Zdanění příjmů z prodeje nemovité věci - dokončení

Vydáno: 18 minut čtení

V časopisu DHK č. 14/2020 na s. 7 jsme se zabývali příjmy z prodeje nemovité věci zejména z pohledu podmínek osvobození, v následujícím textu se soustředíme na samotné zdanění tohoto příjmu.

Zdanění příjmů z prodeje nemovité věci – dokončení
Ing.
Zdeněk
Morávek,
daňový poradce
 
Oznamovací povinnost a osvobozený příjem
Ještě se ale na úvod krátce vraťme k problematice osvobození, protože je nutné upozornit na úpravu § 38v zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“).. Ta stanoví povinnost poplatníka daně z příjmů fyzických osob oznámit správci daně skutečnost, že obdržel příjem, který je od daně z příjmů fyzických osob osvobozen a je vyšší než 5 mil. Kč. Současně se ale tato povinnost nevztahuje na příjem, o němž může požadované údaje správce daně zjistit z rejstříků či evidencí, do kterých má přístup a které zveřejní na úřední desce a způsobem umožňujícím dálkový přístup.
Dle sdělení Finanční správy se oznamovací povinnost nevztahuje na osvobozený příjem z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku, případně jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru a souvisejícího pozemku, zapisované do katastru nemovitostí České republiky, nebo na příjem z prodeje nemovitých věcí zapisovaných do katastru nemovitostí České republiky, eventuelně na příjem z prodeje nemovitých věcí zapisovaných do katastru nemovitostí České republiky [ve smyslu § 4 odst. 1 písm. a), b) a u) ZDP]. Oznámení osvobozených příjmů by se tak mělo vztahovat pouze na nemovité věci, které nejsou zapisovány do katastru nemovitostí, což množinu těchto oznamovaných příjmů z prodeje nemovitých věcí významně zužuje.
Přesto ve stručnosti doplňme, že částka 5 000 000 Kč se posuzuje za každý jednotlivý příjem samostatně. Poplatník daně z příjmů fyzických osob je povinen oznámit sprá