Nárok na odpočet daně za plnění poskytnutá najatým pracovníkům

§Nárok na odpočet daně za plnění poskytnutá najatým pracovníkům
Jan
Rambousek
Podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 18. července 2013, ve věci C-124/12, AES3C MARITZA EAST 1, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 72 zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1)
Článek 168 písm. a) a článek 176 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládány v tom smyslu, že brání vnitrostátní právní úpravě, podle níž osoba povinná k dani, která vynaložila výdaje na dopravní služby, pracovní oděvy, prostředky osobní ochrany a služební cesty osob, které pro uvedenou osobu pracují, nemá nárok na odpočet daně z přidané hodnoty u těchto výdajů z důvodu, že uvedené osoby jí poskytl jiný subjekt, a nelze je tedy ve smyslu této právní úpravy považovat za zaměstnance osoby povinné k dani navzdory tomu, že uvedené výdaje lze považovat za výdaje přímo a bezprostředně související s režijními náklady spojenými s celkovou hospodářskou činností uvedené osoby povinné k dani.
2)
Článek 176 druhý pododstavec směrnice 2006/112 musí být vykládán v tom smyslu, že brání tomu, aby členský stát k okamžiku jeho přistoupení k Unii omezil nárok na odpočet na základě ustanovení vnitrostátních právních předpisů, podle nichž je z nároku na odpočet vyňato zboží a služby určené pro bezúplatná plnění nebo činnosti nesouvisející s hospodářskou činností osoby povinné k dani, ačkoli vnitrostátní právní úprava ve znění platném do data přistoupení takové vynětí nestanovila.
Vnitrostátní soud musí vyložit vnitrostátní ustanovení dotčená ve věci v původním řízení v co největší možné míře v souladu s unijním právem. V případě, že by takový výklad nebyl možný, je vnitrostátní soud povinen tato ustanovení nepoužít pro jejich rozpor s článkem 176 druhým pododstavcem směrnice 2006/112. Společnost AES vlastnila a provozovala elektrárnu a k zajištění provozu si najímala pracovníky na základě smlouvy o poskytování pracovníků uzavřené s AES Maritza East 1 Services EOOD, která s nimi měla uzavřené pracovní smlouvy a rovněž jim vyplácela mzdy. Pracovní oděvy a osobní ochranné prostředky pracovníků, jakož i jejich dopravu z elektrárny do jejich bydliště a zpět poskytovala přímo společnost AES. Spor mezi společností AES a správcem daně nastal o to, zda má nárok na odpočet daně u zdanitelných plnění, které poskytla osobám, které pro ni pracovaly, ale nebyly jejími zaměstnanci.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty