Použití třetí osoby pro optimalizaci daně

Použití třetí osoby pro optimalizaci daně
Jan
Rambousek
Rozsudek Soudního dvora Evropského unie ze dne 22. prosince 2010 ve věci C-103/09 Weald Leasing Ltd. 0, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku
K předpisům:
-
zneužití práva
1) Finanční zvýhodnění vyplývající z toho, že podnik využije takových plnění spočívajících ve finančním pronájmu majetku, o jaká jde v původním řízení, namísto přímého nákupu tohoto majetku, nepředstavuje finanční zvýhodnění, jehož poskytnutí by bylo v rozporu s cílem sledovaným relevantními ustanoveními šesté směrnice Rady 77/388/EHS ze dne 17. května 1977 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se daní z obratu – Společný systém daně z přidané hodnoty: jednotný základ daně, ve znění směrnice Rady 95/7/ES ze dne 10. dubna 1995, a vnitrostátních předpisů provádějících tuto směrnici, za předpokladu, že smluvní podmínky týkající se těchto plnění, zejména podmínky stanovení výše nájemného, odpovídají obvyklým tržním podmínkám a že zapojení prostřednické třetí společnosti do uvedených plnění nepředstavuje překážku uplatnění uvedených ustanovení, což musí ověřit předkládající soud. Okolnost, že se tento podnik v rámci svých běžných obchodních transakcí nepodílí na plněních spočívajících ve finančním pronájmu, nemá v tomto ohledu žádný vliv.
2) Jestliže některé smluvní podmínky týkající se plnění spočívajících ve finančním pronájmu, o něž jde ve věci v původním řízení, nebo zapojení prostřednické třetí společnosti do těchto plnění představují zneužívající praktiky, je třeba uvedená plnění překvalifikovat tak, aby byla nastolena taková situace, jaká by existovala v případě neexistence prvků těchto smluvních podmínek, které mají zneužívající charakter, nebo nezapojení této společnosti.
V tomto případě společnost Churchill Group of Companies poskytovala převážně pojišťovací služby a tak měla nárok na odpočet DPH pouze ve výši 1% ze zaplacené částky. Proto prováděla investice přes společnost svého daňového poradce, který měl plný nárok na odpočet a majetek společnosti pronajímal, čímž došlo k optimalizaci cash flow, protože daňový poradce měl okamžitý nárok na odpočet DPH, ale daň odváděl postupně ze zaplaceného nájmu. Z judikatury Nejvyššího správního soudu ČR lze vyčíst pravidla, která by takové jednání klasifikovala jako zneužití práva, protože se v takovém případě cílem takové transakce bylo pouze daňová optimalizace a nebyla činěna za jiným účelem. Vypadá to tedy, že Nejvyšší správní soud ČR nastolil tvrdší pravidla než SDEU.

Související dokumenty