Novely zákona o daních z příjmů přijaté v roce 2018 Stav k 31. 10. 2018

Vydáno: 4 minuty čtení

Rok 2018 ve srovnání s rokem 2017 není až tak bohatý na novely zákona o daních z příjmů 1). Tato legislativní zdrženlivost poskytuje prostor pro absorpci řady změn, které se v posledních letech do zákona o daních z příjmů zapracovaly. Oproti předchozím příspěvkům, ve kterých jsem se soustředil na představení novel zákona o daních z příjmů ve vazbě na daň z příjmů fyzických osob, se tentokrát s odkazem na výše uvedený důvod soustředím na novely zákona o daních z příjmů obecně. Příspěvek je tedy již tradičně zaměřen pouze na ty novely zákona o daních z příjmů , které již byly schváleny a byly publikovány ve Sbírce zákonů.

Novely zákona o daních z příjmů přijaté v roce 2018 Stav k 31. 10. 2018
Ing. Bc.
Marcel
Pitterling,
Ph.D.
Zákon č. 92/2018 Sb., kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
V rámci novely zákona o daních z příjmů, která je součástí tohoto zákona, došlo ve vazbě na úpravu § 36 odst. 3 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), k terminologické změně. V § 36 odst. 3 zákona o rozpočtových pravidlech byl v důsledku schváleného poslaneckého pozměňovacího návrhu zákonem č. 203/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (účinnost od 13. 7. 2017), dosavadní zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu nahrazen zvláštním účtem rezervy důchodového pojištění. Uvedená úprava však nebyla promítnuta do všech právních předpisů, kde se nahrazovaný text používá. Takovým případem je i zákon o daních z příjmů, resp. jeho § 19 odst. 1 písm. g), kterým se osvobozují od daně z příjmů právnických osob výnosy z operací na finančním trhu s prostředky účtu rezervy pro důchodovou reformu/rezervy důchodového pojištění. V zásadě se tedy jedná o terminologickou změnu a nikoliv věcnou změnu. Na změnu v zákoně o daních z příjmů pak navazuje přechodné ustanovení, které upravuje použití uvedené terminologické úpravy.
Dotčená ustanovení zákona o daních z příjmů ve vztahu k fyzickým osobám
: § 19 odst. 1 písm. g).
Přechodné ustanovení:
Ustanovení § 19 odst. 1 písm. g) zákona č. 586/1992 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, lze použít již pro zdaňovací období započaté v roce 2018.
Účinnost:
V části týkající se komentované úpravy – dnem vyhlášení, tj. 31. 5. 2018.
Zákon č. 174/2018 Sb., kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
Původním záměrem předkladatelů (v daném případě se jednalo o senátní návrh zákona) bylo z definice základního investičního fondu pro účely zákona o daních z příjmů vyloučit investiční fond, jehož akcie jsou přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu. Důvodem byla obava ze snadného obcházení této podmínky a využívání snížené sazby daně z příjmů právnických osob ve výši 5 % (§ 21 odst. 2 zákona o daních z příjmů) v případech, kdy je podmínka registrace akcií na regulovaném trhu splněna pouze formálně.
Následným projednáváním tohoto návrhu v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR bylo přijato jiné znění, které spočívá v zachování shora uvedené podmínky přijetí akcií k obchodování na evropském regulovaném trhu, ale tato podmínka byla doplněna o další podmínky ohledně vlastnické struktury daného investičního fondu.
V daném případě se tedy jedná o úpravu definice, jejímž následkem bude omezení okruhu poplatníků – právnických osob, které dosáhnou na sníženou sazbu daně z příjmů právnických osob.
Dotčená ustanovení zákona o daních z příjmů ve vztahu k fyzickým osobám:
§ 17b odst. 1 písm. a).
Přechodné ustanovení:
Pro daňové povinnosti u daní z příjmů za zdaňovací období přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona a za zdaňovací období, které započalo přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti s nimi související, se použije zákon č. 586/1992 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.
Účinnost:
1. 1. 2019.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR přijala k projednání řadu dalších návrhů novely zákona o daních z příjmů, nicméně v tuto chvíli nelze spolehlivě posoudit, zda se podaří některé z nich projednat tak, aby vstoupily v platnost a následně i v účinnost ještě v roce 2018. Nicméně o dalším vývoji novelizace zákona o daních z příjmů budou čtenáři v budoucnu informováni.
Poznámka redakce:
v článku je uveden stav novel zákona o daních z příjmů v roce 2018 k datu 31. 10. 2018.
1) Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.