Odpočet DPH v případě zboží a služeb používaných pro smíšené účely

Vydáno: 4 minuty čtení
Odpočet DPH v případě zboží a služeb používaných pro smíšené účely
Jan
Rambousek
Rozsudek soudního dvora Evropskeho unie ze dne 10. července 2014, ve věci C-183/13, Banco Mais, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
-
§ 76 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
Článek 17 odst. 5 třetí pododstavec písm. c) šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně musí být vykládán v tom smyslu, že nebrání tomu, aby členský stát za takových okolností, jako jsou okolnosti věci v původním řízení, uložil bance, která provozuje mimo jiné leasingovou činnost, povinnost zahrnout do čitatele a do jmenovatele zlomku sloužícího ke stanovení jednotného odpočitatelného podílu pro veškeré zboží a služby používané pro smíšené účely pouze tu část leasingových splátek placených zákazníky na základě leasingových smluv, která odpovídá úrokům, je-li využívání tohoto zboží a těchto služeb spojeno především s financováním a správou uvedených smluv, což přísluší ověřit předkládajícímu soudu.
Společnost Banco Mais je banka provozující činnost v oblasti leasingu motorových vozidel a další finanční činnosti. Za zdaňovací období roku 2004 odpočetla společnost Banco Mais v plné výši DPH zaplacenou při pořízení zboží a služeb používaných výlučně pro plnění, u nichž je DPH odpočitatelná, včetně nákupů vozidel pro potřeby své leasingové činnosti. V případě zboží a služeb používaných pro smíšené účely vypočetla společnost Banco Mais svůj odpočitatelný podíl pomocí zlomku, v jehož čitateli byly přijaté odměny z finančních transakcí, u nichž je DPH odpočitatelná, k nimž byl připočten obrat z leasingových transakcí, u nichž je DPH odpočitatelná, a v jehož jmenovateli byly přijaté odměny ze všech finančních transakcí, k nimž byl připočten obrat ze všech leasingových transakcí. Touto metodou dospěla společnost Banco Mais konkrétně k závěru, že 39% DPH splatné či odvedené z tohoto zboží a těchto služeb je odpočitatelných. Správce daně v rámci kontroly uložil povinnost doplatit DPH spolu s vyrovnávacím úrokem, a to z důvodu, že metoda použitá touto společností ke stanovení jejího nároku na odpočet daně vedla ke značnému zkreslení při stanovování částky splatné daně. Plátce s tím nesouhlasil, a tvrdil, že v případě zboží a služeb používaných pro smíšené účely musí být podíl vypočten na základě té části obratu, která připadá na plnění, u nichž je DPH odpočitatelná. V souladu s tímto ustanovením mělo být společnosti Banco Mais umožněno zahrnout leasingové splátky leasingových nájemců v plné výši. Metoda použitá společností Banco Mais, jež spočívala v tom, že do čitatele i jmenovatele zlomku sloužícího ke stanovení odpočitatelného podílu byly leasingové splátky zaplacené zákazníky na základě jejich leasingových smluv zahrnuty v plné výši, totiž podle správce daně Pública k takovému zkreslení vedla, zejména vzhledem k tomu, že ta část leasingových splátek, která připadala na splácení pořizovací ceny vozidel, neodrážela skutečnou část výdajů souvisejících se zbožím a službami používanými pro smíšené účely, která mohla připadat na zdanitelná plnění.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty