Novela zákona o státní sociální podpoře od 1. 10. 2017 a 1. 1. 2018

Vydáno: 6 minut čtení

Parlamentem České republiky byla 8. 6. 2017 schválena novela zákona č. 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a dalších souvisejících zákonů (dále jen „novela“). Novela byla ve Sbírce zákonů publikována pod č. 200/2017 Sb.

Novela zákona o státní sociální podpoře od 1. 10. 2017 a 1. 1. 2018
JUDr.
Klára
Naušová,
je advokátkou, PKMK, advokátní kancelář s.r.o.
Cílem tohoto článku je pak shrnout nejdůležitější změny, které tato novela přináší. Jde o změny v následujících oblastech:
a)
Přídavky na děti
b)
Rodičovský příspěvek
c)
Ostatní
 
Ad a): Přídavky na děti
Novela rozšiřuje okruh rodin, které budou mít na tento příspěvek nárok. Nárok na přídavky na děti budou mít totiž nově rodiny s příjmy do 2,7násobku životního minima namísto nynějšího 2,4násobku.
Novela nově zakotvuje dva typy přídavku na dítě, a to:
-
přídavek na dítě,
-
přídavek na dítě ve zvýšené výměře.
Přídavek na dítě ve zvýšené výměře náleží v případech stanovených v novelizovaném ust. § 18 odst. 2 zákona o státní sociální podpoře. Zjednodušeně řečeno se jedná o případy, kdy některá ze společně posuzovaných osob1) dosahuje určitého příjmu nejméně ve výši životního minima jednotlivce2), a to například ve formě mzdy, příjmu jako osoba výdělečně činná, z dávek nemocenského či důchodového pojištění apod.
Výše „klasického“ přídavku na dítě se nemění3), v případě přídavku na dítě ve zvýšené výměře jde pak o částky o 300 Kč vyšší, tj. o přídavky ve výši 800 Kč u dětí do 6 let, 910 Kč u dětí od 6 do 15 let a 1 000 Kč u dětí od 15 do 26 let. Nová je též úprava dokládání příjmů k přídavkům na děti, kdy je nutné předkládat na Úřad práce vždy příjmy čtvrtletní, nikoli roční.
Pokud jde o přechodná ustanovení v této oblasti, platí, že:
-
podle novely se poprvé postupuje u přídavku na dítě náležejícího za měsíc říjen 2017,
-
Úřad práce České republiky - krajské pobočky a pobočka pro hlavní město Prahu upraví částky přídavku na dítě ve zvýšené výměře bez žádosti,
-
přídavek na dítě ve zvýšené výměře náleží poprvé od splátky náležející za kalendářní měsíc, ve kterém novela nabyde účinnosti.
 
Ad b): Rodičovský příspěvek
Novela ruší maximální měsíční výši rodičovského příspěvku, tj. 11 200 Kč, a umožňuje tak ještě rychlejší čerpání tohoto příspěvku. Novým limitem je 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu měsíčně4). Cílem je zejména podpora zaměstnání žen, a to těch, které se chtějí poměrně rychle po porodu vrátit k práci.
Nově si mohou volit výši rodičovského i tzv. nepojištění rodiče5). V tomto případě je však měsíční výše příspěvku limitována částkou 7 600 Kč.
Novela zavádí vyšší rodičovský příspěvek pro rodiče vícerčat, kdy celkový objem rodičovského příspěvku v tomto případě činí 330 000 Kč.
Nově novela řeší výslovně i situaci, kdy rodič čerpal na nejmladší dítě v rodině rodičovský příspěvek, resp. dávku obdobnou rodičovskému příspěvku, v jiném státě než v České republice. Pak platí, že se odečte z celkového objemu příspěvku ve výši 220 000 Kč částka vyplacená na totéž dítě jiným státem.
Novela též uvádí, že v případě svěření dítěte do pěstounské péče na přechodnou dobu, nárok na rodičovský příspěvek nevzniká.
Pokud jde o přechodná ustanovení v této oblasti, platí, že:
-
při stanovení nároku na rodičovský příspěvek a jeho výši v případě vícerčat se přihlíží k částce rodičovského příspěvku vyplacené při péči o více dětí narozených současně za dobu přede dnem nabytí účinnosti novely; pokud již došlo k zániku nároku na rodičovský příspěvek z důvodu vyčerpání částky 220 000 Kč a rodič nadále pečuje alespoň o 2 děti narozené současně ve věku do 4 let, vzniká mu ode dne 1. ledna 2018 nárok na rodičovský příspěvek ve výši 110 000 Kč. Přiznání nároku na rodičovský příspěvek i zvýšení dosavadní částky se provede na žádost.
-
rodičovský příspěvek, který byl přiznán pěstounovi na přechodnou dobu, se vyplatí naposledy za kalendářní měsíc předcházející dni nabytí účinnosti tohoto zákona.
Ad c): Ostatní
Novela v případě příspěvku na bydlení zpřesňuje výpočet nákladů na bydlení, kdy jsou náklady na plnění poskytovaná s užíváním bytu přesunuta do skupiny týkající se nákladů mimo nájemné a jsou detailněji rozepsány. Tento rozpis nákladů na jednotlivé položky pak zákon výslovně vyžaduje.
Součástí novely je také změna:
-
zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, kterou se zvyšuje daňová sleva na první dítě o 150 Kč měsíčně,
-
zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, kterou dochází k rozšíření okruhu státem podporovaných studentů o část vysokoškolských studentů starších 26 let; konkrétně se jedná o studenty prvního doktorského studijního programu v prezenční formě studia starší 26 let, kteří studují v rámci standardní doby studia a nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti; tito studenti však musí být v uvedené kategorii u příslušné zdravotní pojišťovny přihlášeni,
-
zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, kterou dochází k navýšení příspěvku na úhradu potřeb dítěte a k navýšení odměny pěstounů.
Tato novela nabývá účinnosti dne 1. 1. 2018 s výjimkou bodů týkajících se zejména zjišťování rozhodného příjmu. Tyto body novely nabyly účinnosti již dne 1. 10. 2017.
1) Zpravidla tedy jeden z rodičů dítěte.
2) Dnes jde o částku 3 410 Kč měsíčně.
3) Tj. činí 500 Kč u dětí do 6 let, 610 Kč u dětí od 6 do 15 let a 700 Kč u dětí od 15 do 26 let.
4) Což orientačně odpovídá 70 % hrubé mzdy osoby čerpající rodičovský příspěvek.
5) Typicky jde o studenty, osoby samostatně výdělečně činné, jež si neplatily nemocenské pojištění dobrovolně apod.