Dodání léků nemocnicí

Vydáno: 2 minuty čtení

Podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 13. března 2014, ve věci C-366/12 , Klinikum Dortmund, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku

Dodání léků nemocnicí
Jan
Rambousek
K předpisům:
-
§ 58 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Dodání takového zboží, jako jsou cytostatické léky dotčené ve věci v původním řízení předepsané lékaři vykonávajícími výdělečnou činnost nezávisle v rámci nemocnice v rámci ambulantní léčby rakoviny, nemůže být osvobozeno od daně z přidané hodnoty na základě čl. 13 části A odst. 1 písm. c) šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu -Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 2005/92/ES ze dne 12. prosince 2005, ledaže by toto dodání bylo materiálně a hospodářsky neoddělitelné od hlavního poskytování lékařské péče, což přísluší ověřit předkládajícímu soudu.
Klinikum Dortmund, dále jen „KD“ je veřejně prospěšnou společností s ručením omezeným, která zajišťuje provoz nemocnice. KD poskytovala na základě povolení ambulantní péči nad rámec nemocniční péče. Nemocnice přijímala pacienty postižené rakovinou, kteří v ní byli léčeni chemoterapií. Cytostatické léky, které byly těmto pacientům podávány, pro ně připravovala individuálně na základě lékařského předpisu nemocniční lékárna. Je nesporné, že dodání cytostatických léků DPH nepodléhalo, pokud k němu došlo v nemocnici v rámci poskytnuté nemocniční péče. KD měla za to, že dodání cytostatických léků připravených v její nemocniční lékárně je od DPH osvobozeno rovněž v případě, kdy byla ambulantní péče poskytnuta lékaři vykonávajícími výdělečnou činnost nezávisle v rámci nemocnice, kterou KD provozuje. To vyvolalo spor se správcem daně, který zastával názor, že se jednalo o dodání léků.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty