Telefonní karty

Telefonní karty
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 3. května 2012, ve věci C-520/10 Lebara Ltd, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 36a zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 2 bod 1 šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 2003/92/ES ze dne 7. října 2003, musí být vykládán v tom smyslu, že poskytovatel telefonních služeb, který nabízí telekomunikační služby spočívající v tom, že jsou distributorovi prodávány telefonní karty, které obsahují veškeré informace nezbytné pro uskutečnění mezinárodních telefonních hovorů prostřednictvím infrastruktury dané k dispozici zmíněným poskytovatelem a které jsou distributorem jeho jménem a na jeho účet prodávány koncovým uživatelům, a to buď přímo, nebo prostřednictvím dalších osob povinných k dani, jako například velkoobchodníků nebo maloobchodníků, uskutečňuje poskytnutí telekomunikační služby distributorovi za protiplnění. Naproti tomu zmíněný operátor neuskutečňuje druhé poskytování služeb za protiplnění koncovému uživateli, když tento uživatel poté, co nabude telefonní kartu, vykoná právo uskutečňovat telefonní hovory za použití informací uvedených na této kartě.
Společnost Lebara prodává prostřednictvím dalších distributorů telefonní karty, umožňující telefonovat do třetích zemí za výhodných podmínek. Společnost Lebara neznala totožnost koncového uživatele, zavedla však systémy, které jí umožňovaly zpětně vysledovat použití každé z prodaných karet, a zejména zjistit, zda je karta dosud platná a jaký je na ní zůstatek, z jakých čísel bylo její pomocí voláno, jakož i čísla, na která bylo voláno. Žádný z distributorů ani nikdo jiný neměl k těmto systémům přístup. Spor mezi společností a správcem nastal v otázce, kdo a kdy provádí zdanitelné plnění, zda lze za plnění považovat již vydání karty, či až místo poskytnutí telekomunikačních služeb, tedy třetí země.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty