Bezplatný převod klientely

Vydáno: 2 minuty čtení

Podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 13. března 2014, ve věci C-204/13 , Malburg, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku

Bezplatný převod klientely
Jan
Rambousek
K předpisům:
-
§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 4 odst. 1 a 2, jakož i čl. 17 odst. 2 písm. a) šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 95/7/ES ze dne 10. dubna 1995, musejí být s ohledem na zásadu neutrality daně z přidané hodnoty vykládány v tom smyslu, že společník společnosti vykonávající daňové poradenství, založené podle občanského práva, který od této společnosti nabyde část klientely jen za tím účelem, aby ji přímo přenechal bezplatně nové společnosti vykonávající daňové poradenství, založené podle občanského práva, jejímž je většinovým společníkem, aby tato společnost využívala uvedenou klientelu k podnikatelským účelům, aniž se tato klientela stane majetkem nově založené společnosti, není oprávněn provést odpočet daně z přidané hodnoty odvedené na vstupu za nabytí dotyčné klientely.
Heinz Malburg držel 60% podílů společnosti Malburg & Partner (dále jen „původní společnost“), přičemž dva zbylí společníci drželi každý 20% podílů. Původní společnost byla zrušena tak, že každý ze společníků převzal část klientely a vykonávali svoji činnost samostatně. H. Malburg založil novou společnost, ve které držel 95% podílů (dále jen „nová společnost“). Podle zjištění soudu prvního stupně, která jsou pro předkládající soud závazná, přenechal H. Malburg bezplatně klientelu, kterou nabyl v důsledku zrušení původní společnosti, nové společnosti k podnikatelským účelům. Finanzamt vydal vůči původní společnosti z důvodu převodu klientely daňový výměr za toto období. Heinz Malburg provedl ve svém přiznání k DPH odpočet DPH, která mu byla fakturována za nabytí klientely. Finanzamt tento odpočet DPH odmítl. Rozsudek se zabývá tím, za jakých okolností bylo možno odpočet uplatnit.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty