Zprostředkování cestovní kanceláří

Vydáno: 2 minuty čtení

Podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 16. ledna 2014, ve věci C-300/12 , Ibero Tours, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku

Zprostředkování cestovní kanceláří
Jan
Rambousek
K předpisům:
-
§ 36 a 89 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Ustanovení šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu -Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně musejí být vykládána v tom smyslu, že zásady vytyčené Soudním dvorem Evropské unie v rozsudku ze dne 24. října 1996 ve věci Elida Gibbs (C-317/94) týkající se stanovení základu daně z přidané hodnoty se nepoužijí v případě, kdy cestovní kancelář, která jedná jako zprostředkovatel, poskytuje z vlastní iniciativy a na vlastní náklady konečnému zákazníkovi slevu z ceny zprostředkovaného plnění, které poskytuje organizátor turistických zájezdů.
Cestovní agentura Ibero Tours vystupuje v rámci své činnosti jako zprostředkovatel cestovních služeb spadajících pod zvláštní režim pro cestovní služby. Ze své provize poskytuje svým klientům slevu. Cestovní agentura Ibero Tours zdaňovala svoji provizi, ale potom požádala o revizi svých daňových přiznání tak, aby slevy z cen poskytované jejím zákazníkům byly odečteny od základu daně. Byť je jasná ekonomická provázanost poskytnuté slevy a prodaného zájezdu, nelze snižovat základ daně za zprostředkování slevou poskytnutou za zprostředkované plnění.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty