Kdy se osoba povinná k dani stane identifikovanou osobou?

Vydáno: 13 minut čtení

Podle zákona o dani z přidané hodnoty se v určitých případech z osoby povinné k dani stává identifikovaná osoba. Identifikované osoby jsou v zákonu č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH “), vymezeny v § 6g až 6l.

Kdy se osoba povinná k dani stane identifikovanou osobou?
Ing.
Zdeněk
Kuneš
odborník na DPH, pracuje pro společnost KODAP s. r. o. Liberec
Zásadní rozdíl mezi plátcem a identifikovanou osobou je v tom, že na identifikovanou osobu se nevztahuje zákon o DPH v plném rozsahu, protože identifikovaná je tato osoba jen pro určitá plnění, uvedená v zákonu o DPH, u kterých je povinna přiznat a zaplatit daň, nebo je vykázat v souhrnném hlášení. Identifikovaná osoba nemá na rozdíl od plátce nikdy nárok na odpočet daně. Identifikovanou osobou může být osoba povinná k dani nebo právnická osoba nepovinná k dani. Těmto osobám je přiděleno daňové identifikační číslo pro účely DPH.
Osoba povinná k dani, která není plátcem, nebo právnická osoba nepovinná k dani se stává identifikovanou osobou ze zákona, nebo se může také stát identifikovanou osobou dobrovolně. Pokud se osoba povinná k dani stane identifikovanou osobou ze zákona, je povinna podat přihlášku k registraci místně příslušnému správci daně do patnácti dnů ode dne, ve kterém se stala identifikovanou osobou.
Příklad 1
Český podnikatel, neregistrovaný za plátce, si pořídil 10. května 2018 od německého podnikatele neusazeného v tuzemsku dálkové programové vybavení počítače. Český podnikatel je povinen podat do 25. května 2018 přihlášku k registraci identifikované osoby, identifikovanou osobou se stal již 10. května 2018.
Identifikovaná osoba je povinna podat daňové přiznání vždy za příslušný kalendářní měsíc v případě, že v tomto kalendářním měsíci uskuteční plnění, ze kterého jí vznikne povinnost přiznat daň. Pokud identifikované osobě nevznikne povinnost přiznat daň, daňové přiznání nepodává.
Příklad 2
Podnikatel, který nedosahuje obratu pro registraci plátce, přijal v lednu 2018 právní službu ze Slovenska od osoby povinné k dani a zaregistroval se za identifikovanou osobu. Další právní službu přijal v květnu 2018. Podal daňové přiznání za leden a květen 2018.
Pořízení zboží z jiného členského státu (§ 6g zákona o DPH)
Identifikovanou osobou je osoba povinná k dani, která není plátcem, nebo právnická osoba nepovinná k dani, pokud v tuzemsku pořídí zboží z jiného členského státu, které je předmětem daně, kromě zboží pořízeného prostřední osobou v rámci zjednodušeného postupu při dodání zboží uvnitř Evropského společenství formou třístranného obchodu. Tyto osoby jsou identifikovanými osobami ode dne prvního pořízení tohoto zboží.
Pořízením zboží z jiného členského státu se rozumí nabytí práva nakládat jako vlastník se zbožím od osoby registrované k dani v jiném členském státě, která není osvobozenou osobou, za předpokladu, že je zboží fyzicky přepraveno nebo přemístěno z tohoto jiného členského státu do tuzemska.
Identifikovanou osobou je osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku, která není plátcem, za předpokladu, že pořídí zboží z jiného členského státu a celková hodnota pořízeného zboží bez daně překročila limit v příslušném kalendářním roce 326 000 Kč. Osobou povinnou k dani se sídlem v tuzemsku je například podnikatel, který nedosahuje obratu pro registraci plátce a ani není registrován z nějakého jiného důvodu a pořídí zboží z jiného členského státu nad tento limit. Do částky 326 000 Kč pořízeného zboží se nezahrnuje hodnota pořízeného nového dopravního prostředku, zboží, které je předmětem spotřební daně, a zboží, které je uvedeno v § 2a odst. 1 zákona o DPH (například zboží, které je ve státě odeslání nebo přepravy předmětem daně s použitím zvláštního režimu pro obchodníky s použitým zbožím).
Příklad 3
Podnikatel neregistrovaný za plátce pořídil 15. března 2018 z Německa stroj v hodnotě 400 000 Kč. Dnem 15. března 2018 se stal identifikovanou osobou. Byl povinen podat daňové přiznání za měsíc březen 2018 a na ř. 3 uplatnit daň při pořízení zboží z jiného členského státu. Nemá nárok na odpočet daně, nepodává kontrolní hlášení.
Osoba povinná k dani, která není plátcem, se může, v případě pořízení zboží z jiného členského státu, u kterého celková hodnota bez daně nepřekročila limit 326 000 Kč, rozhodnout, zda je toto pořízení zboží z jiného členského státu předmětem daně. V takovém případě se může stát identifikovanou osobou dobrovolně.
Obdobně se stává identifikovanou osobou osvobozená osoba, která není plátcem. Osvobozenou osobou, která není plátcem, se rozumí osoba povinná k dani v jiném členském státě, která je v tomto jiném členském státě osobou s obdobným postavením jako v tuzemsku osoba povinná k dani, která není plátcem. Jedná se tedy například o slovenského podnikatele, který je na Slovensku v obdobném postavení, jako v tuzemsku český neplátce.
Příklad 4
Slovenský podnikatel, který je na Slovensku v obdobném postavení jako český neplátce a v ČR není registrovaný za plátce, pořídil v ČR dne 20. března 2018 z Německa stroj v hodnotě 500 000 Kč. Dnem 20. března 2018 se stal v ČR identifikovanou osobou. Byl povinen podat daňové přiznání za měsíc březen 2018 a na ř. 3 uplatnit daň při pořízení zboží z jiného členského státu.
Identifikovanou osobou se při pořízení zboží z jiného členského státu stane také osoba povinná k dani, která uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně.
Příklad 5
Podnikatel, neregistrovaný za plátce, poskytuje nájem bytů občanům. Dne 20. května 2018 pořídil z Německa dva plynové kotle, které instaloval v pronajímané nemovitosti. Hodnota kotlů byla 400 000 Kč. Dnem 20. května 2018 se stal identifikovanou osobou, byl povinen podat daňové přiznání a zaplatit daň za měsíc květen 2018.
Identifikovanou osobou se při pořízení zboží z jiného členského státu stane také právnická osoba nepovinná k dani (též osoba povinná k dani, na kterou se v jiném členském státě vztahuje společný režim daňového paušálu pro zemědělce).
Příklad 6
Obec koupila 20. května 2018 z Německa počítače pro výkon veřejné správy v hodnotě 500 000 Kč. Dnem 20. května 2018 se stala identifikovanou osobou, byla povinna při pořízení těchto počítačů podat daňové přiznání a uplatnit daň.
Identifikovanou osobou se stane osoba povinná k dani, která nemá sídlo v tuzemsku, není plátcem ani osvobozenou osobou, pokud pořídí zboží z jiného členského státu za úplatu v tuzemsku v rámci uskutečňování ekonomické činnosti, nebo pokud pořídí nový dopravní prostředek z jiného členského státu.
Jedná se o podnikatele z jiného členského státu, nebo ze zahraničí. Na tyto osoby povinné k dani se nevztahuje limit pro pořízení zboží z jiného členského státu a stávají se identifikovanou osobou ode dne prvního pořízení zboží.
Příklad 7
Slovenský podnikatel, registrovaný k dani na Slovensku, pořídil dne 10. května 2018 v tuzemsku stroj z Holandska za 250 000 Kč. Dnem 10. května 2018 se stal identifikovanou osobou.
Identifikovanou osobou, a to ode dne prvního pořízení, se stane také osoba povinná k dani, která pořídí z jiného členského státu nový dopravní prostředek nebo zboží, které je předmětem spotřební daně.
Příklad 8
Český podnikatel, neregistrovaný za plátce pořídil 5. května 2018 ze Slovenska od slovenského podnikatele registrovaného k dani na Slovensku stolní víno v hodnotě 200 000 Kč. Dnem 5. května 2018 se stal identifikovanou osobou a byl povinen přiznat z tohoto pořízení zboží daň.
Přijetí služby, dodání zboží s instalací nebo montáží, dodání zboží soustavami nebo sítěmi (§ 6h zákona o DPH)
Identifikovanou osobou se stává také osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, pokud jí je poskytnuta služba, dodání zboží s instalací nebo montáží, nebo dodání zboží soustavami nebo sítěmi za podmínky, že tato plnění poskytla osoba neusazená v tuzemsku.
Jedná se o případy, kdy je osobou neusazenou v tuzemsku poskytnuta českému podnikateli služba podle základního pravidla § 9 odst. 1 zákona o DPH, nebo podle § 10 až 10d zákona o DPH, nebo je mu dodáno zboží s instalací nebo montáží, nebo je mu dodáno zboží soustavami nebo sítěmi. V takovém případě se z příjemce tohoto plnění stává identifikovaná osoba, která je z těchto plnění povinna přiznat daň.
Osobou neusazenou v tuzemsku se rozumí osoba povinná k dani, která nemá sídlo v tuzemsku, uskuteční zdanitelné plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku a nemá v tuzemsku provozovnu, nebo pokud v tuzemsku provozovnu má, tak se jedná o provozovnu, která se tohoto plnění neúčastní.
Příklad 9
Český podnikatel, neregistrovaný za plátce, si nechal 20. dubna 2018 opravit střechu na výrobní hale v Děčíně od německého podnikatele neusazeného v tuzemsku. Český podnikatel se stal dnem 20. dubna 2018 identifikovanou osobou, byl povinen podat daňové přiznání za duben 2018 a uplatnit daň z tohoto plnění na ř. 12.
Příklad 10
Český podnikatel, neregistrovaný za plátce, si koupil 10. dubna 2018 od německého podnikatele neusazeného v tuzemsku dálkové programové vybavení počítače. Přijetím této služby se český podnikatel dne 10. dubna 2018 stal identifikovanou osobou, byl povinen podat daňové přiznání za duben 2018 a uplatnit daň z tohoto plnění na ř. 12.
Poskytnutí služby v jiném členském státě podle § 9 odst. 1 zákona o DPH (§ 6i zákona o DPH)
Identifikovanou osobou se stane také osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, pokud poskytne službu s místem plnění v jiném členském státě podle základního pravidla § 9 odst. 1 zákona o DPH. Výjimkou jsou případy, kdy se jedná o poskytnutí služby, která je v jiném členském státě osvobozena od daně.
V takovém případě je tato identifikovaná osoba podle § 102 zákona o DPH povinna podat za kalendářní měsíc, ve kterém službu poskytla souhrnné hlášení, ve kterém poskytnutou službu uvede. Termín pro podání souhrnného hlášení je do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém bylo plnění uskutečněno. Daňové přiznání k dani z přidané hodnoty nepodává, protože jí nevznikla povinnost přiznat daň a tuto skutečnost nesděluje správci daně.
Příklad 11
Český průvodce, neregistrovaný za plátce, poskytuje průvodcovské služby pro české cestovní kanceláře. Dne 25. května 2018 poskytl průvodcovskou službu pro německou cestovní kancelář. Tímto dnem se stal identifikovanou osobou. Daňové přiznání nepodává, podal souhrnné hlášení za květen 2018, ve kterém uvedl poskytnutou službu.
Poskytnutí vybraných služeb v rámci zvláštního režimu jednoho správního místa (§ 6j zákona o DPH)
Identifikovanou osobou je dále osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem a bude poskytovat vybrané služby v rámci zvláštního režimu jednoho správního místa. Jedná se o případy, kdy český podnikatel neregistrovaný za plátce poskytuje elektronicky poskytované služby, služby rozhlasového a televizního vysílání služby a telekomunikační služby osobě nepovinné k dani, kdy je místem plnění místo příjemce služby. Zvláštní režim jednoho správního místa může použít při poskytování vybraných služeb osobě nepovinné k dani s místem plnění v jiném členském státě, nebo při poskytnutí těchto služeb osobě nepovinné k dani do třetí země.
Použití zvláštního režimu jednoho správního místa je dobrovolné, proto je i registrace identifikované osoby v tomto případě dobrovolná.
Příklad 12
Český podnikatel, neregistrovaný za plátce, poskytuje v roce 2018 programové vybavení soukromým osobám na Slovensku. Vzhledem k tomu, že se jedná o elektronicky poskytovanou službu osobě nepovinné k dani, je místo plnění na Slovensku. Podnikatel si zvolil zvláštní režim jednoho správního místa a zaregistroval se za identifikovanou osobu.
Dobrovolná registrace osob, které budou pořizovat zboží z jiného členského státu, které není předmětem daně (§ 6k zákona o DPH)
Osoba povinná k dani, která není plátcem, se může také za identifikovanou osobu zaregistrovat dobrovolně. Jedná se o případy, kdy bude v tuzemsku pořizovat zboží z jiného členského státu, které není předmětem daně, tedy kdy celková hodnota tohoto zboží nepřekročila v příslušném ani bezprostředně předcházejícím kalendářním roce limit 326 000 Kč.
Za tuto identifikovanou osobu se může registrovat osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku, která není plátcem, osvobozená osoba, která není plátcem, osoba povinná k dani, která uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, nebo právnická osoba nepovinná k dani (též osoba povinná k dani, na kterou se v jiném členském státě vztahuje společný režim daňového paušálu pro zemědělce).
V případě, že se tato osoba rozhodne, že bude pořízení zboží z jiného členského státu předmětem daně, měla by tak učinit ještě před samotným pořízením zboží.
Příklad 13
Český podnikatel, neregistrovaný za plátce, bude od osoby registrované k dani v Německu pořizovat přístroj v hodnotě 80 000 Kč a rozhodne se, že toto pořízení zboží z jiného členského státu je předmětem daně. Před pořízením zboží z jiného členského státu podá přihlášku k registraci a zaregistruje se jako identifikovaná osoba.
Dobrovolná registrace identifikované osoby při přijetí služby, dodání zboží s instalací nebo montáží, dodání zboží soustavami nebo sítěmi (§ 6l zákona o DPH)
Dobrovolná registrace za identifikovanou osobu je umožněna také osobě povinné k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, pokud od osoby neusazené v tuzemsku bude přijímat zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku, pokud se jedná o přijetí služby, dodání zboží s instalací nebo montáží, nebo dodání zboží soustavami nebo sítěmi.
Obdobně je umožněna dobrovolná registrace za identifikovanou osobu v případě, kdy osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku bude poskytovat službu s místem plnění v jiném členském státě podle základního pravidla § 9 odst. 1 zákona o DPH (nevztahuje se na poskytnutí služby, která je v jiném členském státě osvobozena od daně).

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty