Základ DPH při prodeji vybraných výrobků v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně

Vydáno: 2 minuty čtení

Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 7.3.2014, č. j. 7 Afs 123/2013 - 56 , www.nssoud.cz

Základ DPH při prodeji vybraných výrobků v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně
Milan
Podhrázký
K předpisům:
-
k § 36 a § 41 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) K posouzení otázky, zda je nutno do ceny zboží (zde PHM), které se v okamžiku prodeje nachází v daňovém skladu provozovatele (zde Čepro, a.s.) - tj. v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně - zahrnout i spotřební daň či nikoliv, je rozhodující určení, ke kterému okamžiku mezi smluvními stranami dojde k faktickému dodání zboží, tedy od kdy je nabyvatel zboží oprávněn nakládat s ním jako vlastník (§ 13 odst. 1 věta prvá zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty).
2) Dojde-li k faktickému dodání zboží kupujícímu až po vyskladnění tohoto zboží provozovatelem daňového skladu (zde Čepro, a.s.) prodávajícímu (zjednodušeně vyjádřeno - k transakci dojde bez vědomí provozovatele daňového skladu, resp. zboží není vyskladňováno přímo kupujícímu ale stále prodávajícímu), vylučuje tato okolnost možnost, aby kupující při dodání tohoto zboží aplikoval § 41 odst. 3 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve spojení s § 36 odst. 3 písm. b) téhož zákona, a do svého základu daně z přidané hodnoty nezahrnul i příslušnou částku spotřební daně.
Nejvyšší správní soud se zabýval otázkou tvorby základu daně z přidané hodnoty při dodání vybraných výrobků v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně, v prostorách daňového skladu. Nejvyšší správní soud potvrdil i právní názor krajského soudu, že okolnost, že stěžovatelka nebyla provozovatelem daňového skladu a že nebyla ani plátcem spotřební daně, bránila tomu, aby stěžovatelka a společnost Fox mohla obchodovat v daňovém skladu firmy ČEPRO, a.s. s pohonnými hmotami stěžovatelky, resp. aby stěžovatelka mohla na společnost Fox převést pohonné hmoty dislokované v daňovém skladu společnosti ČEPRO, a.s. a dodat je společnosti Fox v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty