Je prodej stavebního pozemku zdanitelným plněním?

Vydáno: 4 minuty čtení
Je prodej stavebního pozemku zdanitelným plněním?
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 15. září 2011, ve věci C-180/10 a C-181/10 Sgaby a KuZ a Jeziorska-KuZ, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 5 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 56 odst. 2 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Dodání stavebního pozemku musí být považováno za plnění podléhající dani z přidané hodnoty na základě vnitrostátních právních předpisů členského státu, pokud tento členský stát využil možnosti stanovené v čl. 12 odst. 1 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty, ve znění směrnice Rady 2006/138/EHS ze dne 19. prosince 2006 nezávisle na trvalé povaze plnění nebo na otázce, zda osoba, která dodání uskutečnila, vykonává činnost výrobce, obchodníka nebo poskytovatele služeb v rozsahu, v němž toto plnění nepředstavuje pouhý výkon vlastnického práva jeho držitelem.
Fyzická osoba, která vykonávala zemědělskou činnost na pozemcích, které byly v návaznosti na změnu územních plánů, k níž došlo z důvodů nezávislých na vůli této osoby, překvalifikovány na pozemky určené k výstavbě, nesmí být považována za osobu povinnou k dani z přidané hodnoty ve smyslu čl. 9 odst. 1 a čl. 12 odst. 1 směrnice 2006/112, ve znění směrnice 2006/138, pokud začne uvedené pozemky prodávat, jestliže tyto prodeje spadají do rámce správy soukromého majetku této osoby.
Naopak, pokud tato osoba za účelem uskutečnění uvedených prodejů podnikne aktivní kroky k obchodnímu prodeji nemovitostí a využívá přitom prostředky podobné prostředkům používaným výrobcem, obchodníkem nebo osobou poskytující služby ve smyslu čl. 9 odst. 1 druhého pododstavce směrnice 2006/112, ve znění směrnice 2006/138, musí být tato osoba považována za osobu vykonávající „ekonomickou činnost“ ve smyslu uvedeného článku, a v důsledku toho musí být považována za osobu povinnou k dani z přidané hodnoty.
Skutečnost, že tato osoba je „zemědělcem podléhajícím daňovému paušálu“ ve smyslu čl. 295 odst. 1 bodu 3 směrnice 2006/112, ve znění směrnice 2006/138, je v tomto ohledu irelevantní.
Rozsudek se nezabývá definicí stavebního pozemku, protože její určení je v pravomoci jednotlivých členských států. Pro výklad tuzemského zákona není rozhodující irelevantnost použití daňového paušálu pro zemědělce, protože toto ustanovení Recastu nebylo implementováno. Ve vlastním sporu šlo o to, zda je předmětem daně prodej stavebního pozemku, který byl v obou případech použit pro zemědělskou činnost. V prvém případě však byl pořízen mimo obchodní majetek a po ukončení využití pro zemědělskou činnost byl prodáván, zatímco v druhém případě byl pořizován v rámci obchodního majetku a jako takový byl také prodáván. Bylo konstatováno, že pouhý výkon vlastnického práva jeho držitelem nemůže být sám o sobě považován za ekonomickou činnost a rovněž na toto nemá vliv skutečnost, že dotyčná osoba před převodem přistoupila k parcelaci pozemku za účelem dosažení nejlepší celkové ceny, ani délka, po kterou se uvedená plnění uskutečňovala, nebo objem příjmů, které z nich vyplynuly. Naopak má vliv, pokud osoba podnikne aktivní kroky k obchodnímu prodeji nemovitostí a využívá přitom prostředky podobné prostředkům používaným výrobcem, obchodníkem nebo osobou poskytující služby ve smyslu čl. 9 odst. 1 druhého pododstavce směrnice o DPH.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty