Pronájem hausbótu

Pronájem hausbótu
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropské unie ze dne 15. listopadu 2012, ve věci C-532/11 Leichenich, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 4 odst. 3 písm. a) a b) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 78 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Článek 13 část B písm. b) šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977, o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, musí být vykládán tak, že pojem „pacht nebo nájem nemovitého majetku" zahrnuje nájem hausbótu, včetně k němu přiléhajícího prostoru a mola, který je pomocí obtížně uvolnitelných úchytů upevněn ke břehům a ke korytu řeky, spočívá na vymezeném a identifikovatelném stanovišti na řece a je podle nájemní smlouvy určen výhradně k trvalému užívání jako restaurace s diskotékou na tomto stanovišti. Takový nájem představuje jediné plnění osvobozené od daně, aniž je třeba rozlišovat mezi nájmem hausbótu a nájmem mola.
2) Takový hausbót není vozidlem ve smyslu v čl. 13 části B písm. b) bodu 2 směrnice 77/388.
Podle uzavřené smlouvy byly poskytnuty parcely k dispozici uživatelům za účelem užívání hausbótu včetně mola jakožto restaurace. Dotčený hausbót byl upevněn na tomtéž místě již několik let, nikdy s ním nebylo hýbáno a je znehybněn prostřednictvím lan, řetězů a kotev. Neměl motor ani vlastní pohon. Kromě toho byl připojen k vodovodní a elektrické síti, má svou vlastní adresu, telefonní linku, jakož i nádrž na odpadní vodu. Spor se týkal toho, zda má být tento nájem osvobozen jako nájem nemovitého majetku, správce daně byl názoru, že se jedná o pronájem movitého majetku. Zajímavé a neobvyklé na tomto případu je, že předběžná otázka nebyla položena v rámci správního soudnictví, ale v rámci občanského soudu, kdy plátce požadoval po daňovém poradci náhradu škody.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty