v maloobchodě. Úbytky zboží tak představují jednak snížení užitných vlastností zboží při skladování a manipulaci s ním, jakož i fyzické, chemické a bakteriologické znehodnocení a zničení zboží (přirozená zkáza zboží – plísně, hniloba, napadení různými škůdci atd.).
Je však třeba mít na paměti, že
o ztratné v maloobchodě se nejedná
, pokud dojde ke ztrátám na zboží nebo jeho poškození v důsledku subjektivních příčin, jako je např. špatné skladování, ale i přemrštěně vysoký odhad nakoupeného množství zboží, vysoká cena zboží apod., v důsledku čehož se zboží neprodalo a časem tak bylo znehodnoceno a následně likvidováno zničením, např. odvozem na skládku. V těchto případech jde o škodu, která je daňově uznatelným výdajem pouze za podmínek vymezených zákonem o daních z příjmů, např. § 24 odst. 2 písm. zg). Tuto škodu může hradit pojišťovna, může být předepsána k náhradě odpovědnému pracovníkovi, zboží lze prodat za sníženou cenu. Zcela nepostradatelnou podmínkou platnou pro každého obchodníka je povinnost vedení evidence zásob a provádění inventarizace ať vede podvojné účetnictví podle účetních předpisů, nebo daňovou evidenci podle zákona o daních z příjmů. Při vedení účetnictví je vymezen způsob vedení zásob a jejich inventarizace zákonem o účetnictví a prováděcími předpisy; v daňové evidenci záleží na poplatníkovi, jakým způsobem bude postupovat při evidenci zboží v maloobchodní prodejně, přičemž je povinen zjistit skutečný stav majetku k poslednímu dni zdaňovacího období a o tomto zjištění vyhotovit zápis.
Aby byla norma ztratného v maloobchodě objektivně a racionálně stanovena, je dále nezbytné především vycházet ze
správně a přehledně vedené sortimentní skladby
obratu maloobchodní jednotky a důsledného a průkazného sledování skutečných ztrát na prodávaném zboží. Pro správné zpracování normy je základní podmínkou
sledování skutečných ztrát na zboží
, což pro obchodníka znamená mít záznamy, kolik výrobků (zboží) a v jaké ceně se muselo vyhodit z důvodu prošlé doby použitelnosti či jeho znehodnocení v důsledku přirozené zkázy, dále by měl fyzicky ověřit, kolik zboží ztratí na váze např. sesycháním, vzít v úvahu sezónnost takových ztrát apod.
Norma by měla obsahovat také
údaje o podkladech, na jejichž základě byla sestavena
, tj. měla by odkazovat na odpovídající evidenci, jejíž nezbytnost byla naznačena. Vždy platí, že čím více je norma průkazněji podložena, tím je pro správce daně a jeho kontroly přijatelnější.
Z výše uvedeného je zřejmé, že ke stanovení příslušných norem ztratného v maloobchodě, včetně způsobů a postupů, jak je využívat, je zcela nezastupitelná úloha dobře zpracovaného
interního předpisu
. Je to jedna z oblastí, která bývá v maloobchodních jednotkách a v pohostinství, především v těch menších, zanedbávána. Jejich zpracování je především důležité pro vlastní činnost podnikatele a neměly by mít pouze funkci, která by sloužila jen k účelu splnění povinnosti dané některým obecně platným předpisem. Interní směrnice musí být především nástrojem zkvalitnění vnitřního řízení firmy, což se následně promítne do její průhlednější, srozumitelnější a jednodušší kontroly vnitřní i vnější, do zlepšení zprůhlednění či zjednodušení případného auditu nebo daňové kontroly. V maloobchodě se jedná se především o interní předpis upravující způsob oceňování, evidence a inventarizace zásob a zcela samostatně stanovené normy ztratného. Celý význam těchto interních předpisů by se dal velmi zjednodušeně shrnout jako vyjádření vůle odpovědných pracovníků firem postupovat v určitých daných situacích „tak, a ne jinak“. V tomto případě plní interní směrnice také úlohu pravidel, kterými se musí řídit všichni zaměstnanci firmy a případně i další, kteří zajišťují různé operativní evidence nebo vedou účetnictví firmy a nejsou přitom jejími zaměstnanci. Jednotný postup řešení stejných situací je potřebný pro správné vyhodnocování skutečnosti. Podstatný je tedy vždy jejich obsah, nikoli forma. Tvorba interních předpisů by tak měla vyplývat především z vnitřních potřeb účetní jednotky, tudíž rozhodujícím kritériem pro jejich vypracování jsou především jedinečné a specifické podmínky konkrétní firmy. Nejde tedy o kopírování zákonných ustanovení, nýbrž o jejich rozpracování zejména v oblastech, které zákon výslovně neupravuje anebo je upravuje alternativně.
 
Sestavení norem ztratného v maloobchodě (dále jen „normy ztratného“)
Při sestavování normy ztratného je nutné se opírat o průkaznou sortimentní skladbu obratu zásob, podle individuálních potřeb každé prodejny tak, aby bylo sestavení normy ztratného co nejméně pracné či zdlouhavé. Z dále uvedených příkladů a tabulek lze případně dovodit i vzory tiskopisů pro zajištění odpovídající evidence, přičemž je lze upravit či dále rozčlenit podle konkrétních potřeb či požadavků, neboť nejsou nikterak závazné.
Samotné stanovení výše normy ztratného je pak založeno na
sortimentní skladbě obratu prodejny
a
na normách ztratného pro jednotlivé sortimentní skupiny zboží
. Tyto dva činitele jsou pak podkladem pro velmi jednoduchý výpočet procenta normy ztratného pro danou konkrétní prodejnu.
Sortimentní skladba obratu prodejny
je nepochybně specifická charakteristika každé maloobchodní prodejny, která se s největší pravděpodobností bude více či méně lišit. Je dána tím, jaké zboží je v ní nabízeno a jaký podíl má to které zboží na jejím obratu. Proces zjištění této charakteristiky prodejny se značně zrychlí a zjednoduší při znalosti sortimentní skladby pomocí podrobnější a přehlednější evidence.
Důležité je znát
:
-
počáteční stav zásob u jednotlivých druhů zboží, tj. počet kusů zjištěný při poslední fyzické inventuře (např. na konci minulého účetního období),
-
prodejní cenu tohoto zboží,
-
jeho konečné zásoby, zjištěné rovněž fyzickou inventurou, provedenou za běžné účetní období.
Nutné jsou také:
-
dodací listy, dokládající nákup jednotlivých druhů zboží,
a v neposlední řadě také
-
maloobchodní obrat prodejny, dosažený v daném účetním období.
Nyní je třeba zjistit, kolik a jakého zboží se za dané období prodalo a jaký objem tržeb byl tak jeho prodejem získán, a to následovně:
počáteční stav zásob zboží A (v ks) + nákup zboží A (v ks) - konečný stav zásob zboží A (v ks) = prodané množství zboží A (v ks)
.
Tento výsledek se poté vynásobí příslušnou prodejní cenou daného zboží a tím se dostane tržba, která byla dosažena prodejem tohoto zboží, tedy:
prodané množství zboží A (v ks) × prodejní cena zboží A = tržby za zboží A
.
Jestliže se prodejní cena daného zboží v průběhu roku měnila, je možné použít cenu průměrnou, protože, kolik kusů a za jakou cenu bylo prodáno, je zpětně nezjistitelné, pokud není prodejna vybavena software na detailní vedení skladové evidence.
Po výpočtu je znám obrat dosažený prodejem každého druhu zboží. Aby bylo možno při následném výpočtu vlastní normy ztratného použít dříve platné normy nezaviněných ztrát podle sortimentů, je třeba nyní prodávané zboží rozdělit do
sortimentních skupin
a
zjistit součty obratů za zboží v každé sortimentní skupině
. Stupeň podrobnosti členění zboží záleží i na velikosti prodejny a ostatních podmínkách její činnosti. Obecně lze rozlišit tyto sortimentní skupiny:
-
pečivo,
-
mléko, mléčné výrobky, vejce,
-
ovoce, zelenina
-
maso, uzeniny,
-
lahůdky, polotovary (do skupiny polotovarů a lahůdek zařazujeme i nekonzervovaná hotová jídla, zejména knedlíky apod.)
-
cukrářské výrobky,
-
konzervované výrobky a suchý sortiment, ostatní potraviny (do této skupiny patří zejména všechny druhu konzerv, suchý sypký sortiment včetně kávy a čaje, dále také všechny druhy cukrovinek a chuťovek, jako jsou např. chipsy atd.),
-
nápoje (patří sem nápoje alkoholické i nealko, mezi nápoje rovněž řadíme i nápojové koncentráty),
-
kosmetika, drogerie,
-
papír, hračky, sport,
-
elektro,
-
textil,
-
oděvy,
-
obuv,
-
sklo, porcelán, keramika,
-
průmyslové a hospodářské zboží, drobné zboží,
-
nábytek,
-
partiové zboží,
-
tabák, tisk,
-
květiny.
Po zařazení jednotlivých druhů zboží do jednotlivých sortimentních skupin se sečtou v každé skupině obraty za zboží do ní začleněné, a tak se dostane
obrat sortimentní skupiny
, který je pro konečné zjištění sortimentní skladby obratu rozhodující. V této fázi je možno již přistoupit k vyjádření podílů obratů jednotlivých sortimentních skupin na celkovém obratu prodejny. Tento podíl pro každou jednotlivou sortimentní skupinu se vypočte jako:
obrat sortimentní skupiny / celkový obrat prodejny = podíl sortimentní skupiny na celkovém obratu
.
Když se pro kontrolu vypočtené podíly jednotlivých skupin sečtou, měl by jejich součet být roven 1. Je však možné, že se součet bude od této hodnoty mírně odchylovat, a to zejména v případech, kdy bylo při výpočtu tržeb za jednotlivé druhy zboží použito průměrných cen daného zboží nebo z důvodu zaokrouhlování.
Takto vypočtené podíly jednotlivých skupin tedy představují požadovanou charakteristiku prodejny nazývanou
sortimentní skladba obratu
. Jak je vidět, zjištění této charakteristiky maloobchodní provozovny není nijak složité, avšak časově poměrně náročné. Tuto činnost však lze usnadnit, a to zejména vhodně vedenou analytickou evidencí dodacích listů, nákupů zboží dle sortimentních skupin zboží apod.
Normy ztratného pro jednotlivé sortimentní skupiny zboží
si ukážeme dále včetně závazného stanovení titulů a případů, které je možné započítat do objemu vyřazeného zboží, při stanovení procenta úbytků v dané sortimentní skupině.
Konkrétní výše norem ztratného ani postupy jejich stanovení, jak již bylo řečeno, nejsou nijak legislativně vymezeny. K tomu, aby poplatník naplnil dikci zákona o daních z příjmů, je nezbytné, aby si stanovil, tj. vypočítal
vlastní výši normy přirozených úbytků a ztrát
pro konkrétní sortimentní skupinu. Podstata objektivního způsobu jejich stanovení je změření či zvážení konkrétních druhů zboží prokazatelným způsobem v běžných provozních podmínkách a zaznamenání výsledků tohoto měření. Protokolárně je tyto práce možné zajistit kontrolou provedenou oficiálními zkušebnami, to je však příliš drahé a také je otázkou, do jaké míry je toto řešení praktické z hlediska času, četnosti nebo velikosti či významu prodejny. Proto se pokusím
popsat metody výpočtu norem přímo poplatníkem
, který je k tomu kvalifikován, protože nejlépe zná podmínky své činnosti.
Běžné provozní podmínky však nastávají až po určité době provozu prodejny. A tak z krátkodobého hlediska, tj. zejména z pohledu roku (období), v němž prodejna vznikla, či v ní byla prvotně zaváděna nezbytná evidence pro určení normy, je třeba si v provozovně odpovědně
stanovit vlastní normy neprodleně poté, co budou k dispozici údaje o výši přirozených úbytků a ztrát daných sortimentních skupin za hodnocené „počáteční“ období
, tzn. pro toto první období výši normy stanovit na základě dané evidence i zpětně, nebo tyto přirozené úbytky a ztráty vyhodnotit za část tohoto „počátečního období“ a výsledky jako takové vztáhnout k období celému a na jejich základě poté určit výši normy pro období následující.
Z hlediska dlouhodobého si pak tuto normu pro jednotlivé skupiny sortimentu musí každá prodejní jednotka upravovat, nebo dokonce takovou normu stanovit pro samostatné druhy zboží. Pro toto je ale nezbytné zavedení a důsledné vedení odpovídající
evidence zásob a jejich pohybu
, zejména nákupů, se všemi možnými eventualitami, jako např. evidence vyřazeného zboží včetně důvodu jeho vyřazení a způsobu likvidace. Nelze opomenout ani na průkaznou evidenci tržeb; případné vzory tiskopisů jsou v prodeji nebo přístupné na internetu.
Je tedy logické, že daná
norma se takto postupem času v dané konkrétní prodejně více zpřesní
, bude takříkajíc „šitá na míru“. Ze zavedené evidence musí být zcela jednoznačně patrné:
-
skutečné přirozené úbytky a jejich vývoj,
-
průkazně doložené skutečné množství zboží v dané sortimentní skupině, které bylo nutné z uznávaných důvodů vyřadit z prodeje.
V prodejnách, ve kterých
není možnost odlišit přirozené úbytky zásob od jiných jejich úbytků
, je následným problémem při tvorbě normy odlišit vliv přirozených úbytků zásob od úbytků způsobených jinými vlivy. Průkazným podkladem pro stanovení normy pak mohou být výsledky několika po sobě jdoucích inventur zásob, ze kterých by bylo možno dovodit, že k úbytku konkrétních položek zásob došlo v důsledku jejich přirozeného úbytku, a oddělit tak úbytky zásob způsobené jinými než objektivními vlivy (např. anonymní drobné krádeže nebo poškození zboží zákazníky).
Důvody vyřazení zboží pro účely výpočtu norem ztratného zejména jsou:
-
úbytky zboží vzniklé vysušením, vypařením, vychlazením, vymražením, prosakováním, táním, rozlitím, vypečením, rozptýlením, rozsypáním, rozdrobením, krájením, porcováním, řezáním, sekáním, rozkladem, těkavostí, tvrdnutím, usazením a ulpěním na obalech nebo jiných předmětech,
-
úbytek zásob, vzniklý poškozením zboží při zásobování a odbytu a při jeho manipulaci, přičemž nelze zjistit odpovědnou osobu ani uplatnit reklamaci u dodavatele,
-
odcizení nebo poškození vystaveného zboží v prodejnách se samoobslužným prodejem.
Do tohoto výpočtu hodnoty normy ztratného nelze zahrnout
zejména zaviněná manka vzniklá v důsledku působení lidského faktoru, tzn. zboží vyřazené z příčin, které neodpovídají povaze nezaviněné ztráty či přirozeného úbytku. Těmi jsou např. případy, kdy lze určit viníka – osobu nesoucí odpovědnost za případnou ztrátu nebo znehodnocení zboží způsobené špatným skladováním, nadhodnocením prodejní ceny, které zapříčinilo jeho neprodejnost, ale i vyřazení zboží, které bylo nakoupeno v nadměrných objemech neodpovídajících poptávce apod. Normu nelze vztahovat ani například na schodky v důsledku nedodržování předepsaných pracovních postupů, popř. předpisů pro manipulaci s materiálem, bezpečnostních předpisů, záměny při evidenci příjmů a výdejů, početní chyby. Nepřípustné je rovněž jejich využití v případech zboží, které skladem pouze prochází, stejně tak u zboží přejímaného a vydávaného v původních obalech.
 
Výpočet
Vlastní výpočet příslušného procenta je pak následující:
objem vyřazeného zboží v sortimentní skupině / objem nakoupeného zboží v sortimentní skupině × 100 = procento úbytků v dané sortimentní skupině
.
Tímto způsobem může obchodník sledovat, zda některé zboží ze své sortimentní skupiny nevybočuje extrémními hodnotami přirozených ztrát a normu celé skupiny tak nezkresluje. Pak jej popřípadě může z dané skupiny vyřadit a vést jej samostatně.
Tato specifická evidence bude vyžadovat určitý čas, avšak bude-li vedena průběžně, podle toho, jak se určité skutečnosti vyskytnou, nezabere jistě víc, než několik minut denně a chod prodejny nijak neohrozí.
 
Stanovení výše normy ztratného pro maloobchodní prodejnu
V této fázi výpočtu již jsou k dispozici oba potřebné činitele –
sortimentní skladbu obratu prodejny
i
výše norem pro jednotlivé sortimentní skupiny
v této prodejně zastoupené. Lze proto začít se samotným
výpočtem výše normy
. Tento jednoduchý výpočet je založen na stanovení váženého průměru norem jednotlivých sortimentních skupin a provádí se takto:
celková norma
= norma sortimentní skupiny 1 × podíl skupiny 1 na obratu +
+ norma sortimentní skupiny 2 × podíl skupiny 2 na obratu +
+ norma sortimentní skupiny 3 × podíl skupiny 3 na obratu +
… + norma sortimentní skupiny n × podíl skupiny na obratu.
Tento výpočet je prakticky použitelný pro všechny prodejny bez rozdílu, ať je kombinace sortimentů v nich jakákoli. Lze jej rovněž provést ve formě následující přehledné tabulky.
Sortimentní skupina
Norma sortimentní skupiny
Podíl sortimentní skupiny na obratu prodejny
Výpočet
Součin
         
         
CELKEM = celková norma nezaviněných ztrát (ztratného) pro danou prodejnu
 
Tímto způsobem tedy bude určeno
procento ročního obratu, pomocí nějž je možné vypočítat částku odpovídající normě ztratného
v maloobchodě, kterou lze zahrnout do daňově uznatelných výdajů (nákladů) v situaci, bylo-li při inventarizaci zásob zboží zjištěno manko. Zároveň má daňový subjekt (maloobchodník) k dispozici doklad, jak tuto normu stanovil, a údaje o tom, z čeho vycházel.
 
Používání norem ztratného v praxi
Ze stanoveného procenta normy nezaviněných ztrát a ročního obratu se dále
vypočte maximální částka těchto nezaviněných ztrát,
které lze zahrnout do základu daně jako daňově uznatelný výdaj (náklad), a to:
obrat prodejny × vypočtená norma / 100 = maximální částka daňově uznatelných přirozených úbytků zásob a ztratného
Nejdůležitější při zavedení této normy ztratného do praxe je mít neustále na paměti
zákaz paušalizace
těchto norem. To znamená, že
normu je možné použít jen v případě, byl-li při inventarizaci zjištěn na zásobách zboží inventarizační rozdíl, kdy skutečný stav zásob ověřený inventurou je nižší než stav účetní.
Teprve však
hodnota rozdílu, která převyšuje stanovenou normu ztratného, se považuje za inventarizační rozdíl (manko
), který se dále posuzuje podle občanského zákoníku a zákoníku práce o odpovědnosti za škodu. Výše vypočtenou maximální částku daňově uznatelných nákladů představujících ztratné v maloobchodě tedy nelze uplatnit vždy jako jakýsi „paušální výdaj (náklad)“ např. s tím, že do výše vypočtené hodnoty si mohou zaměstnanci zboží „rozebrat“ pro svoji potřebu.
Důležité je také pravidlo, že norma ztratného se stanoví pro dané účetní období vždy předem, tzn., že
vstupuje v platnost vždy k prvnímu dni toho období
, na jehož konci může být podle výsledku inventarizace zásob použita. Při popsaném výpočtu procenta normy ztratného, tedy především při stanovení sortimentní skladby obratu, předpokládáme, že tato skladba bude v následujícím období podobná. V delším časovém horizontu, kdy již máme k dispozici více údajů o sortimentní skladbě obratu za několik let, lze celou proceduru stanovení normy ztratného zjednodušit tím, že podíly jednotlivých skupin sortimentu na obratu za minulá období, za která je již známe, se zprůměrují a pokud v prodejně nedojde k výrazným změnám v sortimentu nabízeného a prodávaného zboží, není nezbytné tyto podíly stanovovat vždy znovu. Je možné provádět jen jejich ověření, pro kontrolu, zda sortimentní složení zhruba odpovídá stanoveným průměrům a ve vnitřním předpisu potvrdit platnost této normy pro dané období.
Problém zde může nastat u zcela nových prodejen, kdy nejsou známy údaje o obratu a jeho skladbě. V tomto případě není nezbytné normu ztratného stanovit ještě před začátkem provozu prodejny. Avšak je možné doporučit, aby již za zhruba tři měsíce jejího fungování, kdy jsou o možné skladbě obratu již dostatečné informace, sortimentní skladbu obratu alespoň přibližně zjistit. Správce daně by v této situaci zřejmě nic nenamítal, ani kdyby norma byla stanovena až na konci roku, v němž prodejna vznikla, tzn. zpětně. Tato „zpětná“ norma by byla zároveň i normou pro příští období.
Zřejmě poslední věcí, nikoliv však méně podstatnou, je, mít normu ztratného stanovenou průkazným způsobem, tzn. ve
formalizované podobě
. Ze směrnice upravující normy ztratného v maloobchodě pak hlavně musí být patrný způsob výpočtu této normy s doložením všech souvisejících dokumentů. Je třeba rovněž doplnit další údaje, jako jsou:
-
obchodní firma nebo její název, sídlo a další identifikace firmy,
-
stanovení období platnosti vnitřního předpisu,
-
určení osob odpovědných za její dodržování,
-
datum schválení normy,
-
podpisy odpovědných osob, které ji schválily.
Směrnice může být více či méně podrobná podle potřeb každé firmy – maloobchodní prodejny, pohostinství atd.
 
Praktické příklady výpočtů normy ztratného a jejího využití při vyhodnocení inventarizačních rozdílů
Příklad 2
Výpočet sortimentní skladby obratu
KOLONIÁL
V prodejně jsou nabízeny v tabulce uvedené druhy sortimentu. V tabulce jsou uvedeny spolu s obraty, které jejich prodejem byly v dané prodejně realizovány. Celkový obrat dosažený v prodejně byl 300 000 Kč.
Sortimentní skupina
Obrat sortimentní 
skupiny
Výpočet
Podíl skupiny 
na obratu
Pečivo
36 000
36 000 / 300 000
0,12
Mléko, mléčné výrobky, vejce
43 000
43 000 / 300 000
0,143
Ovoce, zelenina
27 500
27 500 / 300 000
0,0917
Maso, uzeniny
32 500
32 500 / 300 000
0,1083
Lahůdky, polotovary
9 000
9 000 / 300 000
0,03
Konzerv. výr. a suchý sortiment, ost. potraviny
52 000
52 000 / 300 000
0,1733
Nápoje
49 000
49 000 / 300 000
0,1633
Kosmetika, drogerie
16 000
16 000 / 300 000
0,0533
Papír, hračky, sport
1 130
1 130 / 300 000
0,0038
Elektro
970
970 / 300 000
0,0032
Průmyslové zboží, drobné zboží
900
900 / 300 000
0,003
Tabák, tisk
32 000
32 000 / 300 000
0,11
Celkem
300 000
1,000
BOUTIQUE
Sortiment, který nabízí tento další fiktivní obchod s módou, a zároveň i obraty jeho prodejem dosažené jsou opět uvedeny v tabulce. Celkový obrat prodejny pak byl například 420 900 Kč.
Sortimentní skupina
Obrat sortimentní 
skupiny
Výpočet
Podíl skupiny 
na obratu
Textil
149 800
149 800 / 420 900
0,3559
Oděvy
177 400
177 400 / 420 900
0,4215
Obuv
89 300
89 300 / 420 900
0,2122
Kosmetika, drogerie
4 400
4 400 / 420 900
0,0104
CELKEM
420 900
1,0000
Příklad 3
Výpočet procenta úbytků sortimentních skupin
Na základě podrobné evidence zásob a sledováním jejich pohybu, zejména nákupů, se všemi možnými eventualitami, jako např. evidence vyřazeného zboží vč. důvodu a způsobu jeho vyřazení, byly zjištěny následující normy pro jednotlivé výše uvedené sortimentní skupiny.
KOLONIÁL
Sortimentní skupiny
Objem vyřazeného zboží
Objem nakoupeného zboží
Úbytky nezaviněných ztrát 
(v %)
Pečivo
100
40 000
0,25
Mléko, mléčné výrobky, vejce
109,20
42 000
0,26
Ovoce, zelenina
359,90
29 500
1,22
Maso, uzeniny
234,30
35 500
0,66
Lahůdky, polotovary
38,70
9 000
0,43
Cukrářské výrobky
28
8 000
0,35
Konzervované výr. a suchý sortiment, ostatní potraviny
174
58 000
0,3
Nápoje
216
54 000
0,1
Kosmetika, drogerie
27
18 000
0,15
Papír, hračky, sport
2,20
4 000
0,055
Elektro
5,25
10 500
0,05
Sklo, porcelán, keramika
22,50
45 000
0,05
Průmyslové a hospodářské zboží, drobné zboží
7,50
10 000
0,075
Nábytek
156
260 000
0,06
Partiové zboží
6,30
8 077
0,078
Tabák, tisk
16
32 000
0,05
Květiny
450
15 000
3,0
Veřejné stravování: studená kuchyně
60
30 000
0,2
Veřejné stravování: teplá kuchyně
270
45 000
0,6
BOUTIQUE
Sortimentní skupiny
Objem vyřazeného zboží
Objem nakoupeného zboží
Úbytky nezaviněných ztrát 
(v %)
Textil
60
150 000
0,04
Oděvy
53,40
178 000
0,03
Obuv
58,50
90 000
0,065
Kosmetika, drogerie
27
18 000
0,15
Příklad 4
Výpočet normy ztratného
KOLONIÁL
Pro praktickou ukázku zjištění celkové výše normy ztratného v maloobchodě použijeme prodejny, u nichž jsme již výše zjišťovali jejich sortimentní skladbu obratu. Pro přehlednost výpočtu použijeme výše navrženou tabulku.
Sortimentní skupina
Norma (úbytek) sortimentní skupiny
Podíl sortimentní skupiny na obratu prodejny
Výpočet
Součin
Pečivo
0,25
0,12
0,25 × 0,12
0,03
Mléko, mléčné výrobky, vejce
0,26
0,143
0,26 × 0,143
0,03718
Ovoce, zelenina
1,22
0,0917
1,22 × 0,0917
0,11187
Maso, uzeniny
0,66
0,1083
0,66 × 0,1083
0,07147
Lahůdky, polotovary
0,43
0,03
0,43 × 0,03
0,01290
Konzerv. výr. a suchý sortiment., ost. potraviny
0,3
0,1733
0,3 × 0,1733
0,05199
Nápoje
0,1
0,1633
0,1 × 0,1633
0,01633
Kosmetika, drogerie
0,15
0,0533
0,15 × 0,0533
0,00886
Papír, hračky, sport
0,055
0,0038
0,055 × 0,0038
0,00021
Elektro
0,05
0,0032
0,05 × 0,0032
0,00016
Prům. a hosp. zboží, drobné zboží
0,075
0,003
0,075 × 0,003
0,00023
Tabák, tisk
0,05
0,11
0,05 × 0,11
0,0055
CELKEM
=
celková norma nezaviněných ztrát pro danou prodejnu
0,34670
Přesnost celkové normy ztratného závisí také na zaokrouhlování, součiny proto zaokrouhlujeme v co nejmenší míře, na menší počet desetinných míst pak můžeme případně zaokrouhlit až výslednou normu. Pro daný fiktivní koloniál jsme tedy vypočetli ztratné v maloobchodě ve výši 0,34670 %.
BOUTIQUE
Sortimentní skupina
Norma sortimentní skupiny
Podíl sortimentní skupiny na obratu prodejny
Výpočet
Součin
Textil
0,04
0,3559
0,04 × 0,3559
0,01424
Oděvy
0,03
0,4215
0,03 × 0,4215
0,01265
Obuv
0,065
0,2122
0,065 × 0,2122
0,01379
Kosmetika, drogerie
0,15
0,0104
0,15 × 0,0104
0,00156
CELKEM
=
celková norma nezaviněných ztrát pro danou prodejnu
0,04224
V našem boutique tedy dle výpočtu stanovíme normu ztratného ve výši 0,04224 % obratu.
Příklad 5
Použití norem ztratného v praxi
Na ukázku si opět vezměme naši, výše uvedenou, prodejnu koloniálu, o níž víme, že zde byl realizován obrat 300 000 Kč a normu nezaviněných ztrát jsme výše uvedeným názorným výpočtem stanovili na 0,34670 %. Nyní předpokládejme, že v této maloobchodní provozovně byla provedena inventarizace, při níž:
a)
nebylo zjištěno manko
,
pro použití normy přirozených úbytků zásob a ztratného tedy není důvod;
a)
bylo zjištěno manko 950 Kč
,
ze všeho nejdřív teď vypočteme maximální částku daňově uznatelného úbytku zásob v rámci normy (do výše normy), a to:
300 000 × 0,34670 / 100 = 1 040,10 (Kč),
do daňově uznatelných nákladů (výdajů) tedy může být v této provozovně nyní zahrnuto částka maximálně do výše 1 040,10 Kč,
ve skutečnosti však byl zjištěn rozdíl ve výši 950 Kč, což je méně než zjištěné maximum, proto celé zjištěné „manko“ (resp. rozdíl, který takto není mankem), ne však více, tj. 950 Kč, může být zahrnuto v daňových výdajích (nákladech);
a)
bylo zjištěno manko 1 250 Kč
,
tato částka je vyšší než vypočtené maximum, v daňových výdajích (nákladech) tedy může být zahrnuto pouze 1 040,10 Kč a zbytek, tj.:
1 250 – 1 040,10 = 209,90 (Kč),
představuje částku manka „nad normu“, které je daňově neuznatelné, a proto o něj musí být sníženy výdaje (náklady) zahrnované do základu daně.