DPH při dodání a pořízení zboží s přemístěním v režimu skladu

Vydáno: 19 minut čtení

V článku jsou vysvětlena s využitím příkladů novelizovaná pravidla pro režim skladu, podle nichž mohou plátci postupovat již od 1. 1. 2020. Nejprve jsou vymezeny základní pojmy nezbytné pro aplikací režimu skladu a následně jsou vysvětleny základní principy tohoto zvláštního režimu, včetně případů, kdy dojde ke změně podmínek při uplatnění tohoto režimu. V závěrečné části textu jsou vysvětlena pravidla pro vedení evidence po účely DPH o přemístění zboží v režimu skladu a navazující úprava pravidel pro podávání souhrnného hlášení. Při obchodování se zbožím mezi členskými státy Evropské unie je často využíván zvláštní daňový režim označovaný neoficiálně z angličtiny jako režim „call-off-stock“. Tento zvláštní režim byl v minulosti využíván v řadě členských států, včetně České republiky, ale nebyl upraven ve Směrnici Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen „směrnice o DPH “). V zákoně č. 235/2014 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH “), byl upraven, ale nejasně a nejednoznačně. Pravidla pro tento zvláštní režim byla do směrnice o DPH doplněna její novelizací, která byl provedena s účinností od 1. 1. 2020 Směrnicí Rady (EU) 2018/1910 , kterou se mění směrnice o DPH , pokud jde o harmonizaci a zjednodušení určitých pravidel pro obchod mezi členskými státy. Navazující změny byly provedeny také novelizací nařízení Rady č. 282/2011, kterým se stanoví prováděcí opatření ke směrnici o DPH (dále jen „prováděcí nařízení ke směrnici o DPH“).

DPH při dodání a pořízení zboží s přemístěním v režimu skladu
Ing.
Václav
Benda
Novelou zákona o DPH, která je součástí zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti s implementací předpisů EU, se pravidla pro dodání a pořízení zboží s přemístěním v režimu skladu (režim skladu) upravují v novém znění § 18 a v navazujících ustanoveních „zákona o DPH“, a to v souladu s výše uvedenými předpisy EU. Původně navrhovaná účinnost tohoto zákona byla od 1. 1. 2020, ale vzhledem k tomu, že nebyl včas projednán a schválen, jeho účinnost se o několik měsíců posune. Informace GFŘ, která byla zveřejněna v lednu roku 2020 na webových stránkách finanční správy potvrzuje, že plátci daně se mohou rozhodnout již od 1. 1. 2020 až do účinností výše uvedené novely zákona o DPH, že budou postupovat při uplatnění tohoto zvláštního režimu již podle novelizovaných pravidel. Domnívám se, že tento postup je pro plátce, ať již v roli prodávajícího či kupujícího, výhodnější a bude pro ně nezbytný i proto, aby odpovídal postupu jejich obchodního partnera z jiného členského státu.
 
Základní pojmy při dodání a pořízení zboží s přemístěním v režimu skladu
Přemístění zboží
je v novelizovaném znění zákona o DPH vymezeno v návaznosti na čl. 17 směrnice o DPH v § 4 odst. 5 zákona o DPH, který se doplňuje implementační novelou zákona o DPH. Podle tohoto odstavce se se přemístěním zboží pro účely DPH rozumí odeslání nebo přeprava zboží, které je součástí obchodního majetku osoby povinné k dani, mezi členskými státy do členského státu, do něhož je zboží odesláno nebo přepraveno pro účely uskutečňování ekonomické činnosti této osoby, pokud je toto zboží odesláno nebo přeprave