Daňová povinnost společnosti v konkurzu

Vydáno: 2 minuty čtení
§Daňová povinnost společnosti v konkurzu
Jan
Rambousek
Podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 13. června 2013, ve věci C-125/12, Promociones y Construcciones BJ 200, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 108 odst. 4 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 199 odst. 1 písm. g) směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty, musí být vykládán v tom smyslu, že pod pojem řízení o nuceném prodeji spadá jakýkoli prodej nemovitosti uskutečněný dlužníkem nejen v rámci řízení týkajícího se likvidace majetku tohoto dlužníka, ale rovněž v rámci konkurzního řízení, které probíhá před takovým likvidačním řízením, avšak za podmínky, že je tento prodej uložen za účelem uspokojení věřitelů nebo obnovy hospodářské či profesní činnosti uvedeného dlužníka.
Na majetek společnosti Promociones y Construcciones byl prohlášen konkurz. Tato společnost požádala na základě souhlasného stanoviska insolvenčního správce a se souhlasem nabyvatele o povolení prodat dvě nemovitosti. Prodej byl odsouhlasen jako vhodný a příznivý pro zájmy věřitelů. Prodejem vznikla povinnost odvést finančnímu úřadu daň z přidané hodnoty. Vyvstala však pochybnost, kdo má tuto daň uhradit, zda prodávající či kupující.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty