Nárok na odpočet

Nárok na odpočet
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropske unie ze dne 29. března 2012, ve věci C-414/10 Veleclair SA, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 17 odst. 2 písm. b) šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně musí být vykládán v tom smyslu, že členskému státu neumožňuje podmiňovat nárok na odpočet daně z přidané hodnoty při dovozu předchozím skutečným uhrazením této daně osobou povinnou k dani, je-li naposled uvedená osoba totožná s osobou oprávněnou k provedení odpočtu daně. Společnost Véleclair dovážela jízdní kola, o kterých uváděla, že pocházejí z Vietnamu. Francouzská celní správa měla naopak za to, že tato jízdní kola pocházejí ve skutečnosti z Číny, a proto následně uložila společnosti Véleclair povinnost zaplatit clo a antidumpingové clo. S tím souvisela povinnost doplatit i DPH, ačkoli společnost tuto částku neuhradila, uvedla ji při vstupu do konkurzu.
Společnost Véleclair tvrdila, že výkon jejího práva na odpočet daně nemůže být podmiňován předchozím skutečným uhrazením této daně a SDEU tento názor potvrdil.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty