Otázky a odpovědi: Náhrada škody za nadměrné opotřebení předmětu nájmu

Vydáno: 2 minuty čtení

Při ukončení smlouvy o nájmu (operativní leasing) auta nám pronajímatel účtuje náhradu škody za nadměrné opotřebení auta dle protokolu o převzetí vozidla. Náklady na opravu neakceptovatelných poškození nejsou předmětem DPH. Chápu to správně, že se jedná o škodu, kterou budu účtovat na účet 549 jako daňově neuznatelné náklady?

Otázky a odpovědi: Náhrada škody za nadměrné opotřebení předmětu nájmu
Ing.
Ivana
Pilařová
 
Hledisko DPH
Z pohledu DPH se nejedná o poskytnutí samostatného plnění, které by bylo předmětem DPH. Jedná se o pouhou finanční náhradu, která skutečně není předmětem DPH. Odběratel (leasingový nájemce) tedy neuplatní žádný nárok na odpočet daně na vstupu, doklad by neměl DPH obsahovat.
 
Hledisko daně z příjmů
Pro správné posouzení situace je potřeba připomenout definici škody, která je pro účely zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“), uvedena v ustanovení § 25 odst. 2 zákona o daních z příjmů. Za škodu se považuje fyzické znehodnocení (poškození nebo zničení) vlastního majetku poplatníka, pokud je majetek v důsledku škody vyřazen. Pouze škoda, která vyhovuje této definici, se považuje za uznatelnou do výše náhrady [v souladu s § 25 odst. 1 písm. n) zákona o daních z příjmů]. V daném případě se však o škodu nejedná, neboť majetek není ve vlastnictví poplatníka, ani nebyl v důsledku poškození vyřazen. Výsledkem je tedy vznik nákladu, který není škodou. Jeho daňovou účinnost budeme posuzovat podle § 24 odst. 2 písm. p) zákona o daních z příjmů. Vzhledem k tomu, že jste k zaplacení náhrady leasingové společnosti (pronajímateli vozidel) povinni, bude se jednat o daňově účinný náklad.
 
Účetní pohled
Požadovanou náhradu je vhodné zaúčtovat jako provozní náklad, nejlépe na účet 548-Ostatní provozní náklady.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů