Jiný výsledek hospodaření minulých let

Vydáno: 14 minut čtení
Jiný výsledek hospodaření minulých let
prof. Ing.
Libuše
Müllerová
CSc.
S účinností od 1. ledna 2013 byl do vyhlášky č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, doplněn nový paragraf 15a s názvem Výsledek hospodaření minulých let.
1 Doplnění rozvahové položky a úprava účtového rozvrhu
Na základě tohoto ustanovení se doplňuje v pasívech rozvahy nová rozvahová položka
Jiný výsledek hospodaření minulých let
ve vlastním kapitálu, v oddíle fondů tvořených ze zisku. Zároveň si účetní jednotka v účtové skupině
42 - Rezervní fondy, nedělitelný fond a ostatní fondy ze zisku a převedené výsledky hospodaření
1) zřídí účet se stejným názvem, kterému můžeme přiřadit některé z volných míst číslování syntetických účtů, např. 427 - Jiný výsledek hospodaření minulých let (lze použít i jiné v číselné řadě volné číslo účtu, neboť účetní jednotka si číslování syntetických účtů upravuje sama, směrná účtová osnova pro podnikatele je závazná pouze do úrovně účtových skupin).
Celkem se tedy v účtové skupině 42 jedná o tyto účty a na ně navazující řádky v pasivech rozvahy:
A. III. Rezervní fondy, nedělitelný fond a ostatní fondy ze zisku
421 - Zákonný rezervní fond (A. III.1.)
422 - Nedělitelný fond (A. III.1.)
423 - Statutární fondy (A. III.2.)
424 - Ostatní fondy (A. III.2.)
A. IV. Výsledek hospodaření minulých let
428 - Nerozdělený zisk minulých let (A. IV.1.)
429 - Neuhrazená ztráta minulých let (A. IV.2.)
427 - Jiný výsledek hospodaření minulých let (A. IV.3.)
Dosavadní způsob účtování respektoval v případech, kdy se po uzavření účetních knih a sestavení a schválení účetní závěrky zjistilo, že některá transakce nebyla zaúčtována v minulém období, ačkoliv tam věcně a časově patří, ustanovení § 17 odst. 4 zákona o účetnictví, kde se uvádí:
"Po schválení účetní závěrky nesmí účetní jednotka přidávat další účetní zápisy kdykoli později do uzavřených účetních knih s výjimkou přeměny společnosti".
V praxi se tedy transakce týkajících se minulého účetního období účtovaly do běžného účetního období. Tím docházelo k tomu, že bylo zkresleno jak běžné období, kam zaúčtovaná transakce nepatřila, tak minulé období, kde zaúčtována nebyla.
2 Úprava minulého období ve výkazech běžného období
Zavedení nové položky Jiného výsledku hospodaření minulých let má uvedenému zkreslení běžného i minulého období, zpravidla vždy i s dopadem do výsledku hospodaření těchto období, zabránit. V praxi to ovšem znamená nejen změnu způsobu účtování transakcí patřících do minulého (nebo minulých) účetních období nikoliv výsledkově, nýbrž do kapitálu, ale zároveň také úpravu vykazování minulého účetního období v účetních výkazech. Položky minulého účetního období by se totiž v těchto případech ve výkazech měly upravit na takovou výši, jaká by byla, kdyby se v minulém účetním období tato transakce zaúčtovala. Tím se zároveň zajistí srovnatelnost vykazovaných informací tak, jak to požaduje vyhláška č. 500/2002 Sb. v § 4 odst. 5), kde se uvádí:
"Každá z položek rozvahy, z položek výkazu zisku a ztráty a z položek přehledu o změnách vlastního kapitálu obsahuje též informaci o výši této položky uvedené za bezprostředně předcházející účetní období (dále jen "minulé účetní období"). V případě, že informace uváděné za minulé a běžné účetní období nejsou srovnatelné, upraví se informace za minulé účetní období s ohledem na významnost podle § 19 odst. 6 zákona
(kde se uvádí, co to je srovnatelná informace - poznámka auditorky).
Každá úprava informací za minulé účetní období, popřípadě ponechání nesrovnatelných informací se odůvodní v příloze"
.
Představme si modelovou situaci, že se po uzavření účetních knih a po sestavení účetní závěrky za rok X zjistilo, že v roce X nebyl zaúčtován výnos 100, který tam věcně patřil.
V roce X byl vykázán výsledek hospodaření 500.
Transakce bude zaúčtována v roce X+1 na účet jiného výsledku hospodaření minulých let, neboť v nerozděleném zisku minulých let by tato částka v případě správného zaúčtování výnosu v minulém období již byla (převedená ve schvalovacím řízení). Ve výkazech roku X+1 bude upraveno minulé účetní období na částku 600, neboť tento zisk by byl v roce X vykázán v případě, že by se tam výnos 100 zaúčtoval. Porovnání dopadu do vlastního kapitálu v rozvaze za dvě účetní období by to vypadalo následovně:
           Rozvaha roku X+1                                 Rozvaha roku X          
----------------------------------------       ----------------------------------------
Pasiva                 Běžné      Minulé                            Běžné      Minulé 
                       období     období                           období      období 
----------------------------------------       ----------------------------------------
A.IV.3
Jiný VH minulých let    100 
----------------------------------------       ----------------------------------------
A. V.                                          A. V. 
VH běžného období                 600          VH běžného období     500 
----------------------------------------       ----------------------------------------
 
Kromě účtování na účet Jiného výsledku hospodaření minulých let je pochopitelně zároveň účtováno na souvztažné účty (v našem případě např. na účet odběratelů, případně na účet závazků ze splatné daně z příjmů a do nákladů na splatnou daň z příjmů, neboť v tomto případě by účetní jednotka měla podat dodatečné daňové přiznání). Proto je pak třeba z důvodu srovnatelnosti vykazovaných údajů upravit v účetních výkazech minulé účetní období i u těchto dalších položek, kterých by se uvedená transakce týkala (v našem případě v rozvaze položku odběratelů v aktivech a závazek ke státu v pasivech). Stejnou úpravu by bylo třeba udělat u odpovídajících položek ve výkazu zisku a ztráty (u položky odpovídajících výnosů a u výsledku hospodaření). Tyto úpravy si také ukážeme později na jednoduchých příkladech.
3
Interpretace
Národní účetní rady
Daleko dříve, než vstoupila v platnost tato úprava účetních předpisů, vydala Národní účetní rada interpretaci I-11 Srovnatelnost informací za běžné a minulé účetní období v individuální účetní závěrce podnikatelů (schválená na zasedání NÚR 29. ledna 2007). Již tato
interpretace
upozorňovala na nesprávnou úpravu českých účetních předpisů v případě účtování oprav chyb minulých účetních období, případně dalších transakcí, které se minulých účetních období týkají, avšak jsou účtovány v běžném období, i když třeba do mimořádných nákladů či výnosů. Objektivně nutno přiznat, že její schválení nebylo jednoduché a předcházela mu bouřlivá diskuse a námitky jak ve vnitřním, tak následně i ve vnějším připomínkovém řízení. Vzhledem k tomu, že
interpretace
neřeší způsob účtování, ale správnost vykazování, největší problém vznikal právě diskutovanou úpravou minulého účetního období v účetních výkazech. Jedním z nejčastějších argumentů bylo, že uvedenou úpravou minulého účetního období ve výkazech běžného období dochází k porušování zásady bilanční kontinuity.
4 Zásada bilanční kontinuity
Dlouhodobě zavedená praxe vykazování minulého účetního období v rozvaze je založená na dodržování
zásady bilanční kontinuity.
Podstata této zásady spočívá v tom, že konečné zůstatky rozvahových účtů hlavní knihy na konci účetního období, se rovnají počátečním zůstatkům těchto účtů na počátku následujícího účetního období.
V rozvaze sestavované za běžné účetní období se pak sloupec minulého účetního období v aktivech i v pasivech rovná sloupci rozvahy běžného období (v aktivech sloupci netto) minulého roku. Pokud se ovšem zaúčtuje v běžném období transakce patřící do minulého období nikoliv výsledkově, ale do kapitálu, měly by se opravit všechny položky v rozvaze i ve výkazu zisku a ztráty minulého účetního období na takovou výši, která by byla, kdyby se tyto transakce účtovaly již v minulém období. Účtováním do vlastního kapitálu na účet jiného výsledku hospodaření se upravuje položka výsledku hospodaření minulých let, kam by se při správném výsledkovém účtování v minulém období dostala v následujícím období při rozdělení zisku ve schvalovacím řízení. Účtování na účet jiného výsledku hospodaření je tedy pouze rozdělením účtu nerozděleného výsledku minulých let, případně neuhrazené ztráty minulých let. Problémem však zůstává skutečnost, že položka jiného výsledku hospodaření zatím schvalovacím řízením neprošla.
Účtování transakcí týkajících se minulého účetního období v následujícím období neznamená opravu konečných zůstatků již uzavřeného minulého účetního období, ale na správnou výši se upraví položky minulého účetního období ve výkazech běžného období. Přitom konečné zůstatky rozvahových účtů hlavní knihy minulého období jsou správně převedeny jako počáteční zůstatky rozvahových účtů hlavní knihy, takže bilanční
kontinuita
je zachována. Účtování transakcí týkajících se minulého účetního období se provádí až poté, co byly zůstatky správně převedeny při dodržení zásady bilanční kontinuity. Uvedená úprava se tedy týká až následného vykazování srovnatelných informací, je vysvětlena v příloze a nelze ji považovat za porušení zásady bilanční kontinuity.
Jestliže se vrátíme k výše uvedenému modelovému příkladu, je zřejmé, že více transparentní dodržení zásady bilanční kontinuity by bylo v případě, že by se minulé účetní období vykazovalo v případě prováděných úprav ve dvou položkách -převedený zůstatek minulého období a úprava.
Pokud by to nebylo možné udělat přímo ve výkazu, je nutné to uvést v příloze tak, aby to pro uživatele účetní závěrky bylo transaprentní.
           Rozvaha roku X+1                                 Rozvaha roku X          
----------------------------------------       ----------------------------------------
Pasiva                 Běžné      Minulé                            Běžné      Minulé 
                       období     období                           období      období 
----------------------------------------       ----------------------------------------
A.IV.3
Jiný VH minulých let    100 
----------------------------------------       ----------------------------------------
A.V.                                           A.V. 
VH běžného období                 500          VH běžného období     500 
úprava                            100
----------------------------------------       ----------------------------------------
5 Příklady účtování a vykazování jiného výsledku hospodaření minulých let
Vyhláška č. 500/2002 Sb. uvádí v § 15a následující situace, kdy má účetní jednotka účtovat na účet jiného výsledku hospodaření minulých let a jako samostatnou položku ho vykazovat:
-
zaúčtování rozdílů ze změn účetních metod,
-
část odložené daně v prvním roce účtování o odložené dani (způsob účtování této transakce do vlastního kapitálu existoval již v minulosti),
-
opravy v důsledku nesprávného účtování nebo neúčtování o nákladech a výnosech v minulých účetních obdobích, pokud jsou významné.
Účtování a způsob vykazování uvedených situací si nyní ukážeme na jednoduchých modelových příkladech.
PŘÍKLAD 1 (ROZDÍLY ZE ZMĚNY ÚČETNÍ METODY)
Účetní jednotka vykazuje v účetní závěrce roku X zásobu hotových výrobků ve výši 400 000 Kč. V roce X byly výrobky oceňovány pouze přímými náklady. Na základě úpravy metody kalkulace se účetní jednotka rozhodla od roku X+1 zahrnovat do oceňování výrobků také část výrobní režie, která představuje 20% z přímých nákladů. U zásoby hotových výrobků na skladě činí tato částka 80 000 Kč.
Změna metody oceňování hotových výrobků bude zaúčtována v roce X+1 do jiného výsledku hospodaření minulých let souvztažně s účtem výrobků. Z důvodu srovnatelnosti ocenění vykazované položky hotových výrobků v rozvaze v roce X+1 s rokem X, bude zároveň upraveno ocenění výrobků a výsledek hospodaření minulého účetního období na takovou úroveň, která by byla, kdyby ke změně metody oceňování došlo již v roce X.
Pro názornost zobrazení účtování o změně metody ocenění hotových výrobků budeme předpokládat, že v roce X+1 nebyly žádné výrobky vyrobeny ani prodány.
--------------------------------------------------------------------------
Operace v roce X                                         Kč      MD     D
--------------------------------------------------------------------------
Zůstatek výrobků na skladě                            400 000   123 
--------------------------------------------------------------------------
Uzavření účtu výrobků koncem roku na konečný 
účet rozvažný                                         400 000   702    123 
--------------------------------------------------------------------------
 
--------------------------------------------------------------------------
Operace v roce X+1                                       Kč      MD     D 
--------------------------------------------------------------------------
Otevření účtu výrobků na začátku roku                 400 000   123    701 
--------------------------------------------------------------------------
Zaúčtování změny metody oceňování výrobků              80 000   123    427 
--------------------------------------------------------------------------
Uzavření účtu výrobků koncem roku                     480 000   702    123 
--------------------------------------------------------------------------
Dopad do rozvahy (zachování bilanční rovnice) a do výsledovky:
                          Rozvaha k 31. 12. X+1 
--------------------------------------------------------------------------
Aktiva        Běžné      Minulé      Pasiva               Běžné    Minulé 
              období     období                           období   období   
--------------------------------------------------------------------------
Výrobky                              VH běžného období             xxx xxx  
- úprava MO   480 000   400 000      - úprava MO                    80 000   
                         80 000 
--------------------------------------------------------------------------
                                     Jiný VH min. období  80 000 
--------------------------------------------------------------------------
Úprava MO                80 000      Úprava MO                      80 000 
--------------------------------------------------------------------------
 
--------------------------------------------------------------------------
                      Výkaz zisku a ztráty k 31. 12. X+1 
--------------------------------------------------------------------------
                                                          Běžné     Minulé
                                                          období    období
Úprava položky MO Změny stavu zásob hotových výrobků                80 000
Úprava výsledku hospodaření minulého období (zvýšení)               80 000 
PŘÍKLAD 2 (PRVNÍ ROK ÚČTOVÁNÍ O ODLOŽENÉ DANI)
Účetní jednotka má v roce X+1 prvním rokem povinnost účtovat o odložené dani. Předpokládáme v běžném i budoucím účetním období sazbu daně z příjmů 20%. Odloženou daň zjišťuje účetní jednotka z přechodných rozdílů účetních a daňových odpisů. K tomuto účelu byly zjištěny následující účetní a daňové zůstatkové ceny v roce X+1:
Účetní zůstatková cena dlouhodobého majetku k 1. 1.          15 300 000 Kč 
--------------------------------------------------------------------------
Daňová zůstatková cena dlouhodobého majetku k 1. 1.          12 600 000 Kč
--------------------------------------------------------------------------
Účetní zůstatková cena dlouhodobého majetku k 31. 12.        13 700 000 Kč 
--------------------------------------------------------------------------
Daňová zůstatková cena dlouhodobého majetku k 31. 12.        11 800 000 Kč 
--------------------------------------------------------------------------
 
 
--------------------------------------------------------------------------
Datum  Operace v roce X+1                                Kč      MD     D
--------------------------------------------------------------------------
1/1    Odložený daňový závazek 
       (15 300 000 - 12 600 000) x 0,2                540 000   427    481 
31/12  Odložený daňový závazek 
       (13 700 000 - 11 800 000) x 0,2 = 
       = zůstatek účtu 481                            380 000 
31/12  Částka k zaúčtování (540 000 - 380 000) =      160 000   481    592 
--------------------------------------------------------------------------
Dopad do rozvahy (zachování bilanční rovnice) a do výsledovky v roce X+1
                          Rozvaha k 31. 12. X+1 
--------------------------------------------------------------------------
Aktiva        Běžné      Minulé      Pasiva               Běžné    Minulé 
              období     období                           období   období   
--------------------------------------------------------------------------
                                     Odložený daňový 
                                     závazek             380 000 
--------------------------------------------------------------------------
                                             Odložený daňový 
                                     závazek (úprava MO) 540 000 
--------------------------------------------------------------------------
                                     VH běžného roku     +160 000  xxx xxx 
                                     - úprava MO 
                                     (snížení)                    -540 000 
--------------------------------------------------------------------------
                                     Jiný VH min. let    -540 000 
Úprava MO                   0        Úprava MO                         0 
--------------------------------------------------------------------------
 
--------------------------------------------------------------------------
                      Výkaz zisku a ztráty k 31. 12. X+1 
--------------------------------------------------------------------------
                                                         Běžné      Minulé
                                                         období     období
--------------------------------------------------------------------------
Odložená daň minulého období - náklad (úprava)                    -540 000 
--------------------------------------------------------------------------
Výsledek hospodaření běžného období                      160 000   xxx xxx   
- úprava MO (snížení)                                             -540 000     
PŘÍKLAD (OPRAVA CHYBY MINULÉHO OBDOBÍ)
Účetní jednotka zjistila v roce X+1 (po uzavření účetních knih), že v roce X nezaúčtovala do výnosů fakturu ve výši 100 000 Kč, ani tuto částku nezdanila. Podala dodatečné daňové přiznání za rok X (modelová sazba daně z příjmů 20%) a v roce X+1 zaúčtovala opravu chyby (fakturu odběrateli) do jiného výsledku hospodaření (pro zjednodušení neuvažujeme DPH) následovně:
--------------------------------------------------------------------------
Operace v roce X+1                                       Kč      MD     D
--------------------------------------------------------------------------
Faktura odběrateli                                     100 000   311 
--------------------------------------------------------------------------
Dodatečné daňové přiznání                               20 000   341 
--------------------------------------------------------------------------
Zdaněný výnos                                           80 000   427 
--------------------------------------------------------------------------
Dopad do rozvahy (zachování bilanční rovnice) a do výsledovky v roce X+1
                          Rozvaha k 31. 12. X+1 
--------------------------------------------------------------------------
Aktiva        Běžné      Minulé      Pasiva               Běžné    Minulé 
              období     období                           období   období   
--------------------------------------------------------------------------
Odběratelé              xxx xxx      Daňové závazky               xxx xxx 
- úprava MO             100 000      - úprava MO                   20 000
--------------------------------------------------------------------------
                                     HV běžného roku              xxx xxx
                                     - úprava MO (zvýšení)         80 000 
--------------------------------------------------------------------------
                                     Jiný VH min. let     80 000 
--------------------------------------------------------------------------
Úprava X+1              100 000      Úprava X+1                   100 000 
--------------------------------------------------------------------------
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------
                      Výkaz zisku a ztráty k 31. 12. X+1 
--------------------------------------------------------------------------
                                                         Běžné      Minulé
                                                         období     období
--------------------------------------------------------------------------
Úprava výnosů minulého období                                      100 000 
--------------------------------------------------------------------------
Úprava nákladu MO - daň z příjmů splatná                           -20 000
--------------------------------------------------------------------------
Úprava výsledku hospodaření MO (zvýšení)                            80 000
--------------------------------------------------------------------------
O tom, co se stane s jiným výsledkem hospodaření minulých let, musí rozhodnout valná hromada při schvalování účetní závěrky a rozdělení zisku v následujícím účetním období (X+2). V každém případě je třeba zůstatek z účtu 427 - Jiný výsledek hospodaření do konce následujícího období zúčtovat stejným způsobem, jako je tomu u účtu 431 - Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení.
1) Viz Směrná účtová osnova v příloze č. 4 k vyhlášce č. 500/2002 Sb.