Nárok na odpočet z dokladů vystavených na společníky

Nárok na odpočet z dokladů vystavených na společníky
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 1. března 2012, ve věci C-280/10 Kopalnia Odkrywkowa Polski, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 72 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů,
-
§ 73 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů,
-
§ 79 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
1) Články 9, 168 a 169 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládány v tom smyslu, že brání vnitrostátní právní úpravě, která neumožňuje společníkům určité společnosti ani této společnosti uplatnit nárok na odpočet daně z přidané hodnoty odvedené na vstupu z investičních nákladů vynaložených těmito společníky před vznikem a registrací uvedené společnosti pro potřeby a za účelem ekonomické činnosti této společnosti.
2) Článek 168 a článek 178 písm. a) směrnice 2006/112 musí být vykládány v tom smyslu, že brání vnitrostátní právní úpravě, podle níž za takových okolností, jaké jsou dány v původním řízení, nemůže společnost odečíst daň z přidané hodnoty odvedenou na vstupu, pokud faktura, která byla vyhotovena před registrací a identifikací uvedené společnosti pro účely daně z přidané hodnoty, byla vystavena na jména společníků této společnosti.
V daném případě koupili dva společníci, jako fyzické osoby, povrchové lomy a o několik měsíců později je vložili do nově založené společnosti a z těchto daňových dokladů uplatnili nárok na odpočet. Sami přitom nárok na odpočet uplatnit nemohli, protože podle vnitrostátní úpravy považuje vklad za osvobozené plnění bez nároku na odpočet daně. Jak vyplynulo z jednání, pokud by byly lomy koupeny přímo na společnost, potom by nárok na odpočet, v souladu s § 79 tuzemského zákona o DPH, vznikl.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty