Ručení příjemce zdanitelného plnění

Vydáno: 9 minut čtení

Pokud nastane situace, že plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění pro jiného plátce a nezaplatil finančnímu úřadu z tohoto plnění daň, tak plátce, příjemce tohoto zdanitelného plnění, v případech uvedených v § 109 zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH “), ručí za tuto daň nezaplacenou poskytovatelem. Finanční úřad přistoupí na ručení u příjemce zdanitelného plnění v případě, že vyčerpá všechny možnosti, které má pro vymožení daně u poskytovatele zdanitelného plnění.

Ručení příjemce zdanitelného plnění
Ing.
Zdeněk
Kuneš,
odborník na DPH,
pracuje pro společnost KODAP s. r. o. Liberec
 
Případy ručení
1.
Znalostní test
Znalostní test se provede u plátce, příjemce zdanitelného plnění. Tento příjemce ručí za daň nezaplacenou dodavatelem, pokud je mu dokázáno, že věděl nebo vědět mohl, že daň nebude úmyslně zaplacena, nebo že se poskytovatel dostal úmyslně do situace, že nemůže daň zaplatit, nebo že věděl, že dojde úmyslně ke zkrácení daně nebo vylákání daňové výhody.
Prokázání toho, že plátce příjemce zdanitelného plnění věděl nebo mohl vědět, že dodavatel úmyslně nezaplatí z uskutečněného zdanitelného plnění daň je dost náročné. Pokud finanční úřad zjistí, že toto riziko existuje, může na to plátce odběratele upozornit a potom se má za to, že o riziku ručení plátce věděl.
2.
Dalším případem ručení je situace, kdy je úplata bez ekonomického opodstatnění zcela zjevně odchylná od obvyklé ceny.
3.
Riziko ručení nastává také v případě, že je úplata za zdanitelné plnění uskutečněné v tuzemsku, poskytnuta zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na účet vedený mimo tuzemsko.
Jedná se o účet vedený v jiném členském státě nebo v zahraničí. Při platbě za zdanitelné plnění ručí odběratel za daň nezaplacenou dodavatelem bez ohledu na to, zda dodavatel účet nahlásil správci daně a bez ohledu na limit úplaty. Nejedná se o případy, jako je např. pořízení zboží z jiného členského státu nebo dovoz zboží.
Příklad 1
Plátce A dodal zboží v celkové částce 150 000 Kč v tuzemsku plátci B. Plátce B za toto zboží zaplatil plátci A na jeho účet vedený v Německu. Plátce A nezaplatil finančnímu úřadu z tohoto zdanitelného plnění daň. Plátce B ručí za tuto nezaplacenou daň.
4.
Příjemce zdanitelného plnění ručí také za nezaplacenou daň, pokud zaplatí poskytovateli zdanitelného plnění zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na jeho nenahlášený účet a úplata za toto zdanitelné plnění překračuje dvojnásobek částky podle zákona upravujícího omezení plateb v hotovosti (540 000 Kč), při jejím překročení je stanovena povinnost provést platbu bezhotovostně.
Každá osoba povinná k dani, která se registruje za plátce, je v přihlášce k registraci povinna uvést čísla všech svých účtů u poskytovatelů platebních služeb, pokud jsou používány pro ekonomickou činnost. Z těchto uvedených čísel účtů je také osoba povinná k dani oprávněna určit, která budou zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup. Ručení se vztahuje pouze na úplaty poskytnuté za zdanitelná plnění. Proto určí plátce ke zveřejnění ty účty, které používá k přijímání úhrad za zdanitelná plnění, která uskutečnil. Pokud plátce používá účty např. pro osvobozený nájem, tyto účty ke zveřejnění neurčuje.
Při posuzování tohoto ručení se bere v úvahu celková částka úplaty, poskytnuté za zdanitelné plnění.
Pokud plátce, příjemce zdanitelného plnění zaplatí na účet nahlášený u finančního úřadu, ručitelský závazek nenastane, bez ohledu na limit. Pokud zaplatí na nenahlášený účet a celková úplata za zdanitelné plnění je do tohoto limitu, také ručení nenastane.
Příklad 2
Plátce nakoupil zboží v tuzemsku od jiného plátce za celkovou částku 700 000 Kč. Částku 300 000 Kč zaplatil hotově a 400 000 Kč převodem na nezveřejněný účet. Ručitelský závazek mu vzniká, protože celková úplata přesáhla stanovený limit.
5.
Dalším z případů ručení je poskytnutí úplaty zcela nebo zčásti virtuální měnou. Při poskytnutí úplaty za zdanitelné plnění virtuální měnou, není limit rozhodující.
6.
Příjemce zdanitelného plnění ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud je v okamžiku jeho uskutečnění nebo poskytnutí úplaty na něj o poskytovateli zdanitelného plnění zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že je nespolehlivým plátcem.
Pokud si plátce nezkontroluje, zda se jedná o nespolehlivého plátce, nebo navzdory tomu, že se jedná o nespolehlivého plátce, s ním bude obchodovat, bude ručit za nezaplacenou daň ze zdanitelného plnění, které od takového plátce přijme.
K problematice nespolehlivého plátce vydalo Generální finanční ředitelství „Informaci GFŘ k aplikaci § 106a zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (nespolehlivý plátce) a souvisejících ustanovení“. Poslední aktualizace této informace byla provedena s účinností od 1. 1. 2018.
Příklad 3
Plátce pořídil dne 25. 4. 2018 automobil v tuzemsku od jiného plátce. Ověřil si, že v tento den nebyl dodavatel označen za nespolehlivého plátce. Za nákup zaplatil dne 26. 4. 2018. Plátce, dodavatel, byl od 1. 5. 2018 označen za nespolehlivého plátce. Na odběratele se ručení nevztahuje, protože v den dodání automobilu ani v den poskytnutí úplaty nebyl dodavatel označen za nespolehlivého plátce.
Příklad 4
Plátce pořídil dne 30. 4. 2018 automobil v tuzemsku od jiného plátce. Ověřil si, že v tento den nebyl dodavatel označen za nespolehlivého plátce. Za nákup zaplatil dne 2. 5. 2018. Plátce, dodavatel, byl od 1. 5. 2018 označen za nespolehlivého plátce. Na odběratele se již vztahuje ručení, protože v den poskytnutí úplaty byl dodavatel označen za nespolehlivého plátce.
7.
Plátce, který nakoupí pohonné hmoty, ručí za daň nezaplacenou dodavatelem, pokud není dodavatel nahlášen v registru distributorů jako distributor pohonných hmot.
Kupující plátce by si měl ověřit v momentě dodání pohonných hmot, zda je o distributorovi zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že je registrován jako distributor pohonných hmot podle zákona upravujícího pohonné hmoty. Podle zákona o pohonných hmotách je osoba, která v tuzemsku prodává pohonné hmoty, distributorem pohonných hmot, s výjimkou prodeje pohonných hmot na čerpací stanici. Každý distributor pohonných hmot je povinen registrovat se v registru distributorů pohonných hmot, který spravuje Generální ředitelství cel. Údaje z tohoto registru jsou ověřitelné dálkovým přístupem na webových stránkách celního úřadu.
Zvláštní způsob zajištění daně (§ 109a zákona o DPH)
Plátce, příjemce zdanitelného plnění, může předejít možným dopadům závazku ručení za nezaplacenou daň tím, že má možnost využít zvláštní způsob zajištění daně podle § 109a zákona o DPH.
Princip spočívá v tom, že příjemce zdanitelného plnění zaplatí dodavateli částku za plnění bez daně z přidané hodnoty a daň z tohoto plnění uhradí za plátce, který mu zdanitelné plnění poskytl, přímo příslušnému správci daně. Této možnosti může využít každý plátce, příjemce zdanitelného plnění, a to i v případě, aniž byl vyzván jako ručitel podle § 109 zákona o DPH.
Vzhledem k tomu, že tím ale příjemce zdanitelného plnění porušuje obchodně závazkový vztah uzavřený s plátcem-dodavatelem, je z obchodního hlediska vhodné, aby obchodní smlouva uzavřená mezi dodavatelem a odběratelem obsahovala možnost plátce-odběratele zaplatit v případě vzniku ručitelského závazku svému dodavateli za poskytnuté zdanitelné plnění částku bez daně z přidané hodnoty, s tím, že daň z přidané hodnoty zaplatí odběratel na depoziční účet dodavatele, vytvořený u finančního úřadu místně příslušného plátci dodavateli.
Plátce, příjemce zdanitelného plnění, hradí úhradu za poskytovatele zdanitelného plnění správci daně, který je místně příslušný poskytovateli zdanitelného plnění.
Úhrada daně takto zaplacená příjemcem zdanitelného plnění se u poskytovatele zdanitelného plnění použije pouze na úhradu daně z tohoto konkrétního zdanitelného plnění.
Současně s platbou je plátce povinen uvést:
identifikaci poskytovatele zdanitelného plnění,
daň, na kterou je úhrada určena,
identifikaci příjemce zdanitelného plnění a
den uskutečnění zdanitelného plnění nebo den přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění.
Platba musí být od příjemce zdanitelného plnění zaplacena na depozitní účet správce daně poskytovatele zdanitelného plnění s předčíslím 80039, matrikou finančního úřadu a kódem banky 0710.
Příjemce zdanitelného plnění uvede při bezhotovostním styku na příkaze k úhradě nebo při hotovostní platbě přes Českou poštu na poštovní poukázce A tyto údaje: účet příjemce platby – účet správce daně s předčíslím 80039, variabilní symbol – kmenová část DIČ poskytovatele plnění, Specifický symbol – kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění, ve zprávě pro příjemce uvede den uskutečnění zdanitelného plnění, nebo den přijetí úplaty a konstantní symbol při bezhotovostní platbě 1148, při hotovostní platbě 1149.
Pokud by byla úhrada za poskytovatele zdanitelného plnění provedena bez uvedení dne uskutečnění zdanitelného plnění nebo dne přijetí úplaty, má se za to, že takovým dnem je den přijetí platby správcem daně.
Správce daně částku uhrazenou za poskytovatele zdanitelného plnění přijme a eviduje ji na osobním depozitním účtu poskytovatele plnění. Ke dni splatnosti daně se tato částka převede na osobní daňový účet poskytovatele zdanitelného plnění s datem platby k tomuto dni. V případě, kdy by došlo k úhradě daně později, převede se na osobní daňový účet s datem platby evidovaným na osobním depozitním účtu.
Pokud by se stalo, že bude daň, na kterou je úhrada určena, zcela nebo zčásti uhrazena, použije se částka převáděná z osobního depozitního účtu nebo její část jako úhrada daně na osobním daňovém účtu poskytovatele zdanitelného plnění.
Příklad 5
Plátce nakoupil dne 25. května 2018 zboží od jiného plátce. Dodavatel vystavil daňový doklad, na kterém uvedl základ daně 300 000 Kč, daň 63 000 Kč. Dne 30. května 2018 chtěl odběratel zaplatit za nakoupené zboží, ale zjistil v databázi plátců, že dodavatel byl již od 1. května 2018 označen za nespolehlivého plátce. Na odběratele se tak vztahuje ručitelský závazek. Odběratel použije postup pro zvláštní způsob zajištění daně podle § 109a zákona o DPH. Dodavateli zaplatí částku 200 000 Kč a daň ve výši 63 000 Kč zaplatí na osobní depozitní účet dodavatele vedený u správce daně, který je místně příslušný dodavateli. Ručitelský závazek u plátce odběratele nenastane.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty