Oprava odpočtu daně jestliže nedošlo k uskutečnění zdanitelného plnění

Podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 13. března 2014, ve věci C-107/13 , FIRIN, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku

Oprava odpočtu daně jestliže nedošlo k uskutečnění zdanitelného plnění
Jan
Rambousek
K předpisům:
-
§ 42 a 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 65, čl. 90 odst. 1, čl. 168 písm. a), čl. 185 odst. 1 a článek 193 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musejí být vykládány v tom smyslu, že vyžadují, aby odpočet daně z přidané hodnoty provedený příjemcem faktury vystavené za účelem zaplacení zálohy týkající se dodání zboží byl opraven, jestliže se toto dodání za takových okolností, jaké nastaly ve věci v původním řízení, nakonec neuskutečnilo, i kdyby byl dodavatel nadále povinen odvést tuto daň a nevrátil uvedenou zálohovou platbu.
Předmětem činnosti společnosti FIRIN je výroba a prodej chleba a pečiva. U spřízněné osoby objednala 10 tisíc tun pšenice, za což byla vystavena faktura, na které byla uvedena splatná DPH. V návaznosti na daňovou kontrolu bulharské orgány daňové správy zpochybnily odpočet této DPH s tvrzením, že plnění nebylo uskutečněno a faktura je součástí systému daňových podvodů, který odhalila daňová kontrola. Mimo jiné bylo zjištěno, že spřízněná společnost nebyla zapsána u národního úřadu pro obilniny, nebyla podle vnitrostátních právních předpisů oprávněna obilniny prodávat, což musela FIRIN vědět. Otázka položená SDEU měla objasnit, zda lze přiznat nárok na odpočet DPH v případě, kdy očekávané plnění nemohlo být z různých důvodů uskutečněno, a zda je možné provést následnou opravu.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty