Otázky a odpovědi: Zřízení služebnosti a pachtovné

Vydáno: 3 minuty čtení

a) Na kolik let je třeba daňově rozepsat zřízení služebnosti – jde o jednorázovou platbu ve výši 20 000 Kč, která byla uhrazena obci v souvislosti s vybudováním vodovodního a kanalizačního vedení na pozemku, který vlastní společnost. Služebnost se dle smlouvy zřizuje na dobu neurčitou. Může se firma rozhodnout, že částku uplatní do nákladů postupně např. v příštích 60 měsících, nebo že náklad bude uplatněn naráz v roce zaplacení? b) Podléhá pachtovné DPH, nebo se považuje za nájem a jde o osvobozené plnění?

Otázky a odpovědi: Zřízení služebnosti a pachtovné
Ing.
Drahomíra
Martincová
Ing.
Václav
Benda
 
Odpověď z hlediska daně z příjmů [bod a)] – Ing. Drahomíra Martincová
Z dotazu není zcela zřejmé, o jaký vztah se jedná. Vycházíme proto z předpokladu, že obec vlastní pozemek (nikoliv společnost, jak je uvedeno v dotaze), ke kterému je zřízena služebnost v souvislosti s vybudováním vodovodního a kanalizačního vedení pro společnost, která toto vedení vybudovala. Za zřízení služebnosti zaplatila společnost obci jednorázově částku ve výši 20 000 Kč.
Služebnost je kategorií z věcných břemen (věcná břemena se dělí na dvě skupiny reálná břemena a služebnosti). Jedná se ve své podstatě o částečné omezení vlastnických práv jednoho, která slouží ku prospěchu druhého. Služebnost je institutem, který je vázán k věci (zde k pozemku) a povinuje jejího vlastníka (zde obec) strpět určitou činnost někoho jiného, nebo se zdržet vlastní činnosti (zde strpět na pozemku vodovodní a kanalizační vedení).
V souladu s § 7 odst. 6 písm. c) vyhlášky č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, obsahuje položka „Jiný dlouhodobý hmotný majetek“ také věcná břemena k pozemku a stavbě, pokud nejsou vykazována jako součást ocenění stavby, a to bez ohledu na výši ocenění.
Pro účely stanovení délky účetního odpisování služebnosti vycházíme ze závěrů
Interpretace
I-16 Národní účetní rady – Účtování úplatně nabytého samostatného věcného břemene, byť je tato
Interpretace
datována již z 10. 5. 2010. Z uvedené
Interpretace
vyplývá, že v případě smlouvy o zřízení služebnosti uzavřené na dobu neurčitou, odpisuje oprávněný věcné břemeno po dobu stanovenou vnitřním předpisem pro odpisování nehmotného majetku.
Délka odpisování záleží na používaných odpisových metodách a dalších konkrétních podmínkách v účetní jednotce. Při stanovení odepisování účetní jednotka přihlédne k době, po níž očekává prospěch z věcného břemene.
Účetní odpisy stanovené podle výše uvedených pravidel snižují základ daně z příjmů podle § 24 odst. 2 písm. v) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, pokud se jedná o náklad vynaložený na dosažení zajištění a udržení příjmů.
 
Odpověď z hlediska DPH [bod b)] – Ing. Václav Benda
Podle § 4 odst. 4 písm. g) zákona o DPH se pro účely DPH rozumí nájmem také podnájem, pacht a podpacht. Z toho vyplývá, že pacht nemovité věci se chápe obdobně jako nájem nemovité věci a uplatní se u něj osvobození od daně bez nároku na odpočet daně podle § 56a zákona o DPH, případně volitelný režim zdanění za splnění podmínek uvedených v § 56a odst. 3 zákona o DPH.