Nevrácení přemístěného zboží do státu odeslání

Vydáno: 2 minuty čtení

Podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 6. března 2014, ve věci C-606/12 , DresserRand, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku

Nevrácení přemístěného zboží do státu odeslání
Jan
Rambousek
K předpisům:
-
§ 16 odst. 5 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 17 odst. 2 písm. f) směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládán v tom smyslu, že aby odeslání nebo přeprava zboží nebyly kvalifikovány jako přemístění do jiného členského státu, musí být toto zboží poté, co byly práce na tomto zboží vykonány na území členského státu ukončení odeslání nebo přepravy uvedeného zboží, nutně odesláno zpět osobě povinné k dani do členského státu, z něhož bylo původně odesláno nebo přepraveno.
Společnost Dresser-Rand France vyrábějící průmyslové kompresory zemního plynu uzavřela s konečným zákazníkem smlouvu o dodání komplexního zboží. Dresser-Rand France dovezla z Číny kompresory a z Francie byly do Itálie poskytnuty součástky nezbytné k použití dovezených kompresorů. Další komponenty pořídila přímo v Itálii. Účet společnosti DresserRand Itálie, která jedná jakožto daňový zástupce společnosti Dresser-Rand France. Dresser-Rand Itálie, jednající jakožto daňový zástupce společnosti Dresser-Rand France, tvrdila, že může pořizovat zboží a služby od společnosti FB ITMI, aniž musí odvádět DPH, což zpochybnil správce daně. Spornou otázkou mezi účastníky původního řízení je kvalifikace přemístění zboží z Francie do Itálie, na které závisí určení obvyklého vývozce.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty