Rozsudek vydaný po prekluzi

Rozsudek vydaný po prekluzi
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropske unie ze dne 29. března 2012, ve věci C-500/10 Ufficio IVA di Piacenza, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
Článek 4 odst. 3 SEU a články 2 a 22 šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, musí být vykládány tak, že v oblasti daně z přidané hodnoty nebrání uplatnění takového mimořádného vnitrostátního ustanovení, jako je ustanovení dotčené ve věci v původním řízení, které stanoví automatické ukončení řízení probíhajících před daňovým soudem ve třetím stupni, pokud byla tato řízení zahájena žalobami podanými v prvním stupni více než deset let, a ve skutečnosti více než čtrnáct let, před datem vstupu tohoto ustanovení v platnost, a pokud orgán daňové správy neměl v prvních dvou stupních řízení úspěch, přičemž následkem uvedeného automatického ukončení je, že rozhodnutí soudu druhého stupně se stává pravomocným a daňová pohledávka, které se orgán daňové správy dovolává, zaniká.
Z judikátu není přesně zřejmá vnitrostátní úprava. Rozsudek nám tedy nedává vodítko, jak řešit nadměrný odpočet, který je posléze přezkoumáván soudem, a tento nedá správci daně po prekluzi za pravdu. Není v tuto chvíli zřejmé, zda se má podané daňové přiznání považovat za konkludentně vyměřené či zda se jedná o škodu způsobenou nesprávným úředním postupem.

Související dokumenty