Zásoby předané a přijaté ke zpracování

Vydáno: 4 minuty čtení

V praxi se často stává, že firma své vlastní zásoby posílá ke zpracování (opracování) jiné firmě, čili jedna firma předává zásoby ke zpracování a druhá je přijímá ke zpracování. V účetnictví tak vzniká otázka, která z firem o zásobách účtuje jako o svém majetku a která z firem tyto zásoby pouze eviduje (účtuje je na podrozvahových účtech), tedy v majetku (na rozvahových účtech) je nevykazuje. Další otázkou je, jakým způsobem se účtuje o nákladech za zpracování zásob. Jde o provozní náklady, nebo tyto náklady navyšují skladovou cenu zásob? Dále se zaměříme na postup u firmy, která zásoby předává ke zpracování, a postup u firmy, která přijímá zásoby ke zpracování.

Zásoby předané a přijaté ke zpracování
Ing.
Zdenka
Cardová,
je účetní poradkyní
 
Zásoby předané ke zpracování
Zásoby předané (nikoliv prodané) ke zpracování mimo firmu zůstávají v majetku dodavatele (firmy, která zásoby předává ke zpracování). Odběratel (příjemce) fakturuje pouze provedenou službu. Zásoby je však možné také prodat, v tomto případě přechází zásoby do majetku odběratele.
Český účetní standard pro podnikatele č. 015 Zásoby uvádí: „O zásobách daných ke zpracování nebo skladování jiné účetní jednotce či zapůjčených mimo účetní jednotku musí být účtováno na analytických účtech s uvedením místa uložení.“ V účetnictví se zásoby převedou ze skladu (například hlavního skladu) na sklad zásob předaných ke zpracování. Vyhláška pro podnikatele (č. 500/2002 Sb., v platném znění) v § 49 uvádí: „Náklady na úpravu skladovaného materiálu nebo zboží se považují za náklady související s pořízením zásob a zvyšují ocenění zásob.“ V případě materiálu předávaného ke zpracování se tedy jeho původní ocenění zvyšuje o částku fakturovanou za jeho zpracování. Za zpracování materiálu se považuje taková úprava, která mění jeho užitné vlastnosti (mění možnosti jeho použití).
Příklad:
Firma X předala plechy na ohýbání firmě Y (jde o skladovaný materiál firmy X), jejich skladová cena byla 60 000 Kč. Plechy zůstaly v majetku dodavatele (firmy X). Za službu obdržela společnost fakturu ve výši 10 000 Kč. Po vrácení opracovaných plechů firmě X bude jejich skladová cena 70 000 Kč.
V praxi se někdy zapomíná, pokud účtuje firma o zásobách periodicky způsobem B, že i v tomto případě se navyšuje ve skladové (mimoúčetní) evidenci skladová cena o náklady za jejich úpravu. V žádném případě nejsou náklady na zpracování (opracování, úpravu) zásob, kdy se mění jejich užitné vlastnosti, součástí provozních nákladů. Za zpracování se však nepovažuje obnovení původních užitných vlastností materiálu poškozeného při skladování. Náklady spojené s obnovou původních užitných vlastností poškozeného materiálu se účtují jako náklady na opravy (provozní náklady).
Příklad:
V případě, že půjde pouze o opravu skladovaného materiálu, například vyrovnání plechů poškozených manipulací při skladování (uvedení do původního stavu) za 7 000 Kč, zůstává původní skladová cena nezměněná a uvedená částka za opravu představuje provozní náklad.
 
Zásoby přijaté ke zpracování
Zásoby přijaté (nikoliv nakoupené) ke zpracování nepřecházejí do majetku firmy, která tyto zásoby přijímá ke zpracování. Odběratel (příjemce) fakturuje provedenou službu. Zásoby je však možné také koupit, v tomto případě přechází zásoby do majetku odběratele. Český účetní standard pro podnikatele č. 015 uvádí: „O zásobách předaných účetní jednotce ke zpracování nebo skladování, vypůjčených a došlých organizaci omylem se účtuje na podrozvahových účtech s uvedením druhu zásob a jejich ocenění.“
Příklad:
Firma Y přijala plechy na ohýbání od firmy X, jejich skladová cena byla 60 000 Kč. Za službu vystavila firma fakturu ve výši 10 000 Kč. Plechy zůstaly v majetku předávající firmy X, přijímající firma Y (zpracovatel) pouze eviduje plechy (na podrozvahových účtech). Vyfakturovaná částka je na straně zpracovatele provozním výnosem.
Obdobně jako u zásob materiálu se postupuje i u jiných položek zásob.
Příklad:
Firma A předává (neprodává) firmě B zboží ke kompletaci do dárkových balíčků. Jejich skladová cena je 50 000 Kč. Zboží zůstává v majetku firmy A. Firma B účtuje za poskytnutou službu 5 000 Kč. Tato částka navyšuje původní ocenění zboží na skladě, tj. skladová cena dárkových balíčků bude 55 000 Kč.
Při účtování o externím zpracování materiálu je třeba vždy vycházet z dohodnutých podmínek mezi obchodními partnery. Někdy se zásoby nakupují a zpětně prodávají po opracování, zpravidla se však jedná pouze o službu za zpracování a zásoby zůstávají v majetku dodavatele, přičemž externí náklady zvyšují ocenění zásob. V některých případech se může jednat o opravu poškozených zásob, která nezvyšuje ocenění zásob.