Soukromé využití budovy

Soukromé využití budovy
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropske unie ze dne 29. března 2012, ve věci C-436/10 BLM SA, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 56 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Článek 6 odst. 2 první pododstavec písm. a) a článek 13 část B písm. b) šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 95/7/ES ze dne 10. dubna 1995, musí být vykládány v tom smyslu, že brání vnitrostátním právním předpisům, podle kterých se i v případě, kdy nejsou naplněny znaky pachtu nebo nájmu nemovitého majetku ve smyslu tohoto článku 13 části B písm. b), považuje za poskytování služeb osvobozené od daně z přidané hodnoty ve smyslu posledně uvedeného článku užívání části budovy – jež byla postavena osobou povinnou k dani, která je právnickou osobou, nebo jejímž držitelem je na základě věcného práva k nemovitosti posledně zmíněná osoba – pro soukromé potřeby zaměstnanců této osoby povinné k dani, je-li daň z tohoto majetku odvedená na vstupu odpočitatelná.
2) Předkládajícímu soudu přísluší posoudit, zda v takové situaci, jako je ta, která je předmětem věci v původním řízení, lze mít za to, že se jedná o nájem nemovitého majetku ve smyslu uvedeného v článku 13 části B písm. b).
Společnost BLM nabyla vkladem od svých jednatelů užívací právo na dobu 20 let k budově, kterou tito předtím nechali postavit a pro jejíž výstavbu si zvolili postavení plátců DPH. V této budově mají trvalé bydliště spolu se svými dětmi. Společnost BLM má v uvedené budově kancelář a archiv. Společnost BLM odpočetla ve svém daňovém přiznání ve čtvrtém čtvrtletí roku 2003, kdy byla odpočtena částka 42 420,61 eur. Finanční úřad tento odpočet napadl, protože je podle něho nemovitost využívána k osvobozenému nájmu. Rozsudek se vyrovnává s rozsudkem C-269/00 Seeling Recueil, s. I-4101, podle kterého je jednou z podmínek nájmu platba nájemného, nájemní smlouva a vyloučení přístupu třetích osob.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty