Vývoz zboží, daňový doklad při vývozu

Vydáno: 10 minut čtení

Pro účely zákona o dani z přidané hodnoty se vývozem zboží rozumí výstup zboží z území Evropské unie na území třetí země. Vývoz zboží je uskutečněn, pokud je zboží propuštěno do celního režimu vývozu, pasivního zušlechťovacího styku nebo vnějšího tranzitu, nebo bylo zpětně vyvezeno.

Vývoz zboží, daňový doklad při vývozu
Ing.
Zdeněk
Kuneš
je odborníkem na DPH, pracuje pro společnost KODAP s. r. o. Liberec
Za vývoz zboží se považuje i takový výstup zboží, kdy bylo zboží propuštěno do režimu vývoz v jiném členském státě, přes tuzemsko bylo přepravováno v režimu tranzit do jiného členského státu a z tohoto jiného členského státu vystoupilo do zahraničí. Vývoz zboží může uskutečnit vlastník zboží, který jedná při vývozu zboží vlastním jménem. Vývoz zboží může uskutečnit také přímý zástupce nebo nepřímý zástupce. Přímý zástupce jedná při vývozu zboží jménem a ve prospěch zastoupeného, nepřímý zástupce jedná vlastním jménem ve prospěch zastoupeného.
Podle zákona o DPH je vývoz zboží osvobozen od daně s nárokem na odpočet daně za podmínky, že je v okamžiku vývozu zboží do třetí země toto zboží plátcem dodáno. Musí tedy dojít ke změně práva nakládat s tímto zbožím jako vlastník.
Důležitou podmínkou pro osvobození od daně při vývozu zboží je, že zboží musí být odesláno nebo přepraveno z tuzemska do třetí země prodávajícím nebo jím zmocněnou osobou.
Kupující nebo jím zmocněná osoba mohou přepravu nebo odeslání zboží při vývozu zboží uskutečnit také, ale pouze za podmínky, že kupující nemá v tuzemsku sídlo ani místo pobytu, ani provozovnu. Jedná se o případy, kdy si kupující ze zahraničí zajišťuje přepravu vlastním dopravním prostředkem, nebo prostřednictvím dopravce.
V případě, že přepravu zajišťuje kupující, který má v tuzemsku například sídlo, jde o dodání zboží zahraniční osobě s místem plnění v tuzemsku, které je zdanitelným plněním. V takovém případě si zahraniční osoba musí pro vývoz zboží zvolit za deklaranta tuzemskou osobu.
Situace, kdy v okamžiku vývozu nedochází k dodání zboží, tedy ke změně práva nakládat se zbožím jako vlastník, není předmětem daně. Vzhledem k tomu, že se nejedná o dodání zboží, neuvádí se v daňovém přiznání. Jde o případy, kdy si plátce přemístí do zahraničí svůj obchodní majetek.
Příklad:
Plátce vlastní sklad ve Švýcarsku. Do tohoto skladu si přemístil vlastní zboží. Nejde o vývoz zboží, plátce toto plnění neuvede do daňového přiznání.
Příklad:
Plátce přemístil své zboží na Slovensko za účelem jeho dalšího vývozu do Ruska. Na Slovensku podal návrh na propuštění zboží do režimu vývoz a ze Slovenska vyvezl zboží do Ruska. Do daňového přiznání v tuzemsku uvedl osvobozený vývoz zboží, který doložil daňovým dokladem a rozhodnutím celního úřadu o vývozu zboží do Ruska
Přeprava zboží je při vývozu zboží v tuzemsku osvobozena od daně s nárokem na odpočet daně. Jde o službu, která je poskytnuta do zahraničí. Osvobozena od daně je bez ohledu na to, komu je poskytnuta. Přepravu při vývozu zboží si může objednat občan, tedy osoba nepovinná k dani, nebo podnikatel a nezáleží na tom, zda je plátcem, nebo osobou registrovanou k dani v jiném členském státě, ani kde má sídlo. Vždy jde o osvobozené plnění.
Příklad:
Plátce poskytl přepravu zboží do Ruska pro jiného českého plátce. Jde o přepravu zboží, která souvisí s vývozem zboží. Přeprava je osvobozena od daně.
Příklad:
Plátce poskytl pro českého občana přepravu zboží do Švýcarska. Přeprava zboží je osvobozena od daně.
Plátce, který uskutečňuje přepravu zboží při vývozu zboží, je povinen osvobození od daně doložit správci daně přepravním dokladem, smlouvou o přepravě věci, nebo jinými důkazními prostředky. Za přepravní doklad se považuje doklad, který je používán pro dopravní prostředek, kterým je přeprava uskutečňována. Jde např. o mezinárodní přepravní doklad CMR.
Plátce má také možnost přepravu při vývozu zboží prokázat jinými důkazními prostředky, například smlouvou se zahraničním přepravcem.
Často je přeprava zboží při vývozu zboží poskytována prostřednictvím spediční společnosti, kdy spediční společnost přenáší závazek o přepravě zboží na přepravce. V takovém případě je plátce povinen prokázat, že jde o plnění osvobozené od daně přepravním dokladem, smlouvou o přepravě věci nebo jinými důkazními prostředky. Spediční společnost prokáže osvobození od daně například smlouvou o přepravě zboží.
Služby, které jsou přímo vázány na vývoz zboží, jsou také osvobozeny od daně. Jsou to služby, bez nichž by nemohl být vývoz zboží uskutečněn. Jde například o nakládku zboží, balení, o přípravu dopravního prostředku na přepravu zboží, dále jde například o vystavení přepravních dokladů, celních dokladů apod.
Obdobně jako při osvobození přepravy zboží jsou i služby vázané na vývoz zboží osvobozeny bez ohledu na to, kdo je jejich příjemcem.
Příklad:
Plátce naložil zboží pro jiného plátce. Zboží je určeno na vývoz do Číny. Naložení zboží je osvobozeno od daně.
Služby, které jsou sice přímo vázané na vývoz zboží, ale samy o sobě jsou osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně, jako například pojišťovací služby nebo finanční služby, zůstávají stále osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně.
Služby přímo vázáné na vývoz zboží je plátce povinen prokázat správci daně jinými důkazními prostředky v souladu s daňovým řádem.
Osvobození od daně při vývozu zboží je plátce povinen prokázat daňovým dokladem. Při vývozu zboží je plátce povinen vystavit daňový doklad při dodání zboží osobě povinné k dani nebo právnické osobě nepovinné k dani. Tento daňový doklad musí obsahovat všechny povinné náležitosti daňového dokladu a navíc odkaz například na § 66 zákona o DPH.
Novelami zákona o DPH došlo od 29. 7. 2016 a od 1. 7. 2017 k úpravám daňových dokladů u vývozu zboží. Rozhodnutí celního úřadu o vývozu zboží do třetí země již není daňovým dokladem, ale je důkazním prostředkem o vývozu zboží.
V případě, že je vývoz zboží uskutečněn přímým nebo nepřímým zástupcem, je vždy doklad o vývozu zboží daňovým dokladem vlastníka zboží. Přímý nebo nepřímý zástupce vývoz zboží do svého daňového přiznání neuvádějí.
Podle zákona o DPH vzniká povinnost přiznat uskutečnění vývozu zboží dnem výstupu zboží z území Evropské unie.
Výstup zboží z území Evropské unie je plátce povinen prokázat rozhodnutím celního úřadu o vývozu zboží do třetí země. Rozhodnutí celního úřadu o vývozu zboží je podáváno pouze elektronicky. Výstup zboží z území Evropské unie již nemusí být potvrzen celním úřadem.
Příklad:
Plátce vyvezl zboží na Ukrajinu, má rozhodnutí celního úřadu o vývozu zboží do třetí země ze dne 20. srpna 2017. Plátce uvede toto plnění do daňového přiznání za zdaňovací období srpen 2017.
Na základě jednání KV KDP byl v příspěvku č. 492/25.01.17 přijat závěr, že lze v souladu se směrnicí Rady připustit, že na daňový doklad lze jako okamžik uskutečnění plnění uvést datum, kdy došlo k dodání zboží podle § 21 zákona o DPH.
Daňový doklad musí obsahovat jeden konkrétní den, a sice den výstupu zboží z území Evropské unie nebo den dodání.
S účinností od 1. 7. 2017 není plátce v určitých případech povinen výstup zboží z území Evropské unie prokazovat rozhodnutím celního úřadu o vývozu zboží. Jde o případy, kdy lze podat ústní celní prohlášení pro vývoz zboží. V těchto případech má plátce možnost výstup zboží prokázat jinými důkazními prostředky. Celní prohlášení pro vývoz je možné podat ústně pro zboží obchodní povahy, pokud jeho hodnota nepřesahuje 1 000 EUR, nebo jeho čistá hmotnost nepřesahuje 1 000 kg. To má význam především pro plátce, kteří vyvážejí zboží například prostřednictvím České pošty.
Jinými důkazními prostředky jsou například kopie dodacího listu podepsaného nebo ověřeného příjemcem mimo celní území Společenství, doklad o zaplacení nebo faktura nebo dodací list řádně podepsaný nebo ověřený hospodářským subjektem, jenž zboží dopravil z celního území Společenství, prohlášení podepsané nebo ověřené společností, jež zboží vyvezla z celního území Společenství, doklad potvrzený celními orgán některého členského státu nebo země mimo celní území Společenství, nebo záznam hospodářského subjektu o zboží dodaném na ropné a plynové vrtné nebo těžební plošiny.
V případě, že plátce vyveze zboží prostřednictvím České pošty a celní prohlášení podá ústně, může tento vývoz zboží prokázat jinými důkazními prostředky i celnímu úřadu.
Příklad:
Plátce prodává drobnou elektroniku prostřednictvím e-shopu. Tuto drobnou elektroniku vyváží také do USA prostřednictvím České pošty. Veškeré jeho zboží splňuje podmínku, že jeho cena je do 1 000 EUR nebo je jeho váha do 1 000 kg. Plátce vystaví na vývoz tohoto zboží daňové doklady s obecnými náležitostmi a navíc uvede odkaz na § 66 zákona o DPH. Vývoz zboží prokáže potvrzením o předání České poště k přepravě.
Pokud plátce přijme před vývozem zboží úplatu, tak tuto úplatu do daňového přiznání neuvádí.
Hodnotou plnění je vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné plnění od osoby, pro kterou plnění uskutečnil nebo od třetí osoby. Do hodnoty plnění se zahrnuje částka na úhradu spotřební daně. Vývoz zboží uvede plátce na ř. 22 DAP. Osvobození přepravy a služeb přímo vázaných na vývoz zboží uvede na ř. 26 DAP. Plátce je povinen uvést vývoz zboží do daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost jej přiznat ke dni jeho uskutečnění.