Prekluzivní lhůta pro uplatnění nároku na odpočet DPH

Prekluzivní lhůta
pro uplatnění nároku na odpočet DPH
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 12. července 2012, ve věci C-284/11 EMS-Bulgaria Transport OOD, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 25 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů,
-
§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů,
-
§ 73 odst. 1 písm. b) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Článek 179 odst. 1 a články 180 a 273 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musejí být vykládány v tom smyslu, že nebrání existenci takové prekluzivní lhůty omezující uplatnění nároku na odpočet, jako je lhůta dotčená v původním řízení, za předpokladu, že v praxi neznemožňuje nebo nadměrně neztěžuje uplatnění tohoto nároku. Takové posouzení přísluší předkládajícímu soudu, který může vzít v úvahu zejména později provedené následné prodloužení prekluzivní lhůty, jakož i délku registračního řízení pro účely daně z přidané hodnoty, které se musí uskutečnit ve stejné lhůtě, aby bylo možné uplatnit uvedený nárok na odpočet.
2) Zásada daňové neutrality brání sankci spočívající v odepření nároku na odpočet v případě opožděného odvedení daně z přidané hodnoty, ale nebrání výběru úroků z prodlení, s výhradou toho, že tato sankce dodrží zásadu proporcionality, ověření čehož přísluší předkládajícímu soudu.
Frima EMS-Bulgaria Transport OOD pořídila v listopadu 2008 deset kamionů ze Španělska, v prosinci podala přihlášku k DPH, která byla v lednu následujícího roku vyřízená. V červnu potom podala daňové přiznání, ve kterém přiznala daň z pořízeného zboží a zároveň uplatnila nárok na odpočet daně. Tento nárok na odpočet byl však zpochybněn, protože byl podle správce daně uplatněn pozdě.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty