Návrh směrnice o společném konsolidovaném korporátním základu daně: zůstanou české společnosti mimo hru?, 1. část

Vydáno: 19 minut čtení

Evropská komise pracovala na návrhu textu směrnice o společném konsolidovaném základu daně přes deset let. Ačkoliv návrh směrnice měl být publikován již v průběhu roku 2008, z nejrůznějších důvodů (především politických) došlo ke zveřejnění se zpožděním, a to 16. března 2011. Návrh společného konsolidovaného korporátního základu daně (CCCTB) lze považovat za skutečné unikum. Nebylo jednoduché vytvořit úplně nový daňový systém, pracovní skupina musela vzít v úvahu nespočet ekonomických, politických a rozpočtových konsekvencí, které zavedení systému bude bezpochyby mít. Vzhledem ke skutečnosti, že neexistují žádné mezinárodní zkušenosti s podobným projektem, je velmi těžké předvídat dopady. Proto ačkoliv již byla tato problematika mnoho diskutována na nejrůznějších fórech, bude diskutována i nadále. Podívejme se tedy v rámci série článků o CCCTB v první části na genezi, která návrhu směrnice předcházela.

Návrh směrnice o společném konsolidovaném korporátním základu daně: zůstanou české společnosti mimo hru?
doc. Ing.
Danuše
Nerudová
, Ph. D.
Ačkoliv hlavní prioritou Evropské unie byla od počátku celková harmonizace nepřímého zdanění, první snaha o identifikaci problémů v oblasti korporátního zdaňování přinesla v roce 1962 Neumarkova zpráva1, která na základě provedených analýz doporučovala harmonizovat tři oblasti korporativního zdaňování.
První oblastí, na kterou se studie zaměřila, bylo zdaňování dividend. Výzkum problematiky v jednotlivých státech odhalil, že ve většině států dochází k ekonomickému dvojímu zdaňování dividend, a proto bylo navrženo, aby došlo k harmonizaci zdaňování korporátních zisků a dividend, a jako jednotný model byl navržen systém rozdělování sazby daně (split-rate system).2 V roce 1975 Komise zveřejnila návrh směrnice na zavedení částečného imputačního kreditu v systémech korporativního zdaňování, která nakonec nenašla mezi členskými státy podporu, a byla odmítnuta.
Druhou oblastí, na kterou Neumarkova zpráva upozorňovala, byla potřeba eliminace právního dvojího zdanění u přeshraničních transakcí a situací. Vzhledem k hlavnímu cíli ekonomické integrace a vzniku Evropské unie - vytvoření jednotného trhu -bylo hlavní prioritou Evropské komise harmonizovat taková ustanovení z oblasti korporátního zdaňování, která ovlivňují hladké fungování jednotného trhu, což transakce v podobě přeshraničních výplat dividend, úroků nebo licenčních poplatků zcela jistě splňují. Tato snaha nakonec v souvislosti se zavedením jednotného trhu vyústila v přijetí směrnice o mateřských a dceřiných společnostech3, směrnice o fúzích4 a směrnice o úrokových platbách a licenčních poplatcích5. Došlo tedy pouze k harmonizaci dílčích vybraných ustanovení, nikoliv k harmonizaci korporativního zdaňování jako celku.
Třetí oblastí, kterou se Neumarkova zpráva zabývala, byla možnost strukturální harmonizace korporativního zdaňování (tzn. harmonizace daňového základu) a harmonizace sazeb. V roce 1975 tedy Evropská komise navrhla pásmo pro sazbu daně z příjmů korporací v rozmezí 45 až 55 % a dále jednotnou sazbu srážkové daně z dividend ve výši 25 %. Snaha Evropské komise harmonizovat (aproximovat) sazby korporátní daně selhala, mimo jiné i díky skutečnosti, že k prosazení směrnice je potřeba jednomyslnosti, tj. souhlasu všech členských států.6 Z výše uvedených důvodů Evropská komise tedy vzala zpět svůj návrh z roku 1975 a zároveň doporučila provést v této oblasti studii, která by brala v úvahu nejen perspektivy integrace, ale i výsledky daňových reforem, které proběhly v 80. letech.
Růst globalizace a vliv nadnárodních společností, které i přes existenci jednotného vnitřního trhu nemohly plně těžit z výhod, které by měl poskytovat, a to díky existenci odlišných systémů korporativního zdaňování, díky nimž vznikají společnostem vyvolané náklady zdanění, vedl Evropskou komisi k tomu, že v roce 1990 ustavila tzv. Rudingův výbor7, jehož úkolem bylo zaměřit se na zodpovězení otázek, zda odlišné systémy korporativního zdaňování způsobují bariéry na jednotném vnitřním trhu, zda tyto bariéry mohou být odstraněny pouhým působením tržních sil či probíhající daňovou konkurencí, nebo zda bude potřeba „umělého zásahu“. V neposlední řadě bylo cílem analyzovat, jaká opatření bude nutno v souvislosti s odstraněním bariér či s jejich zmírněním přijmout.
Na základě výsledků činnosti Rudingova výboru, které v roce 1992 byly shrnuty do Rudingovy zprávy,8 se Evropská komise zaměřila především na odstraňování ustanovení daňových předpisů jednotlivých členských států, které způsobují bariéry na jednotném trhu, dále na stanovení minimálních sazeb9 daně z příjmů korporací10 a zajištění transparentnosti daňových stimulů v oblasti podpory investic. Snaha Evropské komise v této oblasti ovšem byla neúspěšná a většina návrhů směrnic v této oblasti byla stažena (opět v důsledku vnímání snahy o harmonizaci spíše jako vměšování do vnitřních záležitostí členských států EU).
Devadesátá léta minulého století se vyznačovala významnými změnami v ekonomickém prostředí, na které měla pružně reagovat i daňová
legislativa
. Jednalo se především o vlny mezinárodních fúzí a akvizicí, rozvoj elektronického obchodování a růst mobility výrobních faktorů. Výše uvedené změny vedly v roce 1999 Evropskou radu k tomu, aby udělila Evropské komisi
mandát
k vypracování analytické studie o zdaňování korporací. Cílem studie11 bylo zaměřit se především na rozdíly v efektivních sazbách korporativních daní a dále posoudit vliv odlišných metod konstrukce základu daně na tyto efektivní sazby. Dalším důležitým cílem studie byla identifikace daňových ustanovení, která mohou na jednotném trhu brzdit přeshraniční ekonomické aktivity.
Studie odhalila, že v situaci, kdy v oblasti zdaňování korporací panují rozdílné efektivní sazby daně, patří daňové zatížení k velmi významným faktorům, jež ovlivňují rozhodování o umisťování investic. Na základě výše uvedené analýzy byly následně zvažovány čtyři možné varianty harmonizace systémů korporativního zdaňování:
-
zdanění v domácí zemi
12 - společnosti by pro celoevropské aktivity užívaly pravidla, která platí v zemi, kde má společnost sídlo nebo místo vedení; systém by byl volitelný - společnosti by si mohly zvolit, zda budou zisky zdaňovat v každé zemi jinak, nebo zda budou podléhat pouze jednomu daňovému systému;
-
společný konsolidovaný základ daně
13 -předpokládá, že pro společnosti, které si tento systém zvolí, bude existovat jednotný daňový základ (opět se musí jednat o společnosti s celoevropskými aktivitami);
-
evropská korporativní daň
14 - tento systém by zavedl jednotný konsolidovaný základ daně ovšem pouze pro velké nadnárodní společnosti; Evropská korporativní daň by byla spravována na úrovni Evropských společenství a také by samozřejmě v rámci Evropských společenství měla jednotnou sazbu;
-
povinný harmonizovaný základ daně
15 - tento systém by povinně zaváděl pro všechny společnosti v Evropských společenstvích (tedy domácí i mezinárodní) jednotný základ daně.
Následně po zveřejnění výsledků studie v roce 2001 Evropská komise svou strategii pro praktickou implementaci tzv. twin-track strategy, tzn. strategii, která sleduje dva cíle současně. Hlavním dlouhodobým cílem se stala implementace společného konsolidovaného základu daně korporací pro velké společnosti, zatímco v krátkodobém horizontu mělo být zavedení systému zdanění v domácí zemi pro malé a střední podniky. Rok 2001 lze tedy oficiálně považovat za rok, v němž byly započaty přípravné práce na projektu CCCTB.
Po deseti letech práce a diskuse návrhu na nejrůznějších odborných fórech zveřejnila Evropská komise 16. března 2011 návrh textu směrnice o CCCTB16 a předala jej dál Radě a Evropskému parlamentu a nově v souladu s Lisabonskými smlouvami taktéž národním parlamentům členských států Evropské unie. Jedná se o skutečně unikátní návrh, neboť Evropská komise navrhuje v podstatě zcela nový jednotný systém korporativního zdaňování, přičemž předem upozorňuje, že se jedná o jednotná pravidla pro konstrukci základu daně, nikoliv o návrh jednotné sazby daně.
V nově navrhovaném systému lze identifikovat pět základních principů, na kterých je postaven -
dobrovolnost, společný základu daně, možnost
konsolidace
, rozdělení konsolidovaneho základu daně mezi členské státy a princip jednoho správce daně
. Podívejme se nyní podrobně na jednotlivá pravidla a principy, která jsou v systému navrhována.
 
1 Způsobilé společnosti
Směrnice se vztahuje na společnosti založené podle právních předpisů členského státu, pokud má společnost jednu z forem uvedených v příloze I návrhu směrnice a dále pokud společnost podléhá některé z daní z příjmů právnických osob uvedených v příloze II nebo obdobné, následně zavedené dani. Směrnice se ovšem vztahuje i na společnosti založené dle právních předpisů třetí země, pokud má společnost formu podobnou jedné z forem uvedených v příloze I a dále pokud podléhá některé z daní z příjmů právnických osob uvedených v příloze II.
Komise může v souladu s článkem 127 návrhu směrnice přijímat akty v přenesené pravomoci 17, které mění přílohy I a II tak, aby zohlednily změny právních předpisů členských států o formách společností a o daních z příjmů právnických osob. Příloha II návrhu směrnice, která vyjmenovává daně z příjmů právnických osob, je v podstatě shodná s přílohou ke směrnici o mateřských a dceřiných společnostech.18
Při interpretaci výše uvedeného pravidla pro způsobilé společnosti může ovšem dojít k nejasnostem, neboť
text návrhu směrnice žádným způsobem neřeší situace, kdy např. společnost podléhá nějakému speciálnímu daňovému režimu, nebo pokud je od daně z příjmů právnických osob osvobozena, ať již částečně nebo úplně. Bude se i v těchto případech jednat o způsobilou společnost? Dále návrh směrnice jasně nestanovuje frekvenci aktualizace přílohy I, pokud dojde ke změnám v právních systémech členských států v podobě nové právní formy společnosti. Bude se aktualizovat jednou ročně nebo při každé změně?
Příloha I návrhu směrnice v bodě e) vyjmenovává české právní formy společností, na které se směrnice vztahuje. Konkrétně se jedná o akciovou společnost, společnost s ručením omezeným, veřejnou obchodní společnost, komanditní společnost a družstvo. Vzhledem ke skutečnosti, že pravidla pro způsobilost společností jsou kumulativní, je třeba v tomto ohledu ještě posoudit, zda výše uvedené právní formy společností podléhají dani z příjmů právnických osob (viz příloha II návrhu směrnice). Způsobilou společností zcela jistě v podmínkách české republiky nebude veřejná obchodní společnost.
Je ovšem způsobilou společností komanditní společnost?
Jak již bylo uvedeno výše, návrh směrnice nijak neřeší situace, kdy dani z příjmů právnických osob podléhá pouze část zisku společnosti.
 
2 Definice
Návrh směrnice v článku 4 vymezuje základní pojmy, které jsou dále v textu používány. Přestože byla Evropská komise vedena dobrým úmyslem, lze výčtu definovaných základních pojmů mnohé vytknout -především jeho nekompletnost. Například, ačkoliv je definován pojem výnos 19 zcela chybí definice pojmu náklad, který je dále v textu užíván.
Dále je nutno upozornit na odchylky české jazykové verze návrhu směrnice od anglické. Velmi často je zaměňován pojem výnos a příjem a dále náklad a výdaj.
 
3 Stálá provozovna
Článek 5 návrhu směrnice obsahuje definici stálé provozovny. Je zcela patrné, že text článku v podstatě přejímá definici stálé provozovny z článku 5 Modelové smlouvy OECD. Koncept stálé provozovny se týká nerezidentů, v jejichž případě se směrnice vztahuje pouze na příjmy dosažené v členském státě prostřednictvím stálé provozovny.20 Je nutno upozornit na skutečnost, že návrh směrnice neobsahuje ustanovení týkající se příjmů ze zahraničního nemovitého majetku, tak jak je obsaženo v článku 6 Modelové smlouvy OECD. Proto tedy
není jasné, zda budou platit pro příjem plynoucí z nemovitého majetku stejná pravidla, jako pro příjem plynoucí ze stálé provozovny
.
Další problémy by mohly vzniknout v zemích, které zastávají koncept službové stálé provozovny, tzn. i v české republice. Návrh textu směrnice neobsahuje alternativní ustanovení pro službové stálé provozovny, tak jak byl zaveden do Komentáře k Modelové smlouvě OECD v červnu 2008. Nicméně, celá řada zemí (včetně české republiky) dovozovala vznik službové stálé provozovny i před zakotvením alternativního ustanovení. Je ovšem nutno podotknout, že česká jazyková verze návrhu směrnice hovoří o „... trvalém zařízení, jehož prostřednictvím je zcela nebo z části vykonávána činnost.“
Byl by po případné implementaci směrnice do českého právního řádu interpretován článek 5 obdobným způsobem, tak jak je interpretován dnes u starých smluv o zamezení dvojího zdanění 21 (tzn. že stálá provozovna může vzniknout i z poskytování služeb)?
 
4 Volba systému stanoveného směrnicí
Článek 6 zakotvuje volitelnost systému jak pro daňového rezidenta členského státu, tak pro daňového nerezidenta členského státu. Dle článku 6 odst. 6 společnost, která je rezidentem členského státu, podléhá dani z příjmů podle tohoto systému ze všech příjmů z jakéhokoliv zdroje (ať již ze státu, kde je rezidentem, nebo mimo něj). Společnost, která je rezidentem třetí země, podléhá dani z příjmů právnických osob podle tohoto systému ve vztahu ke všem příjmům z činnosti prováděné prostřednictvím stálé provozovny v členském státě.
Článek 7 stanovuje, že jakmile si společnosti zvolí systém stanovený směrnicí, přestávají podléhat národním systémům daní z příjmů právnických osob. A dále článek 8 obsahuje pravidlo, že ustanovení směrnice mají přednost před jakýmikoliv ustanoveními jakékoliv smlouvy, uzavřené mezi členskými státy.
Z výše uvedených dvou ustanovení ovšem není jasné, v jakém rozsahu společnosti přestávají podléhat národním systémům daní z příjmů právnických osob. V Evropské unii existuje totiž celá řada členských států, kde součástí systému daně z příjmů právnických osob je např. municipální daň z příjmů nebo daň ve formě příplatku (solidární příplatek apod.). Přestanou společnosti podléhat i těmto typům daní pokud si zvolí systém CCCTB?
 
5 Výpočet základu daně
Článek 9 stanovuje obecné zásady, které je nutno dodržovat při konstrukci základu daně. Prvním pravidlem je, že při výpočtu základu daně se vezmou v potaz pouze zisky a ztráty, které byly realizovány. V této souvislosti je třeba zmínit, že v tomto bodě se návrh textu směrnice shoduje s pracovní variantou pravidel zveřejněných v roce 2008. Již tehdy panovala velká diskuse o tomto pravidlu, neboť většina systémů aplikovaných v členských státech umožňuje brát v potaz ztráty, které nebyly realizovány, a to formou částečných nebo zrychlených odpisů, nebo opravných položek či rezerv. Druhým pravidlem je, že transakce a zdanitelné události se oceňují jednotlivě. Výpočet základu daně se provádí konzistentním způsobem (případná změna musí být odůvodněna výjimečnými okolnostmi). Posledním pravidlem je, že základ daně se stanovuje pro každé zdaňovací období, které je definováno jako kterékoli období dvanácti měsíců.
Základ daně se dle článku 10 stanoví následovně:
ZD = P - OP - OV - DOP, kde
ZD je základ daně, P představuje příjem 22, OP je osvobozený příjem 23, OV představuje odčitatelné výdaje a DOP další odčitatelné položky.
Jak je patrné z konstrukce základu daně, jak je stanovena v článku 10, Evropská komise zvolila metodu, která je založena na výsledkovém přístupu [tzn., vychází se z celkových příjmů (výnosů)], a nikoliv na přístupu rozvahovém 24. Článek 11 obsahuje
taxativní
výčet osvobozených příjmů:
a)
dotace
přímo související s pořízením, výstavbou nebo zhodnocením dlouhodobých odpisovaných aktiv;
b)
výnosy ze zcizení aktiv, která jsou součástí souboru aktiv;
c)
přijaté rozdělované zisky;
d)
výnosy ze zcizení akcií;
e)
příjmy stálé provozovny ve třetí zemi -
návrh textu směrnice explicitně nezmiňuje, jaká metodika má být zvolena pro přiřazení zisku stálé provozovně, nicméně s ohledem na existenci smluv o zamezení dvojího zdanění se třetími zeměmi bude pravděpodobně použito standardní metodiky OECD
.
V článku 12 jsou definovány odčitatelné výdaje. Ty zahrnují veškeré náklady na prodej a výdaje (očištěné od daně z přidané hodnoty) vynaložené za účelem dosažení nebo zajištění příjmů, včetně nákladů na výzkum a vývoj a nákladů vynaložených při získávání vlastního nebo dluhového kapitálu pro účely podnikání. Odčitatelné výdaje zahrnují rovněž dary dobročinným organizacím. Odčitatelný výdaj na peněžní dar činí maximálně 0,5 % příjmů ve zdaňovacím období.
Interpretace
podmínky odčitatelnosti výdajů v podobě „vynaložení nákladů na dosažení a zajištění“ není jasná ve vztahu k následujícím článkům.
Jedná se o podmínku, která omezuje odčitatelnost obecně, či o podmínku, která nezávisle platí i pro následující článek 14, který se týká neodčitatelných výdajů, a článek 15 týkajícího se výdajů vynaložených ve prospěch akcionářů?
Obdobně nejasná
interpretace
vyplývá i z limitu odčitatelnosti daru.
Návrh směrnice explicitně hovoří o limitu u peněžních darů. Znamená to tedy, že dary nepeněžité povahy se odčítají v celkové výši bez horního limitu 0,5 % příjmů ve zdaňovacím období?
Návrh směrnice kromě definice odčitatelných výdajů taktéž taxativně v článku 14 definuje neodčitatelné výdaje, které jsou definovány následovně:
a)
rozdělované zisky a splátky vlastního kapitálu nebo dluhu;
b)
50 % nákladů na reprezentaci;
c)
převod nerozdělených zisků do rezervy, která je součástí vlastního kapitálu společnosti;25
d)
daň z příjmů právnických osob -
návrh směrnice nespecifikuje jasně, o jaký druh daně se jedná. S největší pravděpodobností měla Evropská komise na mysli daň, která je vyjmenována v příloze II návrhu směrnice. Jak již bylo ovšem uvedeno výše, není jasné, zda se taktéž jedná např. o municipální daň z příjmů či nějaký příplatek k dani z příjmů.
e)
úplatky;
f)
pokuty a penále placené veřejnému orgánu za porušení jakéhokoliv právního předpisu;
g)
náklady vynaložené společností na získání příjmů, které jsou osvobozeny; tyto náklady se stanoví paušální sazbou ve výši 5 % uvedených příjmů, pokud daňový poplatník nemůže prokázat, že vznikly náklady nižší;
h)
peněžní dary a příspěvky jiným než dobročinným organizacím -
jak již bylo uvedeno výše, lze interpretovat, že dary nepeněžité povahy nejsou považovány za neodčitatelné výdaje a odčítají se v plné výši?
i)
náklady na pořízení, výstavbu nebo zhodnocení dlouhodobých aktiv, která nesouvisejí s výzkumem a vývojem;
j)
daně vyjmenované v příloze III.
Poznámka: Pokračování komentáře k návrhu Směrnice o CCCTB naleznete v dalším čísle časopisu.
1 The EEC Reports on tax harmonization: reports of the final and financial committee and the reports of sub groups A, B and C (Neumark Report), Amsterdam: IBFD, 1963.
2 V této souvislosti je nutno zmínit, že další studie v roce 1972 (Van Temple report) naopak doporučovala zavést klasický systém zdaňování korporátních zisků a dividend.
3 Směrnice č. 90/434/EEC.
4 Směrnice č. 90/435/EEC.
5 Směrnice č. 2003/49/EC.
6 Dalším důvodem byla skutečnost, že členské státy tuto snahu vnímaly jako zasahování do jejich národní suverenity. Daně důchodového typu slouží jako tzv. vestavěné stabilizátory, jejichž prostřednictvím může vláda ovlivňovat hospodářský cyklus – v době recese se může snižováním daňových sazeb snažit nastartovat ekonomiku, v době hospodářského růstu se naopak prostřednictvím zvyšováním daňových sazeb zpomalovat růst a bránit tak přehřátí ekonomiky.
7 Členové výboru byli nezávislí experti v oblasti zdanění korporací, vedením výboru byl pověřen bývalý nizozemský ministr financí Onn Ruding.
8 Conclusions and recommendations of the Committee of Independent Experts on Company Taxation, Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 1992.
9 Zejména v kontextu boje se škodlivou daňovou konkurencí.
10 Evropská komise navrhla pro sazbu korporátní daně pásmo 30–40%.
11 Commission communication „Towards an Internal Market without tax obstacles: a strategy for providing companies with a consolidated corporate tax base for their EU-wide activities“, COM (2001) 582 final.
12 Home State Taxation.
13 Common Consolidated Tax Base.
14 European Union Company Tax.
15 Compulsory Harmonized Corporate Tax Base.
16 COM (2011) 121 final, SEC(2011) 315 final a SEC(2011) 316 final.
17 Tzn. na rozdíl od novelizace příloh směrnice o mateřských a dceřiných společnostech nebo směrnice o úrokových platbách a licenčních poplatcích, není třeba ke změně přílohy jednomyslné většiny členských států.
18 Směrnice č. 90/434/EEC.
19 V české jazykové verzi chybně přeložen jako příjem, i když tento „příjem“ je následně definován jako výnos.
20 V souladu s článkem 7 odst. 6 návrhu směrnice.
21 Tzn. u smluv o zamezení dvojího zdanění, které neobsahují zvláštní ustanovení týkající se poskytování služeb.
22 Zde je nutno opět upozornit na odlišnost české a anglické jazykové verze. Zatímco česká uvádí příjmy (i když v čl. 4 je tento výraz vydefinován jako výnos), anglická uvádí termín „revenues“.
23 Ibid.
24 Některé státy Evropské unie přistupují ke konstrukci základu daně rozvahovým způsobem – např. jako zvýšení čistého jmění.
25 Vymezení těchto výdajů za neodčitatelné se jeví za zcela nadbytečné, neboť převod nerozděleného zisku do rezervy nepředstavuje tok cash flow (nevzniká výdaj) a je účtován ve všech systémech rozvahově, nikoliv výsledkově, tudíž nevzniká náklad.

Související dokumenty