Daň z osobních motorových vozidel a motocyklů vs. DPH

Vydáno: 2 minuty čtení

Rozsudek Soudního dvora Evropské unie ze dne 19. prosince 2013, ve věci C-437/12 , X, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku

Daň z osobních motorových vozidel a motocyklů vs. DPH
Jan
Rambousek
Za účelem použití článku 110 SFEU jsou podobnými domácími výrobky, jež jsou srovnatelné s takovým ojetým vozidlem, jako je vozidlo dotčené ve věci v původním řízení, které bylo poprvé uvedeno do provozu před 1. únorem 2008 a které bylo dovezeno a zaregistrováno v Nizozemsku v roce 2010, vozidla již se nacházející na nizozemském trhu a mající vlastnosti nejvíce podobné vlastnostem uvedeného dotčeného vozidla.
Článek 110 SFEU musí být vykládán v tom smyslu, že brání takové dani, jako je daň z osobních motorových vozidel a motocyklů („belasting personenauto_s en motorrijwielen“), ve znění platném v roce 2010, pokud částka této daně zatěžující dovezená ojetá vozidla při jejich registraci v Nizozemsku přesahuje nejnižší zbytkovou částku této daně zahrnutou v hodnotě podobných ojetých vozidel již zaregistrovaných v tomto členském státě.
V Holandsku mají daň z osobních motorových vozidel a motocyklů. Tato daň se počítá z čisté kapitálové ceny, takže nastal spor o tom, zda se nejedná o daň obdobnou dani z přidané hodnoty, protože takové daně jsou v Evropské unii zakázané.

Související dokumenty