Vracení nadměrného odpočtu a změny v roce 2020

Vydáno: 14 minut čtení

Součástí vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 280/2009 Sb. , daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád “), a další související zákony je také novela zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH “). Touto novelou zákona o DPH , která by měla nabýt účinnosti v průběhu roku 2020, je navrhováno upravit v návaznosti na novelizaci daňového řádu pravidla pro vracení nadměrného odpočtu. Touto novelou je jednak navrhováno zavedení institutu zálohy na nadměrný odpočet a návazně také faktické prodloužení lhůty pro vrácení nadměrného odpočtu. V následujícím článku jsou nejprve vymezeny základní pojmy, které jsou důležité pro aplikaci pravidel pro vznik a vrácení nadměrného odpočtu. Návazně jsou shrnuta základní pravidla pro uplatňování odpočtu daně. V dalším textu jsou v návaznosti na daňový řád shrnuta aktuálně platná pravidla pro vracení nadměrného odpočtu podle zákona o DPH . V závěrečné části textu je upozorněno na navrhované změny pravidel pro vracení nadměrného odpočtu, které by měly nabýt účinnosti v průběhu roku 2020.

Vracení nadměrného odpočtu a změny v roce 2020
Ing.
Václav
Benda
 
Vymezení základních pojmů
Nejdůležitější základní pojmy pro účely DPH jsou vymezeny v § 4 zákona o DPH. Pro aplikaci pravidel pro vznik a vrácení nadměrného odpočtu jsou zejména důležité pojmy daň na výstupu, daň na vstupu, odpočet daně, vlastní daň a nadměrný odpočet.
Daní na výstupu
se podle § 4 odst. 1 písm. c) zákona o DPH rozumí daň uplatněná plátcem za zdanitelné plnění, a to jak plátcem uskutečněné, tak i případně plátcem přijaté, nebo z přijaté úplaty, která se vztahuje k tomuto plnění. Daň na výstupu přiznává plátce v ř. 1 až 13 daňového přiznání za příslušné zdaňovací období. Celkovou částku daně na výstupu přiznává plátce v ř. 62 daňového přiznání za příslušné zdaňovací období.
Daň na vstupu
již není v současném znění zákona o DPH definována, ale prakticky se jí rozumí daň, která je obsažena v částce za přijaté zdanitelné plnění uskutečněné jiným plátcem, či v částce úplaty poskytnuté jinému plátci daně před uskutečněním zdanitelného plnění, případně daň přiznaná plátcem jako příjemcem zdanitelného plnění.
Odpočet daně
již také není v současném znění zákona o DPH definován, ale prakticky se jím rozumí daň na výstupu po případném výpočtu v poměrné výši podle § 75 zákona o DP