Zpětné zrušení registrace plátce

Zpětné zrušení registrace plátce
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropske unie ze dne 6. září 2012 , ve věci C-273/11 Mecsek-Gabona Kft, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 64 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů,
-
§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Článek 138 odst. 1 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty, ve znění směrnice Rady 2010/88/EU ze dne 7. prosince 2010, musí být vykládán v tom smyslu, že nebrání tomu, aby za takových okolností, jaké jsou dány v původním řízení, nebyl prodávajícímu přiznán nárok na osvobození od daně u dodání uvnitř Společenství, je-li z hlediska objektivních okolností prokázáno, že prodávající nesplnil důkazní povinnosti nebo že věděl nebo měl vědět, že plnění, které uskutečnil, bylo součástí podvodu, jehož se dopustil pořizovatel, a nepřijal veškerá opatření, která po něm mohla být rozumně požadována k zabránění jeho vlastní účasti na tomto podvodu.
2) Osvobození dodání uvnitř Společenství od daně ve smyslu čl. 138 odst. 1 směrnice 2006/112, ve znění směrnice 2010/88, nelze prodávajícímu odepřít pouze z toho důvodu, že správce daně jiného členského státu vyškrtl z rejstříku identifikační číslo pro DPH pořizovatele sice až po dodání zboží, avšak se zpětným účinkem k datu před tímto dodáním.
Maďarská společnost Mecsek-Gabona Kft provozovala velkoobchod a dodávala zboží italské společnosti. Ke dni prodeje byla kupující společnost uvedená v rejstříku plátců DPH. Zboží si italská firma vyzvedla přímo v Maďarsku. Při kontrole italských orgánů se zjistilo, že na adrese italské firmy nikdy tato firma nesídlila, a proto byla zpětně vyškrtnuta ze seznamu plátců. Na základě toho dospěly k názoru, že maďarská firma tímto neprokázala intrakomunitární dodávku, a nebylo tedy možné tuto dodávku osvobodit.
Jde o rozsudek, který značně posiluje právní jistotu plátců. Případy, kdy byl plátce zpětně vyškrtnut, se objevují poměrně často a čeká se na rozhodnutí soudů, jaký postoj k této věci zaujmou. Nyní je jasné, jakým způsobem budou muset tyto případy rozhodovat. Důležité také je, že v případě, že se pořizovatel ve věci v původním řízení dopustil podvodu, je důvodné, aby nárok prodávajícího na osvobození od DPH podléhal požadavku dobré víry. Další výrazný posun v judikatuře spatřuji v tom, že se opakovaně místo slov mohl nebo měl vědět používají slova „věděl nebo měl vědět“.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty