Otázky a odpovědi: DPH - dotazy k autorským honorářům

Vydáno: 3 minuty čtení

1. Jaké je datum uskutečnění zdanitelného plnění? A kdy bude poprvé autor vystavovat fakturu a odvádět DPH? Například: Dle smlouvy – odevzdání příspěvků do konce měsíce, např. tedy do 31. 12. 2018. Honorář dle smlouvy – do 1 měsíce od odevzdání, zaúčtování tedy např. k 31. 1. 2019. Na účet autor honorář obdrží v únoru 2019. Autor je měsíčním plátcem DPH. Takto se to bude opakovat každý měsíc. Autor se stal plátcem k 1. 1. 2019. Jde o autorský text do online aplikace, která se stále vyvíjí, zatím není publikována, autor odevzdává texty průběžně. Je možné osvětlit i variantu v případě, kdyby se stal autor čtvrtletním plátcem? 2. Jak by autor postupoval v případě, že by se jednalo o pravidelně vydávaný tištěný, či on-line časopis, kdy výplata honoráře je dána ve smlouvě takto: a) „Odměna zahrnuje jak vytvoření díla, tak i poskytnutí licence v rozsahu bodu × této smlouvy, dále veškerou součinnost autora s nabyvatelem, včetně korektur. b) Nabyvatel se zavazuje zaplatit autorovi sjednanou odměnu ve prospěch jeho bankovního účtu nejpozději 60 dnů poté, co bylo zahájeno šíření díla.“

Otázky a odpovědi: DPH – dotazy k autorským honorářům
Ing.
Václav
Benda
Odpověď
K bodu 1:
Povinnost přiznat daň při dodání zboží nebo poskytnutí služby vzniká podle § 20a zákona o DPH obecně ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, případně ke dni přijetí úplaty, pokud by byla přijata přede dnem uskutečnění zdanitelného plnění. Toto pravidlo se uplatní i v případě poskytování uvedené služby. Den uskutečnění zdanitelného plnění by měl být podle mého názoru stanoven podle § 21 odst. 8 zákona o DPH, bude-li autor uvedenou službu poskytovat po dobu delší než 12 měsíců. Podle tohoto odstavce se považuje zdanitelné plnění za uskutečněné nejpozději posledním dnem každého kalendářního roku. Z toho je dovozováno, že den uskutečnění zdanitelného plnění u tzv. zdanitelných plnění na dlouhodobé bázi, by měl být sjednán ve smlouvě mezi poskytovatelem a příjemcem plnění, a to nejdéle v intervalu jednoho kalendářního roku. Autor by si tedy měl sjednat s příjemcem služby, v jakých časových intervalech se bude ve smyslu § 21 odst. 8 zákona o DPH jím poskytovaná služba považovat za uskutečněnou. Může to být např. k poslednímu dni každého kalendářního měsíce či čtvrtletí, nejpozději k poslednímu dni každého kalendářního roku. Pokud tedy bude sjednán např. měsíční interval, k poslednímu dni každého kalendářního měsíce bude autor, který je plátcem, přiznávat daň ze služeb poskytnutých v tomto měsíce, a to bez ohledu na to, že honoráře za ně dostane v dalším měsíci. Např. u služeb za leden bude vznikat povinnost přiznat daň k 31. 1., i když honorář (úplatu za tyto služby) dostane autor v únoru či později. Délka zdaňovacího období autora nemá na uvedený postup vliv.
K bodu 2:
Postup by měl být praktický stejný jako v bodě 1. Den uskutečnění zdanitelného plnění by měl být sjednán ve smlouvě mezi autorem a vydavatelem jako příjemcem plnění, a to nejdéle v intervalu jednoho kalendářního roku. K tomuto dni bude autor přiznávat daň, a to bez ohledu na to, že odměnu bude dostávat s časovou prodlevou.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty