Jednorázový výběr daně prostřednictvím kolků

Jednorázový výběr daně prostřednictvím kolků
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropskeho unie ze dne 27. ledna 2011 ve věci C-489/09 Vandoorne, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
§ 42 č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
-
§ 44 zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
Článek 11 část C odst. 1 (čl. 90 odst. 1a odst. 2 Recastu, pozn. zpracovatele) a čl. 27 odst. 1 a 5 (čl. 395 Recastu, pozn. zpracovatele) šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu - Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 2004/7/ES ze dne 20. ledna 2004, musí být vykládány v tom smyslu, že nebrání vnitrostátní právní úpravě, o jakou se jedná ve věci v původním řízení, která tím, že za účelem zjednodušení postupu vybírání daně z přidané hodnoty a boje proti daňovým únikům nebo vyhýbání se daňovým povinnostem, pokud jde o tabákové výrobky, zavádí jednorázový výběr této daně u zdroje prostřednictvím daňových kolků, a to od výrobce nebo dovozce těchto výrobků, vylučuje nárok zprostředkujících dodavatelů, kteří vstupují do řetězce po sobě jdoucích dodání později, na vrácení daně z přidané hodnoty v případě nezaplacení kupní ceny uvedených výrobků nabyvatelem.
Belgický stát si v rámci boje proti daňovým únikům zvolil možnost vybírat z tabákových výrobků daň z přidané hodnoty společně se spotřební daní prostřednictvím kolků. U takto zdaněných výrobků se potom již při dalším prodeji nevyčíslovala daň. Společnost Vandoorne požádala o vrácení daně z přidané hodnoty, neboť na jejího odběratele byl vyhlášen konkurz. Předmětem zkoumání Soudního dvora Evropské unie bylo, zda takový zjednodušený postup, který může zapříčinit zbavení nároku na vrácení daně dodavatele, je v souladu s cílem směrnice. Tento způsob zdanění zatím nebyl v tuzemsku zaveden, ale při současném boji proti daňovým únikům toto nelze v budoucnosti vyloučit. V judikátu lze ovšem zaznamenat, že se zde používá pojem „zprostředkovatel“, aniž by se jednalo o smlouvu ve smyslu § 642 a násl. obchodního zákoníku, resp. § 774 a násl. občanského zákoníku. V daném případě se jednalo o běžnou kupní smlouvu, kdy obchodník vlastním jménem a na vlastní účet zakoupil zboží a ve stejném režimu ho zase prodal. Toto jenom potvrzuje fakt, který SDEU již několikrát judikoval, a to že pojmy z o oblasti DPH jsou vlastními autonomními pojmy bez ohledu na to, jaký význam jim přikládají národní předpisy.