Povinnost exekutora odvést daň

Vydáno: 3 minuty čtení

Rozsudek soudního dvora Evropské unie ze dne 26. března 2015, ve věci C-499/13 , Macikowski, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku.

Povinnost exekutora odvést daň
K předpisům:
-
§ 108 odst. 4 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
1) Články 9 a 193 a čl. 199 odst. 1 písm. g) směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládány v tom smyslu, že nebrání takovému ustanovení vnitrostátního práva, jako je ustanovení dotčené ve věci v původním řízení, které při prodeji nemovitosti v rámci výkonu rozhodnutí ukládá subjektu, a sice soudnímu vykonavateli, který uskutečnil uvedený prodej, povinnosti výpočtu, výběru a odvedení daně z přidané hodnoty z výtěžku této transakce v požadovaných lhůtách.
2) Zásada proporcionality musí být vykládána v tom smyslu, že nebrání takovému ustanovení vnitrostátního práva, jako je ustanovení dotčené ve věci v původním řízení, podle kterého soudní vykonavatel odpovídá celým svým majetkem za částku daně z přidané hodnoty z výtěžku prodeje nemovitosti uskutečněného v rámci výkonu rozhodnutí v případě, že nedostojí povinnosti vybrat a odvést tuto daň, pod podmínkou, že dotyčný soudní vykonavatel skutečně disponuje všemi právními prostředky ke splnění této povinnosti, což přísluší ověřit předkládajícímu soudu.
3) Články 206, 250 a 252 směrnice 2006/112, jakož i zásada daňové neutrality, musí být vykládány v tom smyslu, že nebrání takovému ustanovení vnitrostátního práva, jako je ustanovení dotčené ve věci v původním řízení, podle něhož je plátce určený v tomto ustanovení povinen vypočíst, vybrat a odvést částku daně z přidané hodnoty splatné z prodeje zboží v rámci výkonu rozhodnutí, aniž by od této částky mohl odečíst částku daně z přidané hodnoty zaplacené na vstupu v době od začátku zdaňovacího období do data výběru daně od osoby povinné k dani.
M. Macikowski je soudním vykonavatelem a na žádost jednoho z věřitelů zahájil exekuční řízení s dlužníkem, plátcem DPH. V rámci tohoto řízení provedl dražbu nemovitosti tohoto dlužníka.
Vlastnictví této nemovitosti bylo novým vlastníkům potvrzeno až o 6 měsíců později, kdy zaplatili kupní cenu na účet soudu. Po dalších šesti měsících sestavil soudní vykonavatel plán rozvrhu výtěžku, kde uvedl odpovídající částku DPH ve prospěch správce daně. Dva roky od dražby potom požádal o převod této částky na jeho účet, aby ji mohl přeposlat na účet správce daně. Teprve po úhradě této částky vystavil fakturu za dražbu nemovitosti a částku převedl správci daně. Správce daně měl za to, že vystavení faktury a úhrada měla proběhnout již bezprostředně po uskutečněné dražbě.
Podle našeho soukromého práva se nabývá vlastnictví příklepem, o to máme situaci jednodušší. Na druhou stranu ani u nás nemusí mít exekutor dostatek finančních prostředků a přitom odpovídá za zaplacení daně společně a nerozdílně s plátcem.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty