DPH u vývozu zboží a služeb přímo vázaných na vývoz zboží

Vydáno: 22 minut čtení

U vývozu zboží a služeb přímo vázaných na vývoz zboží se za splnění podmínek uvedených v § 66 a § 69 zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH “) uplatní osvobození od daně s nárokem na odpočet daně, a to v návaznosti na příslušné články směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen „směrnice o DPH “). Koncem roku 2017 zveřejnilo Generální finanční ředitelství (dále jen „GFŘ“) podrobnější výklad k § 66 zákona o DPH ve formě Informace o uplatňování zákona o DPH u vývozu zboží a začátkem ledna 2018 výklad k § 69 zákona o DPH ve formě Informace o uplatňování zákona o DPH u služeb přímo vázaných na dovoz a vývoz zboží, která reaguje také na aktuální rozsudek Soudního dvora EU C-288/16 , který se týká rozsahu osvobození od daně u služeb přímo vázaných na dovoz a vývoz zboží. V první části článku jsou s využitím příkladů vysvětlena aktuálně platná pravidla pro osvobození od daně při vývozu zboží a ve druhé části jsou s využitím příkladů vysvětleny aktuálně platné podmínky pro osvobození od daně s nárokem na odpočet daně u přepravy a služeb přímo vázaných na vývoz zboží.

DPH u vývozu zboží a služeb přímo vázaných na vývoz zboží
Ing.
Václav
Benda
 
Vývoz zboží
Vývozem zboží
se pro účely DPH obecně rozumí podle § 66 odst. 1 zákona o DPH výstup zboží z území Evropské unie na území třetí země. Vyvážené zboží musí být prokazatelně propuštěno do celního režimu vývozu, pasivního zušlechťovacího styku nebo vnějšího tranzitu, nebo zpětně vyvezeno. Tyto celní režimy jsou podrobněji upraveny v Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 952/2013 ze dne 9. října 2013, kterým se stanoví celní
kodex
Unie, v platném znění, (dále jen „celní kodex“). Za vývoz zboží se pro účely DPH již nepovažuje umístění nebo dodání zboží do svobodného pásma, které se nachází v tuzemsku.
Vývozcem
se podle celního kodexu, jak uvádí informace GFŘ, rozumí:
osoba usazená na celním území EU, která má v okamžiku, kdy je přijímáno prohlášení, uzavřenu smlouvu s příjemcem ve třetí zemi a je oprávněna určit, že má být zboží dopraveno do místa určení mimo celní území EU,
soukromá osoba přepravující zboží, jež má být vyvezeno, jestliže se toto zboží nachází v jejím osobním zavazadle,
v jiných případech osoba usazená na celním území EU, která je oprávněna určit, že má být zboží dopraveno do místa určení mimo celní území EU.
Deklarantem
se přitom rozumí osoba, která podává celní prohlášení nebo jiné oznámení vlastním jménem, nebo osoba, jejímž jménem je toto prohlášení nebo oznámení podáno. Deklarantem tedy může být přímo vývozce zboží nebo, v případě nepřímého zastoupení, celní zástupce. Deklarant přitom musí být stejně jako vývozce usazen na celním území EU.
Celním prohlášením
se rozumí úkon, jímž osoba předepsanou formou a způsobem projevuje vůli, aby bylo zboží propuštěno do určitého celního režimu, případně s uvedením konkrétních opatření, jež mají být použita. Celní prohlášení pro vývoz se podává elektronicky, ve výjimečných případech např. při selhání příslušných elektronických systémů písemně. Ve stanovených případech lze podat celní prohlášení také jinými způsoby, a to ústně nebo úkonem považovaným za celní prohlášení. Vývozní doprovodný doklad (dále jen „VDD“) je prakticky tiskovou formou elektronicky podaného celního prohlášení. Ústní celní prohlášení je považováno za specifickou formu podání celního prohlášení a je vždy vymezeno pouze pro určitý celní režim a pro konkrétní zboží. Propuštění do celního režimu vývozu lze také učinit tzv. úkonem, který je považován za celní prohlášení. Úkony považované za celní prohlášení jsou vymezeny v čl. 141 prováděcího nařízení k celnímu kodexu [nařízení komise v přenesené pravomoci (EU) 2015/2446 ze dne 28. července 2015, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 952/2013, pokud jde o podrobná pravidla k některým ustanovením celního kodexu Unie]. Celní prohlášení podané úkonem se využívá zejména u listovních zásilek či zboží v poštovních zásilkách, jehož hodnota nepřevyšuje 1 000 EUR.
Podle § 66 odst. 2 zákona o DPH je vývoz zboží osvobozen od daně, pokud je odeslání nebo přeprava uskutečněna prodávajícím nebo jím zmocněnou osobou, např. přepravcem. Vývoz zboží je osvobozen od daně také v případě, že je odeslání nebo přeprava uskutečněna kupujícím nebo jím zmocněnou osobou, ale v tomto případě nesmí mít kupující v tuzemsku sídlo, místo pobytu ani provozovnu. Podle informace GFŘ z § 66 odst. 1 a 2 zákona o DPH vyplývá, že pro osvobození od daně při vývozu zboží musí být splněny tyto podmínky:
zboží musí být propuštěno do celního režimu vývoz, pasivní zušlechťovací styk, vnější tranzit, nebo bylo zpětně vyvezeno,
plátce uskutečnil dodání zboží, tj. plátce převedl právo nakládat se zbožím jako vlastník na pořizovatele,
zboží bylo odesláno nebo přepraveno z tuzemska do třetí země, a to osobou vymezenou v § 66 odst. 2 zákona o DPH.
Za dodání zboží do třetí země, které je osvobozeno od daně podle § 66 zákona o DPH tak nelze považovat pouhou přepravu zboží na území třetí země, např. za účelem jeho vystavení nebo předvedení, protože přitom nedojde k dodání zboží resp. převodu práva nakládat se zbožím jako vlastník. Skutečnost, že zboží bylo odesláno nebo přepraveno z tuzemska do třetí země je třeba podle právního názoru GFŘ chápat tak, že v důsledku tohoto odeslání nebo přepravy věc fyzicky opustila území EU. V této souvislosti GFŘ upozorňuje na to, že osvobození od daně podle § 66 zákona o DPH se vztahuje pouze na dodání zboží s místem plnění podle § 7 odst. 2 zákona o DPH v tuzemsku, tj. přeprava či odeslání předmětného zboží musí být zahájeno v tuzemsku. Pokud je místo zahájení přepravy, tj. i místo plnění, v jiném členském státě při vývozu zboží českým plátcem, pak toto plnění není předmětem daně podle zákona o DPH platného v České republice, ale posuzuje se podle pravidel platných v členském státě, kde je místo plnění. Pro plátce se však jedná o dodání zboží s místem plnění mimo tuzemsko s nárokem na odpočet daně, které uvede do ř. 26 přiznání k DPH a nikoliv tedy v ř. 22 přiznání k DPH, v němž se prakticky vykazuje dodání zboží s místem plnění v tuzemsku, které splňuje podmínky pro osvobození od daně při vývozu zboží podle § 66 zákona o DPH.
Podle § 66 odst. 3 zákona o DPH, který byl novelizován s účinností od 1. 7. 2017, se při dodání zboží do třetí země za den uskutečnění plnění považuje den výstupu zboží z území EU. Podle informace GFŘ lze při dodání zboží do třetí země připustit za den uskutečnění plnění i den dodání zboží, jak bylo potvrzeno v příspěvku KV KDP (koordinační výbor Komory daňových poradců ČR a Ministerstva financí ČR) č. 492, který byl projednáván v roce 2017. Prakticky to tedy znamená, že plátce vykazuje osvobození od daně při vývozu zboží ve vazbě na den výstupu vyváženého zboží z území Evropské unie do třetí země, případně na den dodání zboží a nevykazuje úplaty přijaté před uvedenými dny k datu jejich přijetí.
Podle novelizovaného § 66 odst. 4 zákona o DPH je plátce povinen prokázat výstup zboží z území EU rozhodnutím celního úřadu o vývozu zboží nebo jinými důkazními prostředky v případě ústního celního prohlášení pro vývoz zboží. Těmito jinými důkazními prostředky jsou zejména kopie dodacího listu podepsaného nebo ověřeného příjemcem mimo celní území EU, doklad o zaplacení nebo faktura či dodací list.
Rozhodnutím celního úřadu
se podle informace GFŘ rozumí elektronická zpráva obsahující potvrzení celního úřadu o výstupu zboží z EU, kterou obdrží osoba, podávající elektronicky celní prohlášení pro vývoz (plátce jako vývozce nebo jeho celní zástupce) od celního úřadu. Tato zpráva je elektronicky podepsána Celní správou České republiky a potvrzuje skutečný výstup zboží, tj. je zasílána až poté, co celní úřad výstupu (celní úřad na vnějších hranicích EU) informuje o této skutečnosti elektronicky celní úřad vývozu (tuzemský celní úřad). Ve výjimečných případech např. při selhání příslušných elektronických systémů lze podle výkladu GFŘ akceptovat výše uvedené potvrzení celního úřadu o výstupu zboží z EU v písemné formě.
Je-li podáno elektronické celní prohlášení pro vývoz, které je případně doplněno písemným vyhotovením VDD, správce daně považuje za prokázání výstupu zboží pro účely aplikace osvobození od daně podle § 66 zákona o DPH pouze výše uvedené elektronické potvrzení o výstupu zboží z EU. Jestliže by nebyl potvrzen výstup zboží z EU celním úřadem popsaným způsobem, je možné podle informace GFŘ požádat celní úřad vývozu o dodatečné potvrzení výstupu zboží z EU na základě alternativních dokladů, případně celní úřad vývozu zahájí z moci úřední řízení, ve kterém požaduje informace od deklaranta o výstupu zboží. Tato činnost se řídí celními předpisy a je v kompetenci Celní správy České republiky.
Při stanovení hodnoty plnění osvobozených od daně s nárokem na odpočet daně se postupuje, jak vyplývá z § 63 odst. 2 zákona o DPH, podle § 36 zákona o DPH. Z této úpravy v případě vývozu zboží vyplývá, že se v daňovém přiznání vykazuje tzv. fakturovaná hodnota a nikoliv statistická hodnota podle rozhodnutí celního úřadu o vývozu zboží do třetí země. Tato hodnota se uvádí v ř. 22 přiznání k DPH. V případě, že je fakturovaná hodnota stanovena v cizí měně, je třeba ji pro uvedení do daňového přiznání přepočítat na českou měnu. Nepoužije se přitom kurz podle celních předpisů, ale postupuje se podle § 4 odst. 5 zákona o DPH, podle něhož se pro přepočet cizí měny na české koruny použije kurz devizového trhu vyhlášený Českou národní bankou a platný pro osobu provádějící přepočet ke dni vzniku povinnosti přiznat osvobození od daně, případně poslední směnný kurz zveřejněný Evropskou centrální bankou.
Za daňový doklad při vývozu zboží do třetí země je podle § 33a písm. a) zákona o DPH, který byl novelizován s účinností od 29. 7. 2016, považován daňový doklad vystavený podle § 28 odst. 1 písm. a) zákona o DPH, tj. prakticky faktura, kterou vystaví prodávající kupujícímu. Rozhodnutí celního úřadu o vývozu zboží do třetí země, které bylo daňovým dokladem dříve, se pokládá za důkazní prostředek při prokazování výstupu zboží z území EU ve smyslu § 66 odst. 3 zákona o DPH, jak bylo vysvětleno v předchozím textu.
V následujícím příkladu je vysvětlena aplikace příslušných ustanovení zákona o DPH, která upravují osvobození od daně při vývozu zboží do třetí země, včetně jejich prokazování a vykazování v přiznání k DPH:
PŘÍKLAD 1 – vývoz zboží plátcem do třetí země
Firma se sídlem v tuzemsku, která je plátcem daně, dodává zboží obchodnímu partnerovi do Srbska, který má sídlo v této zemi a nemá v tuzemsku provozovnu. Přepravu zboží z tuzemska zajišťuje přímo pro vývozce česká přepravní firma, která je zmocněna vývozcem k předání zboží kupujícímu v Srbsku, Tato přeprava je tedy podle § 69 zákona o DPH osvobozena od daně, jak je podrobněji vysvětleno v dalším textu. Zboží bylo vývozci propuštěno v tuzemsku do režimu vývozu např. 30. 4. 2018 a z území EU na maďarsko-srbské hranici vystoupilo dne 2. 5. 2018. Výstup zboží byl řádně potvrzen celní úřadem výstupu na hranicích EU. Kupujícímu v Srbsku bylo zboží předáno dne 3. 5. 2018. Pro vykázání v daňovém přiznání je z časového hlediska určující den výstupu zboží z území EU. K tomuto okamžiku, který nastal 2. 5. 2018, vznikla vývozci povinnost vykázat vývoz v přiznání k DPH. Fakturovanou částku ve výši 5 000 USD přepočtenou na českou měnu kurzem ČNB či ECB platným k datu výstupu zboží musí tedy plátce vykázat v ř. 22 daňového přiznání k DPH za měsíc květen 2018.
Při dodávání zboží z tuzemska do třetí země je často postupováno tak, že předmětné zboží je přepraveno od tuzemského prodávajícího přímo konečnému kupujícímu do třetí země, ale prodávající jej nefakturuje přímo tomuto kupujícímu, ale jiné osobě, obvykle obchodníkovi z jiného členského státu, který předmětné zboží nakoupí a se ziskem prodá, a to případně ještě přes další prostředníky. Tento způsob obchodování je v EU označován obvykle jako vícestranné či řetězové obchody. Pokud je zboží dodávané zákazníkovi do třetí země propuštěno tuzemskému plátci do režimu vývozu v tuzemsku, tento plátce zajistí jeho přepravu konečnému zákazníkovi do třetí země a má potvrzen výstup zboží u území Evropské unie, jsou splněny podmínky pro osvobození od daně podle § 66 zákona o DPH, přestože plátce fakturuje zboží firmě z jiného členského státu. V uvedeném případě je přeprava spojena nesporně s prvním dodáním zboží, tj. plátcem firmě z jiného členského státu a jsou splněny i další potřebné podmínky pro osvobození od daně.
Pokud by bylo zboží dodávané zákazníkovi do třetí země propuštěno tuzemskému plátci do režimu vývozu v tuzemsku, ale jeho přepravu konečnému zákazníkovi do třetí země by zajišťoval kupující, tj. firma z jiného členského státu, podle § 66 odst. 2 zákona o DPH by byl vývoz zboží také osvobozen od daně, ale v tomto případě nesmí mít tato firma jako kupující v tuzemsku provozovnu a k přechodu práva nakládat se zbožím jako vlastník na konečného zákazníka dojde až ve třetí zemi. Pro osvobození od daně musí mít plátce i v tomto případě potvrzen výstup zboží z území Evropské unie. V uvedeném případě je přeprava spojena také s prvním dodáním zboží, tj. plátcem firmě z jiného členského státu a jsou splněny i další potřebné podmínky pro osvobození od daně.
V § 66 odst. 1 zákona o DPH přitom není výslovně stanoveno, že zboží musí být do režimu vývozu propuštěno prodávajícímu. Také v tomto případě může být, za podmínek uvedených v příspěvku č. 365 projednávaném KV KDP v roce 2012, uplatněno osvobození od daně při vývozu zboží, pokud český dodavatel prokáže, že dodal zboží, které kupující z jiného členského státu neusazený v tuzemsku odeslal z tuzemska do třetí země a bude mít potvrzen výstup právě tohoto zboží z území EU. Podle celních předpisů je sice vývozcem firma z jiného členského státu, ale podle zákona o DPH uskutečnil dodání osvobozené od daně podle § 66 zákona o DPH český plátce.
PŘÍKLAD 2 – dodání zboží z tuzemska do třetí země formou řetězového obchodu
Firma se sídlem v tuzemsku, která je plátcem daně, dodává zboží jako konečnému zákazníkovi obchodnímu partnerovi z Ruska, který má sídlo v této zemi a nemá v tuzemsku provozovnu. Dodávané zboží však česká firma fakturuje firmě z Litvy, které je zboží propuštěno do režimu vývozu. Podle § 66 odst. 2 zákona o DPH je pro českou firmu toto dodání osvobozeno od daně, pokud nemá litevská firma jako kupující v tuzemsku provozovnu, tj. jedná se o osobu neusazenou v tuzemsku a podle dodacích podmínek přejde právo nakládat se zbožím jako vlastník na konečného zákazníka už v Rusku. Pro osvobození od daně musí mít plátce i v tomto případě potvrzen výstup zboží z území EU. V uvedeném případě je přeprava spojena také s prvním dodáním zboží, tj. plátcem firmě z jiného členského státu a jsou splněny i další potřebné podmínky pro osvobození od daně.
 
Přeprava zboží a služby přímo vázané na vývoz a dovoz zboží
Přeprava zboží při vývozu zboží a služby přímo vázané na vývoz zboží a také přeprava zboží při dovozu zboží a služby přímo vázané na dovoz zboží jsou za stanovených podmínek podle § 69 zákona o DPH, který byl novelizován s účinností od 1. 7. 2017, osvobozeny od daně s nárokem na odpočet daně. Při aplikaci osvobození od daně podle § 69 zákona o DPH si je třeba uvědomit, že se uplatní pouze v případě, kdy je podle § 9 odst. 1 zákona o DPH místo plnění v tuzemsku. Pokud je u příslušné služby místo plnění v tuzemsku, prakticky to znamená, že se při uplatnění DPH postupuje podle zákona o DPH platného pro Českou republiku. Pokud se na tuto službu vztahuje osvobození od daně, uplatní se podle příslušného ustanovení zákona o DPH. Skutečnost, že je u přepravy zboží podle § 9 odst. 1 zákona o DPH místo plnění v tuzemsku, nemůže vést k závěru, že § 69 zákona o DPH se neuplatní. Naopak, aby bylo možno ustanovení tohoto využít, musí být místo plnění v tuzemsku, tj. příjemcem služby musí být osoba povinná k dani se sídlem či provozovnou v tuzemsku. Je-li místo plnění v jiném členském státě, tj. přeprava z EU do třetí země či ze třetí země do EU, je poskytnuta osobě povinné k dani se sídlem či provozovnou v jiném členském státě, musí vyplývat osvobození od daně pro příjemce této služby z předpisů platných v této zemi. Vzhledem k tomu, že toto osvobození vyplývá z čl. 146 směrnice o DPH (Směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty), musí ho povinně aplikovat podle národní legislativy všechny členské státy. Je-li místo plnění ve třetí zemi, tj. přeprava z EU do třetí země či ze třetí země do EU, je poskytnuta osobě povinné k dani se sídlem či provozovnou ve třetí zemi, není tato služba předmětem DPH v EU.
Podle § 69 odst. 1 zákona o DPH se službami, které jsou osvobozeny od daně při vývozu zboží, rozumí přeprava zboží a další služby přímo vázané na vývoz zboží, s výjimkou poskytnutí služby osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně (např. finanční či pojišťovací činnosti). V novelizovaném znění § 69 odst. 2 zákona o DPH jsou vymezeny služby, které jsou osvobozeny od daně při dovozu zboží. Jedná se zejména o přepravu zboží a další služby přímo vázané na dovoz, které musí být zahrnuty do základu daně při dovozu zboží. V § 69 odst. 3 zákona o DPH jsou stanoveny podmínky pro prokazování osvobození od daně při poskytnutí přepravy při dovozu a vývozu zboží. Jsou to zejména přepravní doklady či smlouvy o přepravě věci, případně jiné důkazní prostředky.
Při výkladu rozsahu osvobození od daně u přepravy a služeb přímo vázaných na dovoz a vývoz zboží podle § 69 zákona o DPH je třeba respektovat rozsudek Soudního dvora EU (SD EU) v kauze C-288/16 „L. Č. IK“, zveřejněný v roce 2017. Tento rozsudek stanoví, že článek 146 odst. 1 písm. e) směrnice o DPH musí být vykládán v tom smyslu, že osvobození od daně stanovené tímto ustanovením se nevztahuje na takové poskytnutí služeb, o jaké se jedná v původním řízení, týkající se přepravy zboží do třetí země, pokud tyto služby nejsou poskytnuty přímo odesílateli nebo příjemci tohoto zboží. V souladu s uvedeným rozsudkem musí být vykládán s účinností od 1. 3. 2018 také § 69 zákona o DPH, jak potvrzuje informace GFŘ k této problematice.
Podle právního názoru GFŘ lze ve vazbě na výše uvedený rozsudek od daně osvobodit pouze služby, které jsou objektivně vyvolány z důvodu uskutečnění dovozu nebo vývozu zboží a přispívají k jejich skutečné realizaci a zároveň musí být tyto služby poskytnuty přímo, což znamená, že existuje smluvní vztah mezi poskytovatelem služeb a vývozcem, dovozcem, příjemcem zboží nebo odesílatelem. Přímo vázanou službou se tak rozumí služba, která je objektivně vyvolána z důvodu uskutečnění dovozu nebo vývozu zboží a přispívá k jejich skutečné realizaci a současně je tato služba přímo poskytnuta vývozci, dovozci, odesílatelovi nebo příjemci. Z tohoto pravidla však platí podle informace GFŘ výjimka, podle níž zůstává zachováno osvobození od daně při poskytnutí služby vztahující se k dovozu zboží podle § 69 odst. 2 zákona o DPH, je-li hodnota této služby zahrnuta do základu daně při dovozu zboží, s výjimkou poskytnutí služby osvobozené od daně bez nároku na odpočet, a to bez nutnosti přímé vazby, tj. smluvního vztahu mezi poskytovatelem a dovozcem nebo příjemcem zboží.
Praktický postup při aplikaci zákona o DPH u přepravy zboží při vývozu zboží do třetí země je vysvětlena v dalším textu.
PŘÍKLAD 3 – přeprava zboží při vývozu jako osvobozené plnění
Firma se sídlem v tuzemsku, která je plátcem daně, dodává zboží obchodnímu partnerovi do Srbska. Uvedené dodání splňuje podmínky pro osvobození od daně při vývozu zboží podle § 66 zákona o DPH. Na přepravu zboží do Srbska si tato firma najala přepravní firmu, která je také plátcem daně se sídlem v tuzemsku. Místo plnění tedy bude podle § 9 odst. 1 zákona o DPH v tuzemsku. Trasa přepravy bude vedena z ČR přes Slovensko do Maďarska, kde zboží vystoupí z území EU a vstoupí na území Srbska. Tato skutečnost bude potvrzena maďarským pohraničním celním úřadem. Podle § 69 odst. 1 zákona o DPH bude tato přeprava jako služba přímo vázaná na vývoz zboží, protože ji přepravce poskytuje přímo vývozci, osvobozena od daně s nárokem na odpočet daně. Prokázání osvobození od daně bude doloženo ve smyslu § 69 odst. 3 zákona o DPH.
Pokud by přepravu zboží při vývozu zboží do třetí země zajišťovala pro vývozce spediční firma prostřednictvím přepravce, nemohla by být přepravní služba v souladu s judikátem SD EU v kauze C-288/16 osvobozena od daně, jak je vysvětlena v následujícím příkladu.
PŘÍKLAD 4 – přeprava zboží při vývozu jako zdanitelné plnění
Pokud by si firma se sídlem v tuzemsku, která je plátcem daně, objednala na proclení a přepravu zboží vyváženého do Srbska spediční firmu, která je také plátcem daně se sídlem v tuzemsku, byla by tato služba, jako služba přímo vázaná na vývoz zboží pro spediční firmu, osvobozena od daně s nárokem na odpočet daně podle § 69 zákona o DPH. Pokud by si tato spediční firma na samotnou dopravu zboží z tuzemska do Srbska najala jako subdodavatele přepravní firmu, která je plátcem daně, nemohla by tato přepravní firma uplatnit osvobození od daně podle § 69 zákona o DPH, protože přepravní služba nebyla poskytnuta přímo vývozci. Přepravní firma by tedy musela tuto přepravu účtovat spediční firmě včetně DPH, protože místo plnění by bylo podle § 9 odst. 1 zákona o DPH v tuzemsku, kde má spediční firma jako příjemce této služby své sídlo.
Pokud by přepravu zboží při vývozu zboží do třetí země zajišťovala tuzemská přepravní firma pro kupujícího ze třetí země, osvobození od daně podle § 69 zákona o DPH by se neuplatnilo, jak je vysvětleno v následujícím příkladu.
PŘÍKLAD 5 – přeprava zboží při vývozu pro kupujícího ze třetí země
Firma se sídlem v tuzemsku, která je plátcem daně, dodává zboží obchodnímu partnerovi do Srbska. Přepravu zboží z tuzemska do Srbska si zajišťuje ve smyslu § 66 odst. 2 písm. b) zákona o DPH srbský obchodní partner, který nemá v tuzemsku provozovnu ani registraci plátce DPH, a to prostřednictvím přepravní firmy, která je plátcem daně se sídlem v tuzemsku. Místo plnění tedy bude u přepravní služby určeno podle § 9 odst. 1 zákona o DPH v Srbsku, kde má kupující jako příjemce přepravní služby své sídlo. V uvedeném případě nelze u přepravy zboží uplatnit osvobození od daně podle § 69 zákona o DPH, protože místo plnění je mimo tuzemsko a služba není poskytována vývozci zboží. Přepravní firma však bude tuto přepravu fakturovat bez daně, protože místo plnění je podle sídla příjemce služby mimo tuzemsko. Hodnotu poskytované služby vykáže přepravní firma v ř. 26 přiznání k DPH.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty