Zdanění elektronického přenosu zpráv pro finanční ústavy SWIFT

Vydáno: 2 minuty čtení
Zdanění elektronického přenosu zpráv pro finanční ústavy SWIFT
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 28. července 2011, ve věci C-350/10 Nordea Pankki Suomi, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 54 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 13 část B písm. d) body 3 a 5 šesté směrnice [čl. 135 odst. 1, písm. d) Recastu, pozn. zpracovatele] Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně musí být vykládán v tom smyslu, že osvobození od daně z přidané hodnoty upravené v tomto ustanovení nezahrnuje služby elektronického přenosu zpráv pro finanční ústavy, které jsou předmětem věci v původním řízení.
Společnost Nordea zakoupila služby SWIFT, což je světová síť pomocí které dochází k elektronickému přenosu zpráv pro finanční ústavy. Tyto služby byly využívány především u mezinárodních plateb, ale v poslední době se začínají používat i pro tuzemské platby. Společnosti Nordea byla zamítnuta žádost o vrácení DPH, které zaplatila za tyto služby. Spor tedy nastal o to, zda služba spočívala v provedení příkazu k převodu určité částky z jednoho bankovního účtu na druhý nebo, zda se jednalo o poskytnutí informačního systému bance. Soudní dvůr Evropské unie, dále jen „SDEU“ nakonec dospěl k závěru, že se nejedná o poskytnutí osvobozených bankovních služeb.