Sazba u dopravy na parkoviště

Sazba u dopravy na parkoviště
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 19. ledna 2012, ve věci C-117/11 Purple Parking a Airparks Services, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 47 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Šestá směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 92/111/EHS ze dne 14. prosince 1992, musí být vykládána v tom smyslu, že pro účely stanovení sazby daně z přidané hodnoty pro služby spočívající v zaparkování vozidla a pro přepravu cestujících tohoto vozidla mezi parkovištěm a letištním terminálem, jedná se za okolností jako jsou ve věci v původním řízení, považovat za poskytnutí jedné komplexní služby, ve které je parkovací služba hlavní službou.
Spor nastal mezi provozovatelem parkoviště a správcem daně. Zákazník zaparkoval svým automobilem na parkovišti v blízkosti letiště, po té byl spolu se spolucestujícími a zavazadly, dopraven autobusem na letiště a po návratu z cesty byl zase zpět dovezen na letiště. Za tuto službu platil výhradně podle počtu zaparkovaných dní vozidla, bez ohledu na počet spolucestujících. Spor se týkal otázky, zda se jedná o jednu službu -parkování vozidla, spolu s doplňkovou službou odvozem cestujících, či zda se jednalo o dvě nezávislé služby, parkování a dopravu. Jde o další rozsudek, který nám částečně objasňuje problematiku single supply nebo multi supply.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty