Osvobození převodu akcií, které ve skutečnosti znamenaly prodej nemovitostí

Osvobození převodu akcií, které ve skutečnosti znamenaly prodej nemovitostí
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 5. července 2012, ve věci C-259/11 DTZ Zadelhoff, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 54 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů,
-
§ 8 odst. 3 zákona č. 280/2009 Sb., daňového řádu
Článek 13 část B písm. d) bod 5 šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně musí být vykládán v tom smyslu, že se toto ustanovení vztahuje na takové operace, jako jsou operace dotčené v původním řízení, jejichž cílem je převod akcií dotčených společností a které vedly k tomuto výsledku, avšak které se v konečném důsledku vztahují na nemovitosti držené dotčenými společnostmi a na jejich (nepřímý) převod. Výjimka z tohoto osvobození od daně stanovená v tomtéž bodě 5 druhé odrážce se nepoužije, pokud členský stát nevyužil možnosti stanovené v čl. 5 odst. 3 písm. c) uvedené směrnice, považovat za hmotný majetek akcie nebo podíly rovnocenné akciím, které držiteli právně nebo fakticky poskytují vlastnické právo nebo právo držby nemovitosti.
Společnost se sídlem ve Švédsku vlastnila všechny akcie jiné společnosti, která měla ve svém majetku nemovitosti v Amsterdamu. Společnost DTZ měla zprostředkovat prodej těchto nemovitostí tím, že švédská společnost prodá akcie společnosti, vlastnící nemovitosti. Po prodeji neodvedla zprostředkující společnost DPH, protože měla za to, že jsou tyto služby buď osvobozeny, nebo není místo zdanitelného plnění podle pravidla B2B v Nizozemí. SDEU dospěl k závěru, že směrnice umožňuje považovat akcie, jejichž hodnota je ve skutečnosti vlastnickým právem. Protože však toto ustanovení Nizozemsko neimplementovalo do svého národního předpisu, proto se ho nemohlo dovolávat.